djecja soba

Kako najbolje pospremiti stvari u dječjoj sobi?

Gotovo je čudesno koliko se toga nakupi u djetetovoj sobi kad se tu nađu igračke, odjeća, pokrivači, pelene, knjige, hobiji i druge životno važne stvari. Vjerojatno najkorisniji i najpraktičniji prostor za pohranu svih tih stvari u dječjoj sobi bit će ormar. U njega obično stane puno stvari i zatim se vrata zatvore i soba djeluje uredno.

U ormaru se trebaju nalaziti stvari koje dijete (ili roditelj) koriste svaki dan, a to su odjeća, knjige, školski pribor ili igračke. Rjeđe korištene predmete smjestite u dno ormara, a često korištene predmete smjestite naprijed i više, gdje su jednostavno i lako dostupni.

Ako su ormari mali ili nepraktični, potražite druge komade namještaja koji mogu poslužiti kao prostor za pohranu. Kutija može čuvati igračke, kolijevka može poslužiti za čuvanje kolekcije lutaka, a naslonjač može poslužiti kao modlično mjesto za odlaganje odjeće (ako se pazi da se odjeća ne gomila na njemu). Police su odlične za organizaciju stvari, a ladice mogu čuvati manje predmete.

Skriveni prostor za pohranu

Pronađite područja izvan spavaće sobe u kojima ćete spremiti igračke ili odjeću koju je dijete preraslo, a koje vam je žao baciti, vansezonsku odjeću ili dragocjene umjetničke radove svojeg djeteta. Razmislite o podrumu ili tavanu, prostoru ispod stepenica, garaži… Te predmete spremite u dobro zatvorene kutije da biste ih zaštitili od moljaca, vlage ili prašine.

Možda vam se čini da je svaki prostor u dječjoj sobi ispunjen i da više nema ni centimetra slobodnog prostora. Ali oštro oko i odlučnost pomažu da otkrijete prostor za bilo što. Ogledajte se oko sebe - evo nekoliko ideja.

U ormaru

Ormar je prostor posvećen pohrani stvari. U osnovi to je velika kutija. Ne morate vješati odjeću na prečku u ormaru i stavljati stvari na police. Možete ormar urediti onako kako to vama najbolje odgovara. Iskoristite na najbolji mogući način prostor da biste u njega spremili sve što vaše dijete posjeduje. Ako je dijete maleno, stvari koje ono koristi spustite na njegovu visinu. Vjerojatno vam, dok je dijete manje, neće trebati toliko prostora za vješanje stvari pa dodajte ladice, police i kutije.

Visoko iznad glave

Dodavanje polica 20-ak centimetara ispod stropa, po svim zidovima sobe ili samo na jednome zidu, ponudit će mnogo prostora za pohranu stvari. Ako želite neke stvari spremiti izvan vidokruga, na police smjestite obojane kutije. Pažljivo označite sadržaj svake kutije. Na vrh ormara možete staviti stvari koje vam ne trebaju često, poput sportske opreme ili vansezonskih stvari. Možete ih učiniti dekorativnijima samoljepljivim papirom ili bojom.

Na policama

Police za knjige nisu namijenjene samo knjigama. U stvari, police za knjige služe za pohranu doslovno svega i svačega. Pazite da imate dovoljno prostora za odlaganje stvari, ali i da polica lijepo izgleda pa stavite na nju plišane životinje, lutke ili autiće. Ono što želite sakriti - ili pak nezgrapne sitnice - smjestite u šarene ili prozirne kutije.

Ispod kreveta

Neki dječji krevetići imaju u donjem dijelu ugrađene ladice na izvlačenje i tako nude ugrađeni prostor za pohranu. Ako vaš krevetić to nema, možete ispod kreveta staviti kutije na kotačićima. Da biste stvari sačuvali od prašine, svakako nabavite kutije s poklopcima.

Ladičari

Ladičari su sjajna mjesta za odlaganje stvari. Možete u sobu postaviti nekoliko ormarića s ladicama - samo pripazite da se ne mogu izvući do kraja.

Riješite se viška

I usprkos svim tim savjetima, za dio stvari niste uspjeli pronaći mjesto? Razmislite o tome da se dijela igračaka i stare odjeće riješite. Razumijemo potrebu da dio igračaka i robice sačuva kao uspomena, većina roditelja čuva crteže i slične umjetničke radove i/ili sportske trofeje, ali to je samo mali dio stvari - većinu ipak možete mirna srca baciti.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Super ideja kako natjerati djecu da pospremaju svoje stvari

Nakon iscrpljujućih svađa sa svojim kćerima zbog neurednosti,…

Skriveni prostori u dječjoj sobi

Kao što svi roditelji znaju, gotovo je nevjerojatno…

Kako olakšati učenje uz pomoć feng shuija

Ako je vašem djetetu teško učiti, ako ima…

Kako organizirati i oživjeti dječju sobu

Najkreativna bića na svijetu – djeca – najčešće…

Pročitajte i:

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…

povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je…

djevojčica u maloj školi priprema se za polazak u prvi razred

7 savjeta za malu školu kod kuće i zadaci za vježbanje čitanja i matematike

Zbog pandemije koronavirusa mnoga djeca nisu do kraja odradila malu školu, no zato su tu…