Dječje moći pregovaranja

Djeca često znaju nadmudriti starije, a da to nitko i ne primijeti. Upravo su to na svojoj koži osjetili blogerica Erin Mackin i njen suprug, roditelji troje mališana. Pročitajte njihovo zanimljivo iskustvo...

Kad je naš Charlie napunio četiri godine, gotovo da je prestao spavati. Prilično sam sigurna da je ovo tipična faza kroz koju prolaze svi njegovi vršnjaci, ali ipak je zaista teško… Svake noći, negdje između ponoći i dva sata ujutro, suprug i ja bismo začuli male korake koji se približavaju našoj sobi.

Probali smo sve moguće da ga zadržimo u njegovom krevetu, ali ništa nije pomoglo.

Na kraju smo odlučili pokušati s podmićivanjem.

Suprug je nepovjerljivom Charlieju rekao da će, ako u svom krevetu ostane cijelu noć, dobiti tri M&M bombona pre doručka. Svakog jutra tijekom cijelog tjedna, naš mališan je dobivao svoju nagradu uz poljubac i zagrljaj. Sedmog jutra smo suprug i ja sami sebi čestitali na roditeljskoj pobjedi.

I da, M&M je djelovao čitavih sedam dana. Osme noći, točnije u 1:32 ujutro, čuli smo dobro poznati zvuk.

Kad smo ga ujutro pitali zašto je ustajao iz kreveta, pogledao nas je okicama tužnog psića i rekao da mu se M&M više ne sviđa. Možda bismo mu umjesto toga mogli dati jedan Oreo keks? Samo jedan. Bio je siguran da bi taj jedan keks bio dovoljan da ostane u krevetu.

Vjerojatno sada mislite da smo suprug i ja prave budale. Da, jesmo.

Oreo keks je "djelovao" pet noći. Nakon toga, po Charliejevom prijedlogu, svakog jutra smo mu davali po jednog malog plastičnog vojnika kojeg smo kupovali u supermarketu za jedan dolar.

Ove figurice bile su sjajno rješenje sve dok ih nije bilo toliko da može napraviti s njima pravu malu vojsku na svom ormariću, ali Charlie se tada sjetio da bi se u tu vojsku baš lijepo uklopilo nekoliko likova iz Ratova zvijezda.

Iako nam je san bio izuzetno važan, nas dvoje ipak nismo bili toliko ludi. Osjetili smo da je situacija izmakla kontroli, pa smo Charlijeu objasnili da je ekipa iz Ratova zvijezda, kako ih je on zvao, dosta skupa i da je ne može dobiti, bar ne kao nagradu za prespavanu noć u svom krevetu, kao i da mu uostalom nagrada nije ni potrebna, jer je sada već veliki dječak.

Rekao je da razumije, ali je odmah potom napravio kontra ponudu - spavat će u svom krevetu pet noći za jednog lika iz Ratova zvijezda. Ovdje ću na kratko zastati i napraviti malu digresiju – on ima samo četiri godine!

Suprug i ja smo bili zgranuti, ali i impresionairani njegovim pregovaračkim sposobnostima, pa smo pristali. I to je "djelovalo" sve dok svi iz ekipe nisu bili na broju, a onda je opet prestao spavati.

Kao što možete pretpostaviti, situacija je eskalirala u nekoliko narednih mjeseci. Među Charliejevim brojnim prijedlozima našli su se i: LEGO policajci (u zamjenu za 20 prospavanih noći), odlazak u kino (u zamjenu za 14 noći), cijela torta od vanilije (što smo odbili), "tenisice za zabavu" (nikad nisam otkrila što su "tenisice za zabavu"), njegov vlastiti iPad (Neeeeee!) i vrhunac svega je bio kada je tražio da dvorište pretvorimo u repliku nogometnog terena "Seattle Seahawks" u zamjenu za šest mjeseci prospavanih noći.

Kad je predložio ovo zadnje, vjerujući da je to nešto sasvim ostvarivo, suprug i ja smo se pogledali i shvatili da je vrijeme da stavimo točku na sve i da se pomirimo da nećemo neko vrijeme spavati, dok Charlie ne odraste ili bar dok ne prođe ova faza.

Ili se barem nadam da će krenuti na fakultet i da to onda više neće biti naš problem, već njegovih cimera.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Bradu i Jennifer stiže beba! Zna se i spol

O obnovi romanse ovog glumačkog para šuška se…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

djeca se kod kuće zabavljaju uz kreativne igre

Virtualna igraonica za djecu: donosimo radne listiće za vrtićku dob

Nije riječ o liniji manjeg otpora, tj. zabavi uz ekrane, već vam je na raspolaganju…

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…