Strahovi kod djece koji zahtijevaju stručan savjet

Većina razvojnih strahova pojavljuje se spontano tijekom djetetova razvoja i isto tako spontano iščezava tijekom njegova životnog sazrijevanja

Ipak, katkad je strah koji se javlja kod djeteta toliko intenzivan, dugotrajan ili “tvrdokoran” da počinje u znatnoj mjeri negativno utjecati na djetetovo funkcioniranje u svakodnevnom životu, od obitelji, preko društvenih odnosa do predškolskih/školskih aktivnosti. Prema dostupnoj literaturi, takve tzv. neurotske strahove doživljava između 3 i 8 posto djece, te se za njih svakako preporučuje potražiti savjet stručnjaka.

Strah skriven ispod drugih poteškoća

Neke od mogućih promjena u djetetovu ponašanju koje bi mogle upućivati na postojanje neurotskih strahova, a koje često imaju tendenciju “maskiranja” samoga straha, jesu: problemi sa spavanjem ili tekom, problemi s higijenom i vršenjem nužde zbog straha od mraka, noćne more, mokrenje u krevet ili u gaćice, učestale glavobolje ili trbobolje. Isto tako, dijete može postati povučeno, agresivno, ili se stalno držati roditelja (npr. može inzistirati da stalno bude u njihovu društvu), može postati tužno, plačljivo, izrazito strašljivo ili osjetljivo, slabije sposobnosti da se na nešto usredotoči.

Prepoznajete li neke od navedenih promjena i kod svojega djeteta, a da se pojavljuju dulje vrijeme i znatno utječu na djetetovo svakodnevno funkcioniranje, svakako se konzultirajte s nadležnim pedijatrom ili psihologom u predškolskoj ustanovi koju dijete pohađa.

 

Razvojni ili klinički strah? To treba otkriti liječnik

Ako je zaista riječ o strahu, navedeni stručnjaci moći će procijeniti je li riječ o normalnim razvojnim strahovima i reakcijama vezanima uz njih ili pak o klinički značajnoj anksioznosti i fobičnim strahovima koji zahtijevaju upućivanje na obradu kod dječjeg kliničkog psihologa ili psihijatra specijaliziranog za rad s djecom. Slična preporuka vrijedi i za djecu koja su doživjela neki traumatski događaj (npr. prometnu nesreću, napad, iznenadnu smrt roditelja, bilo koji oblik nasilja…).

Jedna od najčešćih poslijetraumatskih stresnih reakcija svakako je i strah, te se smatra normalnim načinom oporavka od traumatskog događaja. Ipak, ako taj strah traje dulje vrijeme nakon traumatskog događaja i znatno utječe na djetetovo svakodnevno funkcioniranje, svakako potražite savjet stručnjaka.

 

Čega se djeca sve plaše u pojedinoj fazi odrastanja te kako pomoći djetetu da se lakše riješi razvojnih strahova?

Tekst: Ana Plazonić, prof. psih.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija…

7 putovanja: Terapeutske priče za djecu

Kad zaista mnogo čitaš imaš priliku pronaći i…

Trudnoća sa šalabahterom u ruci

Trudnoća donosi strahove, to je tako, ipak odjednom…

Kako dijete učiti da se nosi s (ne)uspjehom?

Želja za zaštitom svog djeteta je razumljiva, no…

Pročitajte i:

djeca se kod kuće zabavljaju uz kreativne igre

Virtualna igraonica za djecu: donosimo radne listiće za vrtićku dob

Nije riječ o liniji manjeg otpora, tj. zabavi uz ekrane, već vam je na raspolaganju…

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…