Kako djetetu koje malo pije nadoknaditi tekućinu u ljetnim mjesecima?

Dok neka djeca jednostvao zaboravljaju piti kad se zaigraju, druga pak vodu odbijaju. Kako doskočiti tom problemu doznajte u nastavku

Mališani često iz nama nepoznatih ili najčudnijih razloga odbijaju jesti i piti neke stvari, dok u drugima uživaju. Ima onih koji nikako ne vole piti – vodu, što ljeti, kada je vruće, a vani lijepo vrijeme koje mališani provode aktivno, može biti veliki problem. Neki se jednostavno toliko zaigraju da zaborave da bi trebali piti, dok drugi uopće ne vole vodu. Međutim, tijekom cijele godine, a osobito ljeti, treba paziti da dijete pije dovoljno tekućine kako ne bi došlo u opasnost od dehidracije.

Mališanima koji ne vole ili zaboravljaju piti vodu stoga možete ponuditi nekoliko alternativnih opcija u obliku hrane koja sadrži mnogo vode. Podsjećamo ovdje da većina zaslađenih sokova i čajeva ne bi smjeli zamijeniti vodu jer služe kao dijuretik te dodatno potiču izlučivanje vode iz organizma.

Voće i povrće

Voće i povrće ovdje su definitivno na prvom mjestu jer sadrže između 70 i 95 posto vode. Najviše je ima u zelenoj salati, krastavcima, jagodama i lubenicama.

Voćni jogurt

Voćni jogurt sadrži oko 80 posto vode, kao i obični, ali, za razliku od njega, on sadrži i hranjive tvari iz voća. Kako biste bili sigurni da je sadržaj jogurta kvalitetan, možete ga pripremiti sami tako da u jogurt ubacite od 100 do 200 grama nekog voća, smiksate ga i dobijete domaći voćni jogurt.

Kaše od žitarica, tjestenina, grah

Iako ove namirnice naizgled ne obiluju vodom, pri kuhanju upijaju mnogo tekućine, više od 50 posto svoje težine. Od ovih se namirnica može pripraviti mnogo ukusnih jela pa ih ljeti djeci pripravljajte nešto češće

Pripaziti sa solju

Iako nam je potrebno nadoknaditi sol kada se znojimo, važno je znati da povećani unos soli znači i povećana opasnost od dehidracije. Hranu koju pripremate djeci najbolje nemojte uopće soliti jer im je dovoljna količina natrija koje dobivaju iz namirnica kao takvih.

Izvor: Index.hr/mame
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kako prepoznati dehidraciju kod djeteta?

Dehidracija se kod djece javlja kao posljedica bolesti…

Umirem od žeđi!

Koliko je voda važna za vaše zdravlje? Znate…

Dijete ne želi vodu

Zanima me kako da dijete odviknem od soka,…

problem s vodom u Africi

VIDEO: Zdenci s čistom vodom za afričku djecu

Caro, Violet and Trywell su samo troje od…

Pročitajte i:

djeca se kod kuće zabavljaju uz kreativne igre

Virtualna igraonica za djecu: donosimo radne listiće za vrtićku dob

Nije riječ o liniji manjeg otpora, tj. zabavi uz ekrane, već vam je na raspolaganju…

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…