Djeca i meditacija

Iako se prije vjerovalo da su meditacije i vježbe za relaksaciju rezervirane samo za odrasle, u posljednje se vrijeme uviđa kako je djeci također potreban način kako da se nauče nositi sa stresom, te kako da se nauče povezati sama sa sobom i opustiti

Da biste naučili svoje dijete vježbe za opuštanje ne morate biti dugogodišnji profesionalac u tome. Dovoljno je ako i sami prakticirate povremeno ovakve vježbe te ste svjesni njihove koristi u svakodnevnom životu. Odrasta li dijete u sredini u kojoj roditelji redovito ili bar povremeno prakticiraju meditaciju, lakše će usvojiti osnove i naviku da je uklope u svoj životni raspored. No, čak ako se i sami niste dosada susretali s ovakvim oblikom vježbi za tijelo i dušu, a imate želju, to ne znači da ne možete početi sada. Važno je samo odlučiti se na to, proučiti vježbe i krenuti ih prakticirati. Evo nekoliko savjeta kako uvesti dijete u meditaciju.

Osvješteno disanje

Disanje je početna i završna točka svih vrsta meditacije. Svoj dah "nosimo" sa sobom u svakom trenutku, stoga je on naše utočište, pomaže nam da se usredotočimo na trenutak u kojem se nalazimo, a ne da budemo ometeni s milijun misli koje nam se vrte glavom. Djeca će ovu vježbu usvojiti još lakše od odraslih. Trebaju samo zapažati kako se njihov grudni koš spušta i podiže kako dišu i misliti na svaki udah i izdah. Neka polože ruku na svoj trbuščić i prate kako se ruka diže svakim izdahom i spušta svakim novim udahom. U tom trenutku, dijete je "u svom dahu" i nigdje drugdje.

Naučite otpustiti kontrolu

Učenje djeteta meditaciji je osobno putovanje za vas i njega. Djeca ne reagiraju uvijek na način koji si zamislimo, a jednako vrijedi i za meditaciju. Možemo ih uputiti kako da sjede uspravno, da zatvore oči, ali ako to ne žele, nemojte ih na to prisiljavati. Dajte im neki predmet koji će gledati. Stavite ga na pod ako sjede ili na strop ako leže (zalijepite neku naljepnicu). Recite im neka pokušaju opustiti svoj pogled tako što će pokušati gledati ono što je izvan okvira očiju, tj. da gledaju perifernim vidom, jer to odlično opušta mozak. Ako ne uspiju odmah, svladat će drugom prilikom. Objasnite im da je to kao kad se umorni zagledaju u nešto, a zapravo ništa ne gledaju konkretno.

Koristite maštu

Odrasli većinu vremena provode razmišljajući racionalno i analitički, stoga je korisno da unesu svježine u u svoju maštu prekrivenu paučinom. Maštajte sigurno i lijepo mjesto (utočište) te ga opišite djetetu kako bi se i ona u svojoj mašti osjećala sigurno, udobno i znatiželjno s vama. Nema granica dječjoj mašti, stoga je ovo prilika da pokažete kako i vas mašta još sasvim dobro služi.

Pripremite se i budite strpljivi

Mnogo je različitih načina za meditiranje, ali ne bi trebao postojati završni cilj. Slobodno osmislite namjeru za sebe i dijete, no pokušajte se ne "zakačiti" na nju. Umjesto toga otpustite je i dopustite svojoj znatiželji da uživa i vidi što ćete primijećivati. Ako su djeca nemirna, primijetite to i pokušajte ih voditi u smjeru da imaju veći kontakt s tlom. No katkad ih jednostavno moramo pustiti da sami nađu svoju unutarnju ravnotežu. Mirno sjedenje neće mnogima biti zabavno u početku, no možda će im s crvenim jastučićima (odlični za uzemljavanje nemirne energije) ispod njihovih stopala ili tijela biti lakše umiriti se.

Prakticirajte dok učite

Učenje djeteta meditaciji je dvosmjerna cesta. Osim što podučavamo, ujedno i učimo sami. Dok učite svoje dijete kako da osvještava svoj dah i svoje tijelo (prođite redom sve dijelove tijela i govorite neka ih redom svjesno opušta), činite to isto za sebe. Na taj način i sami opuštate sebe i svoje tijelo i zajednička energija vas i vašeg djeteta dodatno pojačava učinak tog opuštanja i od svega čini jedno posebno iskustvo.

Produbljivanje iskustva

Jednom kad postignete da vaše dijete može mirno pratiti meditaciju kroz koju ga vodite, postupno možete dodavati nove elemente, otkrivati dodatne vježbe disanja i vizualizacije koje ćete lako pronaći na internetu ili kod neke osobe koja se time bavi, a jednom kad takav način opuštanja postane ritual u vašoj obitelji, budite sigurni da će biti i manje svađa i nesporazuma i nezadovoljnih članova vaše male zajednice. Pritom, podsjetite dijete da takve vrste opuštanja može prakticirati i tijeko školskog odmora ili kad se priprema za neki javni nastup ili ispit. Dobri rezultati neće izostati.

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Divna blagdanska humanitarna priča u koju su se uključila i poznata lica

Košarkaši KK Cibona Roko Prkačin i Mateo Drežnjak,…

Vapaj u pomoć: četvero djece ostalo je bez mame

Vjerujemo da nitko neće ostati ravnodušan na tragediju…

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

Pročitajte i:

'Ova vještina najučinkovitije mijenja mnoga dječja nepoželja ponašanja!'

Svi se, a osobito naš školski sustav, previše oslanjamo na kvocijent inteligencije. Kad se suočimo…

Prenesite djeci pravu čar darivanja!

Jako je važno pokazati djeci kako se daruje od srca, najbolje vlastitim reakcijama na primljeni…

Kako naučiti dijete da se ispravno postavi u sukobu i zauzme za sebe?

Vrlo je važno naučiti dijete da se postavi kada je ugroženo

djeca u vrtiću

Nećete vjerovati kako se mogu promijeniti uvjeti u vrtiću

Mališanima u vrtiću sada je konačno toplo!