punomasno mlijeko u prehrani djeteta

Deblja li punomasno ili obrano mlijeko?

U mnogim obiteljima ujutro za doručak djeca sa žitaricama dobivaju manje masno mlijeko, a zatim i još koju čašu takvog mlijeka kao napitak tijekom dana. Naime, roditelji takvo mlijeko kupuju za sebe ne bi li smanjili kalorijski unos, a onda ga usput piju i djeca. Neki liječnici će čak savjetovati nuditi obrano mlijeko djetetu kako biste prevenirali pretilost kod djece ili utjecali na već postojeći višak kilograma kod djeteta. No, treba li djeci nuditi takvo manje masno mlijeko?

Da to baš nije preporučljivo pokazala je analiza mnogih studija. Liječnici su usporedili podatke dobivene iz 28 studija iz sedam zemalja s 21000 sudionika i zaključili: djeca koja piju i jedu punomasno mlijeko imaju 40% manji rizik za jaku pretilost za razliku od onih koja piju obrano mlijeko. No, zaključak da punomasno mlijeko štiti djecu od pretilosti prema Jonathon Maguireu, autoru ove analize, ipak je dokazano točan.

"Studije koje smo analizirali su studije praćenja. Punomasno mlijeko možda tek u kombinaciji s drugim čimbenicima smanjuje rizik za pretilost, tako da se ništa ne može sigurno potvrditi.", smatra Maguire.

punomasno mlijeko u prehrani djeteta

Ali budući da se u mnogim ranijim studijama pokazalo da su djeca koja su dobivala punomasno mlijeko češće mršavija, taj rezultat ne treba zanemariti. Svakako za procjenu rizika za pretilost kod djece pored prehrane liječnici savjetuju u obzir treba uzeti i druge faktore kao što su pretili roditelji, malo tjelesne aktivnosti, višesatni boravci pred ekranima.

Rana pretilost – dugoročne posljedice

U tom smislu Robert-Koch Institut iz Njemačke (Zavod za javno zdravstvo u Njemačkoj) upozorava kako pretilost kod djece sa sobom donosi rizik od pojave visokog tlaka, poremećaje u metabolizmu masnoća te dijabetesa. A posljedice na zdravlje zbog rane pretilosti vidjet će se sigurno, ako ne prije, onda vrlo vjerojatno u odrasloj dobi.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

djeca se kod kuće zabavljaju uz kreativne igre

Virtualna igraonica za djecu: donosimo radne listiće za vrtićku dob

Nije riječ o liniji manjeg otpora, tj. zabavi uz ekrane, već vam je na raspolaganju…

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…