Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o vršenju nužde kod djece, zašto dijete ne želi kakati na tutu, zašto vrši nuždu samo u pelenu i slično. Za to postoji nekoliko razloga.

1. Nemam ja za to vremena!

Jedan od njih je da djeca moraju sjediti dulje vrijeme na tuti kako bi se pokakala. Naravno, uz to još ide brisanje guze i pranje ruku. Iako se nama odraslima 3, 4, 5 minuta koliko nam za to treba ne čini dugo, djeci je to cijela vječnost. U početku to možda i nije toliki problem jer im je to neka nova zanimacija. Međutim, to im ubrzo postane dosadna aktivnost koju onda nastoje na sve moguće načine izbjeći. Prema dječjoj logici, to je samo oduzimanje dragocjenog vremena za igru.

Kako je ovo dosadno…

2. Uz pelenu mi je lakše

Mnoga djeca uvide da mogu donekle kontrolirati stolicu, pa ju počnu zadržavati kako bi manipulirala roditeljima i dobila ono što žele – kakanje u pelenu bez prekidanja u igri. A uz zadržavanje stolice dolazi i do zatvora, te neugode i boli pri kakanju. Za razliku od nas odraslih koji znamo da i takva stolica mora izaći i da će nam onda biti lakše, djeca razmišljaju potpuno drukčije. Ona čim osjete neku neugodu ili bol, počnu zadržavati stolicu jer smatraju da ako više neće kakati, da više nikada neće to osjetiti.

3. Ovo je opasno, preskačem!

Oko treće godine djeca postaju svjesna da dječaci imaju penis, a curice nemaju. U toj dobi djeca nisu u stanju razumjeti kako im se tijelo razvija niti su im jasne fizičke razlike između spolova. Ona jednostavno smatraju da su djevojčice naprosto izgubile penis. Možete zamisliti kako se dječaci osjećaju kada vide kakanac kako odlazi niz školjku, a oblikom ih jaaako podsjeća na njihov spolni organ. Oni se naprosto boje da će ostati bez tog dijela tijela. U to vrijeme, pa i ranije, javlja se i strah od wc školjke, odvoda i slično. Djeca razmišljaju, ako voda može povući papir, kakač ili što su već vidjela, da može i njih odvući. Ne smijemo zaboraviti da djeca ne znaju procijeniti veličinu recimo školjke ili da su prevelika i ne bi mogla proći kroz cijev – takva logika kod njih ne radi.

4. Bljak, kako smrdi!

Jedan od razloga je i neugodan miris stolice. Odrasli često pred djecom znaju govoriti da stolica smrdi i raditi razne grimase ili ih ne žele u svojoj blizini. A djeca sve to slušaju i promatraju, pa kasnije ni ona ne žele imati posla s tim i ne žele čuti išta ružno od roditelja (ili koga drugoga u vrtiću na primjer), ne žele da itko bježi od njih, pa zadržavaju stolicu.

 

Riješimo se strahova

I dok mi odrasli uzimamo mokrenje i kakanje kao nešto normalno i o čemu se nema potrebe razgovarati, kod djece je situacija puno drukčija. S njima treba o tome pričati, pokazati im kako se to radi. Kada roditelj obavi nuždu, neka pozove dijete da vidi kakač, da shvati da je to normalno, da svi to rade i da se nema čega bojati. Postoje i brojne edukativne slikovnice i crtići koji će im pomoći da nauče o čemu se radi. Također, roditelji mogu potražiti i savjet stručnjaka kako bi izbjegli probleme oko zadržavanja stolice ili ga što lakše riješili.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, udruga Najsretnija beba Hrvatska

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

vršnjačko nasilje

Kako na miran način zaustaviti vršnjačko nasilje?

Iva Brčić, mag. soc./phill, i Sanjica Ćaćić, NLP…

VIDEO Ova djevojčica ne nosi pelene i na tutu ide od drugog tjedna života

Djeca su navodno od rođenja svjesna svojih fizioloških…

odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje,…

Reci NE bullyingu i riješi ga se na nenasilan način!

Edukatorica Iva Brčić osmislila je radionice namijenjene djeci…

Pročitajte i:

'Ova vještina najučinkovitije mijenja mnoga dječja nepoželja ponašanja!'

Svi se, a osobito naš školski sustav, previše oslanjamo na kvocijent inteligencije. Kad se suočimo…

Prenesite djeci pravu čar darivanja!

Jako je važno pokazati djeci kako se daruje od srca, najbolje vlastitim reakcijama na primljeni…

Kako naučiti dijete da se ispravno postavi u sukobu i zauzme za sebe?

Vrlo je važno naučiti dijete da se postavi kada je ugroženo

djeca u vrtiću

Nećete vjerovati kako se mogu promijeniti uvjeti u vrtiću

Mališanima u vrtiću sada je konačno toplo!