Igre za poticanje vještina pripovijedanja

Pripovijedanje nam otkriva djetetovu sposobnost da organizira rečenice u jednu, sadržajno povezanu cjelinu. Pripremila sam vam neke igre kojima možete razvijati tu vještinu kod svoga djeteta.

Pripovijedanje se oslanja prvenstveno na jezična znanja pa je dobar pokazatelj jezičnog razvoja djeteta. Otkriva nam djetetovu sposobnost da organizira rečenice u jednu sadržajno povezanu cjelinu. Djeca predškolske dobi mogu prepričati priču iz slikovnice prema nizu do šest slika. U nastavku možete pronaći igre koje su usmjerene prema poticanju razvoja vještina pripovijedanja.

  1. Izaberite slikovnicu s ilustracijama koje prate tijek radnje u priči. Prije čitanja priče ilustracije iz slikovnice kopirajte. Pročitajte slikovnicu djetetu. Nakon čitanja ponudite djetetu kopirane ilustracije i zamolite ga da ih pokuša složiti prema redoslijedu radnje u priči. Na kraju dijete treba uz pomoć složenih slika prepričati sadržaj priče. Potičite dijete da opaža detalje na slikama te da ih pokuša verbalno interpretirati.
  2. Ispričajte djetetu kratku priču koja se može nacrtati u 4 slike. Papir formata A4 podijelite na četvrtine te zamolite dijete da nacrta radnju priče i uz pomoć nacrtanih slika radnju prepriča.
  3. Ispričajte početak kratke priče djetetu. Navedite glavnog lika u priči, napravite kratki uvod opisujući mjesto radnje ili emotivno stanje glavnog lika. Napravite kratki zaplet u priči te zamolite dijete da samostalno dovrši priču.
  4. Prije spavanja igrajte igru "Moj dan". Ispričajte djetetu svoj dan, od jutarnjeg buđenja pa do kraja dana, ali radnje tijekom dana opisujte što detaljnije.

Primjer: Ujutro sam se probudila. Otvorila sam prozor u sobi. Obukla sam plave papuče i otišla sam u kupaonicu. U kupaonici sam oprala zube, umila lice, počešljala kosu. Vratila sam se u sobu i obukla nove, crvene hlače i bijelu majicu. Nakon oblačenja popila sam kavu i pojela tost. Krenula sam na posao. Sjela sam u svoj žuti auto i po kišnoj cesti vozila se…

Nakon vaše priče zamolite dijete da ispriča svoj dan. Potičite ga na opisivanje detalja, postavljajte sugestivna pitanja.

 

  1. Započnite pričati priču tako da kažete početak rečenice, a dijete treba ponuditi kraj. Primjer: U sobi, ispod stola spavao je ….. U sobi je bilo jako… Vani je padala… Vrata sobe su se…
  2. Pogledajte početak crtanog filma s djetetom, a dijete vam treba ispričati kraj.
  3. U malu kutiju stavite veliki broj sličica koje prikazuju predmete ili radnje. Zamolite dijete da izvuče 5 sličica iz kutije i da ih kratko opiše. Zadatak je sve sličice koje su izvučene iz kutije povezati u jednu priču tj. sadržajno povezanu cjelinu.

Primjer: auto, mačka, lupati, žuta, oblak.

Ana je pogledala prema nebu i ugledala sivi oblak. Oblak se približavao, a ona nije imala kišobran. Brzo je sjela u žuti auto i onda je čula neobičan zvuk. Kao da netko lupa po kutiji. Pogledala je oko sebe, nije ništa vidjela. Opet je začula neobičan zvuk i učinilo joj se da zvuk dolazi izvana. Izašla je iz automobila i u blizini ugledala jednu kutiju. Otvorila je kutiju, a unutra je bila siva maca koja je lupala po kutiji. Ana je mačku stavila u kaput i odnijela kući.

 

Tekst: Martina Starčević Perica, prof. logoped
Izvor: Martinin blog
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

pričanje priča

Kako usavršiti pričanje priča uz pomoć nekoliko jednostavnih metoda?

Pripovijedanje priča drevni je i provjereni način povezivanja…

Danijela Miklec

Eko Limach Fest: Uz zanimljivu priču, i medo je bio atrakcija!

Među krošnjama drveća dvorišta ALU održao se Eko…

dijete čita slikovnicu

Kako potaknuti rani razvoj govora kod djece? Ovo je nešto sasvim posebno!

Oduvijek je navika čitanja bila moćan "saveznik" u…

tata čita djetetu slikovnicu

Ako vaše dijete cijelo ljeto, a i dulje, nije pročitalo knjigu, ovo je za vas!

Suvremeni način života donosi mnoge izazove, laka i…

Pročitajte i:

klinac na pauzi

Discipliniranje djece: Odgojna metoda kao što je 'time out', ZA i PROTIV

Preporučljive metode odgoja, a unutar toga i discipliniranje djece, mijenjaju se iz godine u godinu.…

emocije roditelja kod prilagodbe

Prilagodbe na vrtiće još traju, a što ako se roditelji ne mogu nositi sa svojim emocijama?

I roditelji imaju teške emocije prilikom odvajanja od djeteta, no potrebno je naučiti kako se…

mama i dijete razgovaraju

Što se krije iza stava 'neću u vrtić' i trikovi kako mu doskočiti

Ako vam je ostavljanje djeteta u vrtiću ili jaslica obilježeno suzama i vrištanjem, pokušajte svoje…

adaptacija

Prilagodba na jaslice i vrtić: Roditelj boravi zajedno s djetetom samo 15 minuta!

Adaptacija na jaslice i vrtić ionako je stresna za djecu, ali i za roditelje, a…