Približno 30 posto djece školske dobi pati od nekog oblika glavobolje, a nisu pošteđena ni mlađa djeca

Periodične ili stalne, glavobolje predznak su mnogih psihičkih ili tjelesnih poremećaja. Važno je znati razlikovati glavobolju kao prolazni bol od one kojoj je potrebna liječnička pozornost.



Tenzijske glavobolje


Tenzijske glavobolje najčešći su oblik glavobolje kod djece, a uzroci su gotovo uvijek fizički i emotivno stresne situacije u školi, društvu i obitelji. Dijete opisuje bol kao stezanje premale gumene vrpce oko glave.


Taj oblik glavobolje obično nema popratnih pojava. Bolovi su uzrokovani napetošću u vratnim mišićima, mišićima ramena i lica te zahvaćaju obje strane glave. Riječ je o neprekidnom bolu koji uglavnom nije intenzivan, ali je vrlo neugodan i može potrajati od pola sata do nekoliko dana. Takvu glavobolju može pojačati izloženost svjetlu i buci, pa se preporučuje odmaranje u svježoj, zamračenoj i tihoj sobi.



Migrena


Točni uzroci migrene nisu poznati, no danas se ona objašnjava nasljednim nepravilnostima u pojedinim dijelovima mozga. Čak pet posto osnovnoškolske djece pati od migrene. To su ponavljajuće epizode glavobolja različita trajanja i intenziteta koje su gotovo uvijek praćene mučninom i povraćanjem, a često izazivaju i jake bolove u trbuhu. Kod približno 25 posto djece zahvaćene migrenom prvi se simptomi pojavljuju prije 5. godine. Srećom, kod većine migrene nestaju od pet do sedam godina nakon pojave.



Migrene mogu trajati od 30 minuta do nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana. Postaju učestalije kod djevojčica u pubertetskoj dobi zbog hormonskih promjena i pojave mjesečnice. Uzroci su mnogi, a osobito se ističu stres, tjeskoba i depresija, nedovoljno sna, preskakanje obroka, veće količine određene hrane (npr. čokolada, neki sirevi, konzervirana hrana, aditivi) i čimbenici iz okoline (jako svjetlo, buka, mirisi, vremenske promjene, onečišćenje).


Migrena se može pojaviti i nakon ozljeda glave, no u pravilu se dijete s vremenom potpuno oporavi.


Migrenska bol kod djece javlja se kao lupanje, probadanje ili tupi bol s obje strane glave, uz pojačanu osjetljivost na svjetlo, buku i mirise. Tjelesna aktivnost u stanju migrene pojačava bolove. Ponekad migrenu najavljuje neurološki poremećaj “aura” koji obično traje od 10 minuta do jedan sat prije početka migrene. Aura se očituje kao poremećaj vida najčešće jednog oka (zamagljeni vid, pojava bljeskavih točkica ili cik-cak crtica u vidnom polju), kao tjelesne poteškoće poput slabosti u mišićima, poremećaja motorike u ekstremitetima ili poremećaja govora.


Nažalost, kod mališana koji ne može opisati gdje ga boli nije uvijek moguće prepoznati migrenu. Znakovi glavobolje mogu biti promjene u ponašanju: djeca su mrzovoljna, manje aktivna, ponekad povraćaju, izgledaju blijedo ili zajapureno, nespretna su, razdražljiva i plaču.


U većini slučajeva nije potrebno liječenje; dovoljno je pustiti dijete da se opusti i odspava u prozračenoj tihoj sobi podalje od okidača migrene. Hladni vlažni oblozi na čelu također mogu ublažiti bol. Pripazite da dijete ne bude gladno te da uzima dovoljno tekućine. Kod jake migrene djetetu se može dati lijek protiv bolova prilagođen njegovoj dobi, poput paracetamola. Od 12. godine starosti propisuje se i sumatriptan u malim dozama, najčešće u obliku nosnog raspršivača.


Aspirin nikad ne dajte djetetu ili tinejdžeru bez prethodnog odobrenja liječnika jer može izazvati ozbiljnu bolest jetara (Reyev sindrom), koja je potencijalno opasna po život.



Ostali mogući uzroci glavobolje



  • Osim napetosti, najčešći su uzroci glavobolja kod djece upalne bolesti. Uobičajene virusne i bakterijske infekcije jesu prehlada, grlobolja te upale uha, grla ili sinusa.




  • Ponekad je glavobolja posljedica problema s vidom, osobito ako se javlja nakon dugotrajne koncentracije, npr. kod učenja ili dugotrajnog gledanja u računalo ili televizor.




  • Može se pojaviti i nakon ozljede glave, trovanja ugljikovim monoksidom, u slučaju hipervitaminoze A, ali i istezanjem mišića zbog lošeg držanja djeteta.




  • U rijetkim slučajevima glavobolje zahtijevaju pojačanu pozornost: kada se ponavljaju u kratkim vremenskim razmacima, ako se pojačavaju i uz njih se javljaju simptomi koji mogu biti pokazatelji ozbiljnih bolesti. Iznenadna glavobolja praćena povišenom temperaturom, tromošću i ukočenim vratom može biti znak upale mozga (encefalitis) ili moždane ovojnice (meningitis).




  • Drugi su upozoravajući simptomi mučnina, povraćanje, gubitak sluha, problemi s vidom i govorom, slabost u mišićima, promjene u ponašanju, poremećaj koordinacije, konvulzije. Kod pojave novih i drukčijih glavobolja potrebno je pratiti i bilježiti njihovu učestalost, intenzitet te sve popratne pojave jer ćete tako pomoći liječniku u otkrivanju uzroka. Najvažnije je ukloniti sumnju na povišeni pritisak u mozgu i okolnom tkivu, koji može biti izazvan tumorom, upalom mozga ili krvnim ugrušcima.




Tekst: Rahela Filip


Foto: Thinkstock