kako nauciti dijete da zove 112

Dijete treba znati s vašeg mobitela nazvati 112 u hitnoj situaciji!

Svakodnevno možemo čuti najneobičnije priče što se sve ljudima može dogoditi pa tako i nama. Govorim o situacijama kad sami ne možemo pozvati pomoć, a dijete koje je s nama također još to ne zna. Zaista je vrijeme da se to promijeni

Možda ste već razgovarali načelno s vašim petogodišnjakom kako potražiti pomoć kod susjeda ili slično, ali znamo da je teorija jedno, a praksa drugo. Stvari se moraju uvježbati i automatizirati. Prođite proceduru s djetetom tako da ono zna točno kako nazvati Hitnu pomoć ili nekoga od bliskih ljudi na telefon, kako potražiti susjeda ili vikati u pomoć.

Koje su situacije razlog za poziv na 112?

Razgovarajte prvo s vašim djetetom o vrstama okolnosti u kojima će ono možda morati nazvati 112. To može biti situacija kad se netko povrijedi i ne može do telefona, kad se dogodi nešto jako opasno, primjerice požar i nema odraslih koji bi mogli pomoći. Također, ako netko ima problem s disanjem ili ga se ne može nikako probuditi.

Što očekivati kad nazove taj broj?

Zatim pričajte o tome s kim će dijete razgovarati na telefon. Javit će se ženski ili muški glas koji će prvo htjeti znati što se dogodilo i adresu gdje se dijete nalazi. Zato je važno da nauči adresu na kojoj živi, a ako se nesreća dogodila izvan kuće tada bi trebalo moći opisati gdje se nalazi (u parkiću iza gradskog bazena, u centru grada kod kolodvora, gdje se voze vlakovi…). Objasnite djetetu kako je važno da se smiri i koncentrira jer će tako najbolje uspjeti pomoći.

kako nauciti dijete da zove 112

Kako nazvati 112?

Zatim je potrebno djetetu pokazati kako zapravo pozvati taj broj na telefonu – mobitelu od mame i tate ili na fiksnom ako ga imate. Na mobitelu, ovisno o modelu, razlikuje se i procedura. Obično svi imamo zaključani mobitel koji otključavamo pinom. Na tom početnom zaslonu (gdje inače upisujemoi pin) trebali bismo imati tipku ‘Emergency’ odnosno ‘Hitni pozivi’ (to je tipka koja prebacuje mobitel u mod rada u kojem nećete moći nazvati nikoga osim hitnog broja te mod koji smanjuje potrošnju baterije na minimum kako bi ostalo baterije za hitni poziv). Ako nemate takvu tipku, postavite je na početni zaslon, a ako to ne znate napraviti potražite u uputama telefona kako to napraviti.

Općenito, bi trebalo vrijediti da dodirom bočnog gumbića palite ekran. Ako vam je telefon zaključan pinom, u trenutku kad se pojavi tipkovnica, dodirnite tipku ‘Emergency’ odnosno “Hitni pozivi”, birajte 112 i zatim pritisnite zelenu telefonsku tipku kako biste uputili poziv. Dakle, dijete ne mora znati pin da bi nazvalo 112. Proceduru poziva prođite i na fiksnom telefonu, naravno, ako ga imate.

Kad jednom s djetetom prođete osnovne korake, povremeno ponovite proceduru kako bi se ponašanje automatiziralo i funkcioniralo u stresnoj situaciji.

kako nauciti dijete da zove 112

Što se ne smije činiti?

Također napomenite djetetu da je 112 broj za hitne situacije i da ga se ne smije i ne treba nazivati radi zabave, šale ili pitanja na koja se odgovor može tražiti drugdje. To ne samo da izaziva nepotrebne probleme ljudima koji pružaju pomoć, već pomoć oduzima drugima koji je stvarno u tom trenutku trebaju.

Upišite i ICE broj u svoj mobitel!

Međunarodni crveni križ savjetuje da svaka osoba u imenik svoga mobilnog telefona također upiše broj osobe koju treba nazvati u slučaju nesreće ili prijeke potrebe.

To je vrlo korisno spasiocima u slučaju nesreće jer tako znaju koga će obavijestiti što se dogodilo, ali još važnije omogućiti im da dođu do važnih zdravstvenih ili medicinskih informacija o unesrećenom s kojima je bliska osoba upoznata.

Međunarodna kratica pod kojim treba upisati broj osobe koju će nazvati spasioci, liječnici, vatrogasci ili policija je ICE. To je skraćenica od izraza ‘in case of emergency‘, odnosno u hitnom slučaju. ICE brojeva može biti i više ICE 1, ICE 2, ICE 3 pa ih slobodno upišite.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…

povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je…

djevojčica u maloj školi priprema se za polazak u prvi razred

7 savjeta za malu školu kod kuće i zadaci za vježbanje čitanja i matematike

Zbog pandemije koronavirusa mnoga djeca nisu do kraja odradila malu školu, no zato su tu…