Danju vaše dijete već odavno kontrolira nuždu i već ste zaboravili da je nosilo pelene, ali noću mu se još uvijek dogodi?

Nemojte se odmah zabrinuti i raditi od toga problem. Najčešće se sve riješi samo od sebe, a najvažnije je da vi ostanete smireni i ne pridajete svemu značaj koji će zbuniti dijete.



Najkasnije do pete godine većina djece će uspjeti kontrolirati nuždu. Probudit će se u noći jer moraju piškiti i ići će na zahod. Većina, ali ne svi. Oko 10% sedmogodišnjaka ili oko 5% desetogodišnjaka još uvijek imaju problem. Noćno nekontrolirano mokrenje ili enureza, može imati fizičke ili psihičke uzroke. Što sve može uzrokovati ovu poteškoću?



Obiteljska anamneza


Ako je jedan od roditelja imao isti problem, tada je 43% vjerojatnosti da će ga imati i dijete. Ako su oba roditelja imala problem s noćnim mokrenjem vjerojatnost da će se problem javiti i kod njihovog djeteta raste na 80%. Nema li povijesti ovog problema u obitelji tada je vjerojatnost pojave ovog problema kod djeteta samo 15%.



Nezrelost živčanog sustava


Katkad se dozrijevanje živčanih veza kod djeteta malo oduži pa djetetov mozak nije u stanju u snu prepoznati pun mjehur. Mjehur se tada jednostavno isprazni, a da dijete toga nije svjesno.



Mala zapremnina mjehura


Neka djeca imaju manji mjehur što je katkad povezano s genetikom. S druge strane, djeca koja malo piju imaju neuvježban mjehur. To znači da dijete nije pilo dovoljno tekućine koja bi postupno navikavala mjehur na povećanje kapaciteta. Otprilike vrijedi sljedeće: djetetove godine pomnožite s 30 ml. Jedno petogodišnje dijete može u svom mjehuru zadržati otprilike 150 ml mokraće. To je otprilike toliko koliko stane u jednu malu čašicu dječjeg jogurta.



Krive navike uzimanja tekućine


Djeca koja tijekom prvog dijela dana malo piju i navečer postanu žedna, češće piške u krevet. Zato biste djetetu trebali ponuditi tri četvrtine tekućine koju dnevno treba popiti do 17 sati. Najbolje je da to bude voda ili čaj, odnosno napitci siromašni šećerom jer šećer veže tekućinu u tijelu i tek je po noći počinje otpuštati.



Organski problemi


Upala mjehura ili prve naznake dijabetesa mogu biti uzročnici noćnog mokrenja. Obratite se pedijatru koji vas može uputiti stručnjacima.



Psihički problemi


Iako roditelji lako mogu podcijeniti ozbiljnost djetetovih problema, vjerujte djeca ih također mogu imati. Njihovi problemi su mali u skladu s njihovim godinama i nerijetko se ispoljavaju na nama često nepredvidive načine. Jadan od načina može biti i nekontrolirano mokrenje u krevet. Primjerice, ako se roditelji rastanu, svađaju ili je preminuo blizak član obitelj. Pružite djetetu podršku, imajte strpljenja što će mu pomoći da s vremenom prebrodi situaciju.



Više o savjetima kako pomoći djetetu čitajte OVDJE!