slobodna igra

Dopustite im (ali i sebi) trenutak da zure u oblake i da sanjare

Kad vam dijete kaže 'dosadno mi je', vi odmah tražite rješenje za taj ogroman problem? Nemojte im 'oduzimati' dosadu jer ona je dragocjen dar...

Današnji roditelji prenose djeci poruke o životu koje i sami žive: ‘budi u pokretu’, ‘budi aktivan’, ‘druži se’, ‘radi nešto’, ‘izbjegni dosadu pod svaku cijenu’ Emma Seppala, autorica knjige ‘The Happiness Track’ smatra kako takve poruke nisu dobre. Ona dapače preporučuje upravo suprotno - potičite djecu da se zabavljaju ne radeći ništa.

U razvijenim zemljama na zapadu ljudi cijene aktivnost i konstantno uzbuđenje, a trenutke opuštanja, smirenja i emocija slabog intenziteta poput mirnoće često podcjenjuju. Ne stignu se baviti još i tim, nečim tako ‘banalnim’ i dosadnim kao što je opuštanje dok toliko drugih i zanimljivih stvari još mogu raditi i doživjeti. Međutim, opuštanje, smanjenje stimulacije, smirivanje intenziteta aktivnosti prizemnim aktivnostima kao što je primjerice šetanje ili sanjarenje, meditiranje svima nam je povremeno potrebno.

slobodna igra

Nestrukturirana, slobodna igra

Mentalni odmor, odnosno slobodna igra posebno su važni našoj djeci. U tim trenucima dijete se slobodno i spontano može izraziti u nestrukturiranom pokretu, može izbaciti negativne emocije, razmišljati, okrenuti se sebi i smiriti - sve te potrebe imamo svi. Uzbuđenje koje im neprestano pružamo može ih preopteretiti i ona kao i odrasli mogu doživjeti ‘burn out’. To posebice vrijedi za djecu s previše slobodnih aktivnosti.

Slobodno vrijeme djeci također omogućuje da izgrade i oslobode kreativnost. Ne govori se uzalud da ćemo do većih ideja stići kad smo mirni i nismo intenzivno usredotočeni - primjerice dok se tuširamo, peremo posuđe, usisavamo, crtamo, meditiramo… Djeci je taj proces opuštanja još važniji jer se njihove osobnosti tek izgrađuju i jer sama nisu mentalno dovoljno jaka niti imaju metode da tu potrebu za smirenjem malo odgode ili se brže opuste.

Osjećaj stalne potrebe za akcijom danas čini djecu sve tjeskobnijom. S druge strane, damo li im više slobodnog vremena pomažemo im da bolje upravljaju stresom i opuštaju se. Satovi glazbe ili sporta možda i mogu biti obogaćujući, ali je također važno dati im vrijeme da ne rade baš ništa. Dopustite im – ali i sebi – trenutak da zure u oblake i da sanjare.

Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Svijet pred ekranima: Dogodit će se velike promjene u ljudskoj osobnosti

Smanjenje socijalnih vještina i mogućnosti kritičkog mišljenja najveće…

Knjiga koja sjajno prikazuje vrijednost slobodne igre u odgoju zdrave i samopouzdane djece

Novi bestseler autorice „Danskog odgoja djece“ stigao je…

Pročitajte i:

dijete na nastavi na daljinu ili online nastavi

Od Uskrsa i ocjenjivanje u školi na daljinu. Znamo detalje!

U idućem tjednu nastave na daljinu u Hrvatskoj neće biti učenja novog gradiva, već aktivnosti…

online nastava

Pomoć za preopterećene roditelje. Nastava od kuće naš je drugi posao! A što kažu učitelji?

Škola na daljinu nije jednostavna za nikoga. Iako mnogi roditelji smatraju kako je sav teret…

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…