Kad trogodišnjak laže

U šoku ste jer vas je dijete slagalo? No, iza njegovih laži ne skriva se nužno loša namjera. U toj dobi djeca ne razlikuju stvarnost od mašte, želje od potrebe, zabavu od ozbiljnosti

Koliko puta je vaš trogodišnjak počeo pričati stvarnu priču, a zatim je malo ukrasio željama i onime što bi želio doživjeti, pa nadodao nešto skroz pretjerano i završio skroz neočekivano… u bespućima svemira. A dogodilo vam se možda i da je rekao da nije jeo kekse jer je ustvari doista zaboravio da ih je već pojeo. Vi ćete reći da laže. No, to je tako daleko od istine. Kako pravilno reagirati?

  • Ostanite opušteni – Umjesto da se iznervirate, radije uživajte u maštovitim izmišljotinama odnosno izgovorima vašeg djeteta. Pričekajte dok se ne saberete i ne smislite što ćete reći.
  • Ne vičite i ne kažnjavajte dijete – Vaše dijete koje bezočno laže, ustvari je snažno uvjereno da vam govori istinu i vaše negativno ponašanje smatra nepravednim. Vikom i kaznama nećete mu pomoći jer će zaključiti da mora još jače lagati ne bi li izbjeglo kazne. Dok ne shvati razliku između stvarnosti i mašte ne treba ga optuživati za laganje.
  • Objasnite da je iskrenost važna – Djeca trebaju naučiti što je to iskrenost. Objasnite mu zorno koliko je važno govoriti istinu i zašto je to važno. Možda vam u tome mogu pomoći slikovnice koje se bave tom tematikom. Nakon čitanja priče razgovarajte o njezinu sadržaju.
  • Gradite povjerenje – Pokažite djetetu da možete pričati i o vlastitim pogreškama i nesrećama. Nemojte ga kažnjavati za njegovu otvorenost. Tako ćete spriječiti da se počne plašiti kad vam treba reći istinu.
  • Pohvalite ga– Kad prizna neku svoju pogrešku tada ga pohvalite što je sve otvoreno i iskreno rekao. Tako ga potičete na iskrenost.
  • Recite mu što očekujete – Iskoristite razne situacije kako biste objasnili svom djetetu kako da se ponaša. Ako želi nešto grickati, kažite mu da vas mora prije pitati. Tako dijete lakše uči da postoje pravila ponašanja koja želite da ono slijedi.
  • Ne turirajte dijete – Koliko god im je potrebna jasna poruka s vaše strane, ne pretjeruje. Možete ga psihički preopteretiti što ga tek može navesti da laže.
  • Pokažite mu da ga volite – Dijete je nešto potrgalo i laže o tome jer ne želi izgubiti vaše povjerenje. Pokažite mu da ga volite, svejedno što se dogodilo. Tako će se osjećati sigurno kad će odlučivati da vam kaže istinu.
  • Budite primjer – Djeca uče promatrajući roditelje. Ako vi i suprug priznate kad nešto pogriješite i spremni ste prihvatiti posljedice, dijete će učiti od vas. Ako u toj situaciji izmislite laž ili prebacite krivnju na drugoga tad će i dijete to vidjeti i naučiti tako se ponašati.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Male tajne komunikacije s djecom

Klinci vas ne slušaju, izvode scene, plaču, urlaju,…

Zašto lažemo? Saznajte u lipanjskom izdanju National Geographica Hrvatska

Možda je iskrenost najbolja politika, ali obmana i…

Koliko često lažemo djeci i zašto?

Sve roditelje spajaju dvije stvari: jedna je bezgranična…

Pročitajte i:

mama fotografira dijete mobitelom i objavljuje na društvenim mrežama

Djeca na društvenim mrežama: 7 fotografija koje roditelji nikako ne bi trebali objavljivati

Djeca su neodoljiva, pa zato i ne čudi što ih roditelji žele pokazati cijelom svijetu.…

prvi dani vrtića

Prvi dani u vrtiću - prilagodba u 'novom normalnom'

Kada dijete prvi put krene u vrtić, u normalnim uvjetima, tamo bi zajedno s roditeljima…

bolovi u nogama kod djece

Bol u nogama kod djece - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. No…