Hajdemo u krevet! Ovo je najbolje vrijeme da djeca krenu na spavanje

Možda ste baš vi ti sretnici koji nemaju s tim problema, ali mnogo roditelja ih ima - djeca su dugo budna i ne žele do kasno uvečer u krevet. Vjerojatno se barem povremeno također pitate kada bi vaše dijete trebalo navečer ići u krevet i kakve su preporuke? Odgovor je jednostavniji no što mislite...

Australski znanstvenici s Murdoch Melbourne Instituta za istraživanje djece imaju odgovor. Tijekom godina ova studija je proučavala tisuće djece i njihove obrasce spavanja.

20:30 savršeno je vrijeme za spavanje

Pokazalo se da su djeca koja redovito odlaze u krevet u 20:30 zdravija od djece koja to čine kasnije. Djeca, koja odlaze spavati u 20:30, imala su jači imunološki sustav i rjeđe probleme s težinom. A ne treba pritom zanemariti ni roditelje. Rano vrijeme odlaska djece u krevet pogodovalo je i njima jer su tako bili mentalno stabilniji i navečer imali više vremena za sebe i partnera.

Posljedice nedovoljnog sna

Probleme s težinom proučavala je i jedna druga studija na Sveučilištu Ohio gdje su znanstvenici zaključili da djeca koja dulje ostaju budna, uvečer pojedu još jedan obrok nakon večere te zbog nedovoljnog sna, tijekom kojeg se moraju odviti određeni procesi metabolizma i tijelo odmoriti, drugi se dan bude gladnija. Dolazi do poremećaja hormona koji tijelo tjeraju da drugi dan nedostatak sna nadoknadi hranom. Jedino na što nitko od znanstvenika još nije odgovorio jest kako pridobiti djecu da svaki dan u to vrijeme već budu u krevetu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…