Liječenje streptokoka

Iako ga pomalo podcjenjujemo, streptokok je opasna i nepoželjna bakterija koja uzrokuje jake akutne bolesti, a može imati i ozbiljne komplikacije

Klinički su liječnici u nekoliko posljednjih godina primijetili da ljudi, a i liječnici u primarnoj medicini, podcjenjuju ozbiljnost streptokoka. To je još uvijek opasna i nepoželjna bakterija koja uzrokuje jake akutne bolesti, a može imati i ozbiljne komplikacije.

Oduvijek je postojala doktrina kako se liječi streptokok. Potrebno je 10 dana davati injekcije penicilina. Sve ostalo (sirupići, tabletice i slično) ustupci su pacijentu ili roditelju koji se katkad kasnije osvećuju.

Dijete koje ima BHS (beta hemolitički streptokok) pozitivan u brisu ždrijela ili aspiratu hipofarinksa, ili u brisu sekreta uha ili u urinokulturi mora dobiti penicilin u injekcijama tijekom 10 dana. Nakon toga razmatra se je li još 11. dan potrebno dati Extencillin − injekciju penicilina s depo djelovanjem koja štiti idućih 14 dana. To se radi u slučajevima ako je streptokokna infekcija bila ozbiljna, burna i ako je dijete imunološki slabo ili anemično. Uz streptokoknu infekciju bilo čega (grlo, pluća, uho, urotrakt) potrebno je učiniti i nalaz urina da se isključi moguća komplikacija na bubrezima.

Koje bolesti još streptokok može uzrokovati?

Streptokok može uzrokovati hematuriju (crvena krvna zrnca u mokraći). Važno učiniti pretragu AST (antistreptolizinski titar) da se vidi je li se streptokok proširio i došao u krv, odakle može napasti srce. Ako je AST povišen, tada se Extencillin ponavlja svaka dva tjedna još nekoliko puta sve dok se ne snizi razina AST-a. Ako je inficirana cijela obitelj, a nisu svi pod energičnom terapijom, tada postoji mogućnost da se streptokok seli od osobe do osobe. To onda može trajati jako dugo.

Liječenje streptokoka

Kod djeteta koje je zaraženo streptokokom pravilo je da se traži sijelo infekcije: to je u prvome redu treća mandula, dvije mandule, uho te limfni čvorovi. Koji put jedan bris neće otkriti bakteriju. Tada, ako je klinička slika upućuje na streptokokozu, treba biti uporan i ponavljati bris. Važna je i sama tehnika uzimanja brisova pa bi trebalo raditi bris uvijek na istom mjestu ili se posavjetovati s liječnikom gdje ga napraviti.

Kad se samo sumnja na streptokok, bolje je dati prejaku terapiju (injekcije), nego dati preslabu (sirup), jer će se vrlo brzo pojaviti ili recidiv ili komplikacija.

U medicini vladaju mode: trenutačna je moda da streptokok nije “jako opasan”. A kad nastane komplikacija (nefritis, karditis ili artritis), onda je prekasno.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

dijete i tantrum

Tantrume je ipak bolje spriječiti: Savjetujemo vas kako izbjeći 'triger' situacije!

Kada roditeljima spomenete dječje tantrume, još pogotovo ako imaju često iskustvo s takvim ponašanjem, vjerojatno…

tata čita bebi

Ponovno i opet! Zašto vaše dijete želi da mu stalno čitate istu priču, pjevate istu pjesmicu...

Svaki dan prije spavanja svome 3-godišnjaku morate čitati istu priču? Stručnjaci tvrde da je takva…

skretnje pozornosti

Vaš je klinac ponekad jednostavno nemoguć! Glumata li da privuče pažnju?

Ponaša li se vaše dijete kao da je potpuno izvan svake kontrole samo da bi…

dijete spava na podu

Nemam više ideja, pomoooć! Što kad vaše dijete ne želi spavati popodne, a to mu treba?

Djeca ponekad jednostavno odbijaju popodnevni odmor iako je očito da im je još uvijek potreban.…