U sijanju pšenice posebno uživaju djeca! Ne zaboravite s djecom posaditi pšenicu 13. prosinca

Svake godine na Svetu Luciju, 13. prosinca, sije se pšenica koja je simbol plodnosti i novog života. Njezini zeleni izdanci predstavljali su oduvijek nadu u buđenje prirode koja će za nekoliko mjeseci odnijeti neplodnu zimu i hladnoću i ponovno donijeti život. Što je pšenica gušća i uspješnija, to je znak da će i sljedeća godina biti uspješnija, a ljetina obilnija.


Kako bi bila što bujnija i narasla visoka, pšenica se zato sije 12 dana prije Božića. Kad dovoljno naraste, kod nas se često povezuje vrpcom, a u sredinu pšenice staviti jabučicu ili svijeću.



Veselje za djecu


U sijanju pšenice posebno uživaju djeca! Procedura sijanja nije komplicirana, dijete je može sasvim lijepo slijediti, a rezultat su mali izdanci koji poprilično brzo rastu. Djeca se raduju svakom novom milimetru narasle pšenice, posebice ako se sami nastavljaju brinuti o njoj i redovito je zalijevaju.



Kako s djetetom posijati pšenicu?


Zajedno pronađite posudicu i pripremite podlogu od zemlje ili vate. Neka dijete posipa po podlozi pšenicu, ne u predebelom sloju, pa podlogu zajedno navlažite s malo vode. Dogovorite s djetetom da se svaki dan brine za pšenicu i sjeti se zaliti je s malo vode jer će tako lijepo rasti i biti bujna. Vi pripazite da dijete ne pretjera s vodom jer pšenicu može zahvatiti plijesan, a vlati požutjeti. Kad pšenica naraste, u sredinu položite svijeću i zavežite oko pšenice ukrasnu vrpcu.



IDEJA VIŠE






Za izradu čovječuljaka od pšenice treba vam:

pšenica, najlonska čarapa, piljevina, posuda s vodom, gumbići, ukrasna vrpca...


Kako napraviti čovječuljke od pšenice?
U najlonsku čarapu stavite pšenicu, a zatim piljevinu i čvrsto zavežite. Čovječuljka stavite u posudu s vodom da se piljevina natopi. Kad proklija, pšenica će izgledati kao “kosa” na glavi čovječuljka.
Da bi pšenica što bolje rasla, a čovječuljak imao što bujniju i zeleniju “kosu” stavite ga na mjesto gdje ima puno svjetla i topline, te ga redovno zalijevajte.



Na Badnjak čovječuljku “kosu” možeš zavezati ukrasnom vrpcom.



Ideja za izradu čovječuljka preuzeta s stranice Osnovne škole Veliko Trojstvo,


www. os-veliko-trojstvo.skole.hr


autor: Sanja Husnjak