Je li vaše dijete odvažno ili razmaženo?

Sva djeca će vam jasno staviti do znanja što žele, ali način na koji će to učiniti, govori o tome je li previše razmaženo ili ne

Biti roditelj tvrdoglavog djeteta ima svoje prednosti, ali i mane. Vrlo je važno rano izgraditi stavove i ne bojati se da s istim istupite pred drugima kako biste bili korak bliže onome što želite. Međutim, djeca mogu hrabro izražavati svoje mišljenje s određenom granicom, ali tu granicu lako mogu prijeći i biti okarakterirani kao razmaženi.

Sljedeće činjenice pomoći će vam da uvidite razliku između odvažnog i razmaženog djeteta:

Način na koji vam se obraćaju

Razmažena djeca nemaju ni najmanju količinu poštovanja dok vam se obraćaju, dok odvažna djeca biraju način na koji će vam reći svoje mišljenje. Također trude se da vas njihove riječi ni na koji način ne povrijede.

Način na koji shvaćaju pobjedu

Svakom djetetu pobjeda u igrici, na natjecanju ili u sportu vrlo je važna. Ako mališani žele pobjedu jer su sigurni u svoje mogućnosti i sposobnosti, te im nije teško da se potrude da dobiju ono za čim žude, nema potrebe za brigu. Ipak ako ne znaju kako se nositi s porazom, možda je vrijeme da promijenite neku metodu u odgoju.

Način na koji očekuju da dobiju ono što žele

Djeca jakog stava neće vam samo reći što žele, već će se potruditi da to i dobiju, naravno zasluženo. Oni smatraju da se moraju potruditi i pokazati određene kvalitete kako bi im se snovi ostvarili.

Način na koji izražavaju svoj stav

Razmaženka ćete prepoznati po vikanju i plakanju do iznemoglosti ako nešto nije po njegovom. Teška komunikacija u ovim trenucima također se ubraja u jedan od načina prepoznavanja djece koja su navikla da sve dobiju.

Način na koji iskazuju neslaganje s vama

Odvažna djeca nikada vam neće prkositi. Iako će jasno i glasno reći da se ne slažu s vama, oni poštuju i znaju tko je autoritet i tko vodi glavnu riječ u kući. Od djece koju ste previše razmazili, u ovom slučaju, ne očekujte ugodna iskustva.

Razlozi zbog kojih imaju ispade

Plakanje kao način da se privuče pažnja je ono po čemu ćete prepoznati razmaženo dijete, u suprotnom slučaju osjetit ćete njegovu strast i želju za uspjehom.

Izvor: Pop sugar

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…