Izluđuje vas jutarnje spremanje s djetetom za vrtić ili školu? Stiže pomoć!

Provjerite koje to jednostavne stari možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju

Često vam jutra s djetetom počinju nesuradnjom i raspravama, a vi ste u žurbi i čeka vas gomila obaveza kroz dan. Želite da se vaš superjunak probudi dobe volje, spreman na suradnju i sa svojim supermoćima na vrijeme bude spreman na izlazak iz stana. No i ovog jutra to nije tako. Ipak ste vodili raspravu o gledanju crtića za vrijeme oblačenja, o izboru doručka, o gumenim čizmama na kišni dan, o izlasku s igračkom koju baš tada ne možete naći… Na kraju ste izgubili strpljenje i rastali se s djetetom u tmurnom raspoloženju zbog čega se opet loše osjećate. Dan tek počinje, a vi ste već na izmaku snaga. Očajni ste jer ste se našli u začaranom krugu i čini vam se kako vas samo čarolija iz njega može izbaviti. Ali vi ste roditelj jednog superjunaka! To znači da i vi posjedujete supermoći na koje ste zaboravili.

Radi se o jednostavnim stvarima koje možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju.

Supermoći za dobar početak dana:

  1. Dogovorite pravila za jutarnju rutinu kojih ćete se uvijek pridržavati te ih svako jutro s djetetom ponovite.

Primjer: S djetetom napišite ili nacrtajte plakat s redoslijedom obavljanja jutarnjih radnji i stavite ga na djetetu vidljivo mjesto. Tako ćete djetetu dati do znanja da vam je važno njegovo mišljenje.

  1. Budite dosljedni dogovorenim pravilima i sami ih se pridržavajte kako biste izbjegli da svakog jutra dijete iznova testira vaše granice.

Primjer: Ako želite da dijete stekne naviku svakodnevnog pranja zuba, onda na tome uvijek i inzistirajte, bez obzira na količinu vremena kojom raspolažete. Tako ne zbunjujemo djecu, nego im jasno dajemo do znanja što od njih očekujemo.

  1. Ne upuštajte se u pregovore i rasprave nego se pozivajte na dogovorena pravila.

Primjer: Dogovorili ste pravilo da na kišne dane dijete nosi gumene čizme, ali to jutro ono baš želi obuti platnene tenisice. Umjesto da pregovarate i opetovano objašnjavate kako to nije prikladna obuća za kišu pozovite se na prethodno dogovoreno pravilo i time izbjegnite raspravu.

  1. Bez obzira na dogovorena pravila, dijete će testirati vaše granice i nekad će se dogoditi da izgubite strpljenje. Unatoč tome ne prijetite se nečim što ne možete ispuniti.

Primjer: Umjesto da obuje cipele, nakon što ste ga već nekoliko puta zamolili, dijete nastavlja igru. Iscrpljeni gubite strpljenje i govorite djetetu da ćete iz stana izaći bez njega. Dijete ne reagira na vašu prijetnju jer zapravo zna da to nije istina i da se to ne može ostvariti.

  1. Uvijek pohvalite suradnju i poželjna ponašanja.

Primjer: Kad se dijete npr. na vrijeme spremi svakako ga pohvalite jer time ga ohrabrujete za buduću suradnju. Osim toga tako jačate djetetovo samopouzdanje i stvarate mu pozitivnu sliku o njemu.

U prvo vrijeme primjene ovih supermoći možete očekivati otpor, ali nemojte se obeshrabriti. S vremenom će vaša jutra biti bez stresa!

 

Tekst: Kristina Vučinić, integrativni dječji terapeut, odgojitelj predškolske djece i Irena Peroš Grgos, integrativni dječji psihoterapeut, prof. pedagogije i sociologije;
TIGROM CENTAR ZA TERAPIJU IGROM

Foto: Profimedia

 

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Samopouzdanje se gradi kod kuće

Dosta vam je toga da u vašem kućanstvu…

Jutro bez stresa - je li moguće?

Zamislite sliku svojeg idealnog jutra. Budite se vedri…

Poštovanje prema drugima: Lekcija koja se uči od malih nogu

Što dijete treba znati o poštovanju i kako…

Egocentrizam u šestoj godini

Od djeteta koje stalno želi biti uz roditelje,…

Pročitajte i:

djeca se kod kuće zabavljaju uz kreativne igre

Virtualna igraonica za djecu: donosimo radne listiće za vrtićku dob

Nije riječ o liniji manjeg otpora, tj. zabavi uz ekrane, već vam je na raspolaganju…

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…