prilagodba na jaslice i vrtic

Još malo pa krećemo u jaslice i vrtić! Kako preživjeti prilagodbu?

Sve je bliže taj dan kad će vaš mališan krenuti u jaslice/vrtić. Taj veliki dan, ali i sljedeći tjedni bit će puni uzbuđenja, veselja, zabrinutosti, a pomalo i osjećaja straha osobito ako je riječ o prvom djetetu i prvom dužem odvajanju vas i djeteta. O tome kako što bezbolnije proći prilagodbu na jaslice ili vrtić savjetuju vas autorice knjige 'Od jaslice do škole' - Vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu' odgojiteljice Helena Miloš i Martina Sokač...

Prvi dan u vrtiću i jaslicama vjerojatno se nećete odvajati od djeteta. Ovisno o vrtiću, boravak roditelja u grupi traje nekoliko dana i u tom periodu u dogovoru s odgojiteljem roditelji ostavljaju djecu na sat do dva same. Vi kao roditelj trebate biti ti koji će s djetetom prolaziti period prilagodbe (a ne bake, dadilje), a to znači da ćete prvih dana biti s djetetom u grupi te u dogovoru s odgajateljima napustiti grupu, postupno produživati vrijeme ostanka u vrtiću i doći po dijete u dogovoreno vrijeme. Vjerujte procjeni odgajatelja kada dođe vrijeme da se pozdravite s djetetom i napustite grupu. Većina djece reagira izuzetno burno, što vas ne bi trebalo čuditi s obzirom na sve promjene na koje nailazi. Iz svog zaštićenog svijeta gdje je sve podređeno njemu dijete dolazi u novi svijet gdje vladaju druga pravila, gdje više nisu samo oni središte svijeta, gdje se pažnja i igračke moraju dijeliti, a najteži dio je odvajanje od roditelja.

Rastanak s djetetom neka bude kratak, objašnjen, nježan, ali odlučan te se oduprite potrebi da se vratite i utješite svoje uplakano dijete. Znamo da je lakše otići i "pobjeći" kad se dijete zaigra i kad ne vidi da ste otišli, ali tako ne gradite povjerenje između sebe i djeteta. Djeca koja se uznemire i zabrinu kada roditelj odlazi, a vesele se njegovom povratku razvila su sigurnu privrženost s roditeljem. Nakon nekog vremena, dva ili više tjedana dijete će usvojiti rituale tijekom dana: dolazak, odvajanje, igra, ručak, odmor, užina i odlazak kući.

Ima roditelja koji sa strahom i nepovjerenjem dolaze u ustanovu, svoje strahove projiciraju na dijete te tako otežavaju prilagodbu od samog početka. Djetetu svakako dopustite ponijeti omiljenu igračku, dekicu, gazu, bočicu. Prijelazni objekt su predmeti za koje je dijete vezano i koji će mu dati osjećaj sigurnosti te olakšati prijelaz iz roditeljskog doma u jaslice/vrtić. Odgajatelje i stručne suradnike prihvatite kao partnere i saveznike, informirajte ih o svim bitnim djetetovim osobinama i potrebama, navikama hranjenja i spavanja, medicinskim podacima te tražite pomoć i savjet ako imate nekih nedoumica.

Period prilagodbe

Prilagodba/adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgajatelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića. Prvo odvajanje za djecu predstavlja stres i traumatsko iskustvo koje se može manifestirati kroz niz emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija djeteta.

Reakcije i ponašanja razlikuju se od djeteta do djeteta i svakom je djetetu potrebno različito vrijeme za prilagodbu novoj situaciji.

Vrijeme i način prilagodbe djeteta na vrtić ovisi o dobi djeteta, individualnim karakteristikama, stavovima roditelja, ranijim iskustvima odvajanja od roditelja, aktualnim događajima u životu, zdravstvenom stanju te obiteljskim prilikama u kojima dijete živi.

