Mnoge uobičajene i preporučene metode odgoja djece imaju negativne posljedice na njihov razvoj

U našem društvu još uvijek prevladava stav da se dijete neće razviti u osobu koja se može uklopiti u društvo ako ne provedemo određene odgojne aktivnosti, ako ne poučimo dijete dobrom ponašanju, ne pokazujemo mu kako se treba ponašati kažnjavanjem i nagrađivanjem. To je točno, ali ne na način kako to inače zamišljamo.



Društvo još ne poznaje do kraja unutarnju motivaciju dobrog ponašanja djece i ne razumije prirodne procese koji dijete čine takvim. Zbog nedostatka tih uvida i nedovoljne povezanosti s prirodnim instinktima koji bi razvili takav odnos s djetetom, primijenili smo metode za postizanje poželjnog ponašanja iz svijeta odraslih. Pritom zaboravljamo da djeca funkcioniraju drukčije i da te metode, koje doduše daju rezultate, imaju razorne posljedice na procese sazrijevanja. Zbog toga je nezrelost dosegnula pandemijske razmjere.



Impulzivnost, afektiranje, stavovi ili-ili, teškoće s prihvaćanjem promjena, neodgovornost, radikalizam, perfekcionizam, nedostatak unutarnjeg osjećaja vlastite vrijednosti i potreba za kompenzacijom materijalnim... To su u svojoj biti simptomi i posljedice nedovršenih procesa sazrijevanja u djetetu, s kojima se proživi život bez svijesti da smo mogli biti drukčiji. Većina tih karakteristika posljedica je uobičajenih odgojnih metoda koje roditelji primjenjuju po inerciji, ne shvaćajući koju cijenu zbog toga plaćaju i oni i dijete.



Dobra je vijest da većina roditelja koji su se imali priliku upoznati s činjenicama i inuitivnijim pristupom koji promiče razvojna psihologija lako i brzo prepozna ispravnost tih uvida i dalje instinktivno mijenja odnos prema djeci te svjedoči o znatnom poboljšanju odnosa i pozitivnim promjenama u djetetu.



... nastavak teksta pročitajte u novom broju časopisa Moje dijete za prosinac!




Autor: Tomislav Kuljiš, Centar Prirodno roditeljstvo


www.prirodnoroditeljstvo.com