Dijete se baca po tlu, nekontrolirano viče, udara sve oko sebe, a strahujete da će i sebe ozlijediti... Izvan sebe ste jer ne znate kako ga umiriti i zbog čega se ti izljevi bijesa događaju?

Što učiniti kada iz djeteta provali bijes?



1. Zaštitite svoje dijete


Dijete koje proživljava tantrum najlakše ćete zaštititi ako ga nježno pridržavate na podu. U protivnom, ako otkrije da se tijekom napada bijesa ozlijedilo ili počinilo štetu, dijete će to shvatiti kao dokaz vlastite snage te će misliti da ga vi niste u stanju zaštititi. No ima djece koja ne podnose da ih itko drži dok traje provala bijesa. Ako i vaše dijete tako reagira, nemojte ga dirati nego sklonite sve što bi se moglo razbiti.




2. Ostanite smireni


Kada ste suočeni s mučnim izljevima bijesa, bez obzira na uzrok, zapamtite sljedeće: ostanite smireni. Ne komplicirajte problem vlastitom frustracijom. Djeca osjete kada se roditelji ljute. To samo pogoršava frustraciju vašeg djeteta, tako da se morate nositi s još gorim izljevom bijesa. Umjesto toga, duboko udahnite i pokušajte bistro razmišljati.



3. Bez udaranja!


Vaše se dijete oslanja na vas i vi ste mu uzor. Udaranje i pljuskanje ne pomaže! To djetetu šalje poruku da su primjena sile i tjelesno kažnjavanje u redu. Umjesto toga, imajte dovoljno samokontrole za oboje. Kada vaše dijete obuzme provala bijesa, pokušajte razmisliti što bi mu u tom trenutku najviše odgovaralo.


Udarci kod djeteta mogu izazvati strah od roditelja. Tko zaista želi da ga se vlastito dijete plaši? Batine nikada nisu riješile probleme, ni među odraslima, ni u dječjem svijetu.



4. Otkrijte uzrok bijesa


Najprije pokušajte shvatiti što se događa. Izljevi bijesa trebaju se različito rješavati ovisno o uzroku. Pokušajte shvatiti odakle dolaze. Na primjer, ako je dijete upravo doživjelo veliko razočaranje, trebat će vašu utjehu.



5. Ne prepirite se i ne korite


Dok provala bijesa traje, s djetetom se ne može razgovarati. Suzdržite se od vikanja. Zacijelo će vas svaki djetetov vrisak sve više ljutiti, no ako i vi počnete vikati, vjerojatno ćete napad samo produljiti.




6. Bez kazni i nagrada


Za vrijeme provale bijesa nemojte dijete kažnjavati ni nagrađivati. Cilj vam je da dijete uvidi kako tantrumi nemaju nikakvih posljedica, ni dobrih ni loših. Ako je provalu bijesa prouzročila zabrana izlaska u dvorište, nemojte se sada predomisliti.




7. Ne dopustite djetetu da vas udara!


Ako vas dijete počne udarati, nemojte mu to dopustiti. Ako nastavlja s udaranjem, mirno ga spustite pokraj sebe, ostanite mu što bliže, ali ne dopustite da vas ozlijedi.




8. Predahnite


Ako je dijete dovoljno odraslo da vas razumije, primijenite metodu time-outa ili predaha. No nije cilj kazniti dijete, nego ga odvojiti od situacije ili osobe koja ga uznemiruje i dati mu priliku da se smiri. Pritom treba dobro procijeniti koja situacija zaslužuje predah jer ako ga često upotrebljavamo, on gubi na učinku. Ako se tantrum dogodi u trgovini, primjerice, mirno uzmite dijete u naručje i odnesite u automobil ili na neko drugo mirnije mjesto. A ako primijetite da vi gubite živce, uzmite predah, razbistrite glavu, duboko udahnite i nastavite dalje.



9. Ne ostavljajte dijete samo!


Dovoljno je što se nosi s emocijama koje ne može kontrolirati, ne mora se još osjećati i napušteno.



10. Trik je pokušati tantrum što prije privesti kraju


Djetetu treba pomoći da što prije prevlada osjećaje ljutnje i bijesa. Kada jednom prevali osjećaj ljutnje, ostaje samo tuga, a kad nastupi tuga dijete treba utjehu. Najbrži način da prevlada ljutnju ne postoji, ali znanstvenici savjetuju roditeljima da tijekom vrištanja i vikanja ne čine ništa. To je teško jer je teško gledati dijete koje udara, gura, vrišti, plače, grca i ne zna što bi s negativnim osjećajima u sebi, ali treba jednostavno pričekati da sve izbaci iz sebe. Osjećaj ljutnje zamka je na koju ne treba nasjesti. Ne treba postavljati pitanja, dodatno raspirivati bijes ili pak vikati, prijetiti, ismijavati i šaliti se na račun djetetovih osjećaja, biti grub ili prenježan... Sve to može samo produžiti razdoblje bijesa. Djeci je teško u stanjima ljutnje i bijesa procesuirati informacije, odgovarati na roditeljeva pitanja ili zahtjeve, odnosno ne može se još i s time nositi, pa se trenuci bijesa produžuju i intenziviraju. Dijete se osjeća još više stjerano u kut. Najbolje mu je pristupiti kada se bijes pretoči u tugu, odnosno jecanje i plakanje. Štoviše, dijete će tada zapravo žudjeti za vašom utjehom. Povremeno će imati problema s prekidanjem izljeva bijesa. U tom slučaju pomaže da kažete djetetu: “Pomoći ću ti da se smiriš.” Kad se potpuno smiri, možete pokušati i razgovarati o svemu što se dogodilo.



Nakon provale bijesa


Nikako nemojte nagraditi dijete popuštanjem nakon provale bijesa. To će samo pokazati vašem djetetu da je bijes bio učinkovit. Umjesto toga, verbalno pohvalite dijete što je vratilo kontrolu. Neka su djeca posebno osjetljiva nakon izljeva bijesa, obično kad znaju da nisu bila u pravu. Tada je vrijeme da dijete zagrlite i uvjerite da ga volite bez obzira na sve.



Kada trebate potražiti pomoć liječnika?


Potražite savjet liječnika ako imate pitanja o onom što radite i što vaše dijete radi. Ako vaše dijete ima češće izljeve bijesa ili traju dulje i jači su nego što biste očekivali. Ako ste nezadovoljni svojim reakcijama ili stalno popuštate. Ako izljevi bijesa kod vas potiču puno loših osjećaja. Pomoć potražite i u slučaju da vaše dijete redovito ozljeđuje sebe ili druge i destruktivno je te ako pokazuje poremećaje raspoloženja poput negativnosti i odbijanja, niskog samopoštovanja ili pretjerane ovisnosti. Pedijatar može potražiti i tjelesni problem koji katkad pogoduje izljevima bijesa, iako je to prilično rijetko. To uključuje probleme sa sluhom, vidom, kronične bolesti, zastoj govora ili probleme s učenjem. No izljevi bijesa najčešće nisu razlog za brigu i uglavnom se smiruju sami od sebe. Kako se djeca razvijaju, kako se poboljšava njihovo poimanje sebe i svijeta oko sebe, razina se frustracije smanjuje. Manje frustracije i više kontrole znači manje izljeva bijesa.



Napisala: Lejla Devoz Rajić


Foto: Thinkstock