Kriza zbog odvajanja

Obično se događa tijekom prvih tjedana boravka u jaslicama/vrtiću, međutim kriza se može pojaviti i kasnije, nakon što se dijete prvih tjedana bez teškoća odvajalo od roditelja. Neke od mogućih reakcija su promjene u navikama spavanja i hranjenja, agresivnost, plačljivost, povlačenje, a može se pojaviti i regresija u ponašanju(vraćanje u razvojnu fazu koju je preraslo npr. ponovno mokri, traži dudu i sl.).

Ovakvo ponašanje, ako se pojavi, prolazno je i vremenom će nestati. Malo separacijske anksioznosti je normalno i pokazuje da dijete i roditelj imaju dobru i kvalitetnu povezanost. Prilagodba djece traje određeni period. Kod starije djece to je nešto kraći, a kod mlađe duži period. Djetetu je potrebno vaše razumijevanje i razumijevanje okoline jer je njemu ovaj period jako težak, a sve reakcije kao što su tuga, ljutnja, bijes ili povlačenje u sebe su normalna pojava i prolazne su. Odgajatelji će vam dati upute kako će boravak djeteta u ustanovi teći, to jest čime i kako će se hraniti, gdje i u čemu će spavati, kako će se obavljati higijena djeteta itd. Odgajatelji su vaši partneri u odgoju vašeg djeteta, dogovarajte se, pitajte što vas zanima, sugerirajte kako pristupiti djetetu kad je u nekom neraspoloženju i sl.

Ako je i vama teško zbog prvog odvajanja od djeteta, podijelite osjećaje i potražite za sebe podršku među najbližima, ali naravno ne pred djecom. I vi kao roditelj započinjete novu fazu svog roditeljstva i zato budite strpljivi i prema sebi. Za vaše dijete su jaslice/vrtić dobra prilika za osamostaljivanje, sklapanje novih prijateljstava, razvijanje socijalnih vještina poput empatije, odgovornosti, strpljivosti, asertivnosti i drugih.

Signal završetka razdoblja prilagodbe je pojava neke stabilizacije u djetetovom ponašanju i raspoloženju, nakon čega dijete polako usvaja dnevni ritam svoje skupine kao i pravila koja u njoj vrijede.

Imajte na umu da je vrtić sigurno mjesto za vaše dijete, njegovu igru, zabavu i učenje i da će sve teškoće prilagodbe proći, a dani veselja i sreće doći.

Priručnik ‘Od jaslice do škole’ – Vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu’ naših autorica možete naručiti putem Facebooka ili na E-mail odgojiteljiuakciji@gmail.com

Tekst: odgojitelj mentor Jelena Salatović i odgojitelj Martina Sokač
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Intervju s Draganom Aleksić: 'Roditelji su prva linija podrške svojoj djeci'

Kako se gradi most povjerenja između roditelja i…

Polazak u jaslice - velik korak u životu djeteta i roditelja

Odlazak u vrtić ili jaslice uglavnom je prvo…

Jeste li spremni za polazak u vrtić?

Katkad prilagodba na vrtić više treba roditeljima nego…

Pročitajte i:

mama prica s bebom

6 zabavnih načina kako pomoći vašem mališanu da usvoji nove riječi

Vaš klinjo vjerojatno može izgovoriti nekoliko riječi, ali zato proizvodi mnogo različitih zvukova koji gotovo…

beba hoda

Vrijeme je za prve cipele! Na što treba paziti kod odabira?

Postoje neki veliki trenuci u životu svake bebe: početak dojenja, sjedenje, prelazak na krutu hranu,…

beba s tješilicom

Djeca i igračke-tješilice: "Ne dam svog medu! On je moj prijatelj!"

Roditelji, sjećate li se lika iz crtića "Snoopie"? Glavni lik Charlie Brown imao je prijatelja…

dječak i kućica za lutke

Torbice, češljići, ogrlice... Potaknite svoje sinove na igru i s takvim igračkama!

Doznajte koje sve dobrobiti na razvoj djece ima afirmativan odgoj u kojem nema podjele na…