Kontrola nužde kod djece

Djeca polako počinju kontrolirati veliku i malu nuždu kad su tjelesno i psihički zrela za taj korak. Teško ćete ih prije tog trenutka naučiti, objasniti im ili ih natjerati da to čine kako vi to želite

0 do 18 mjeseci

U prvim mjesecima života dijete će piškiti oko 30 puta u 24 sata. Izlaženje urina će se događati nesvijesno i uvijek kad se muskulatura mjehura skupi. Oko šestog mjeseca dijete će rjeđe piškiti, otprilike oko 20 puta u 24 sata. To je znak da je živčani sustav sve zreliji i mišići mjehura se ne stišću toliko često. Mjehur sada već može zadržati više urina, dakle povećao se njegov kapacitet.

18 do 30 mjeseci

Sada se razvija djetetova svijest za pun mjehur i potreba za odlazak na zahod. To znači da tek sada dijete signale svog tijela počinje povezivati s punim mjehurom. Za to do sada nije bilo sposobno. Zato treniranje djeteta da traži kahlicu prije tog vremena često nema puno smisla. Djeca su najranije krajem druge godine, u najvećem broju slučajeva tek u trećoj godini, spremna kontrolirati mjehur. Ona osjećaju potrebu za odlaskom na zahod i prije no što se mjehur do kraja napunio. Dijete u toj dobi će piškiti do 10 puta na dan, a katkad će se još uvijek popiškiti u gaćice.

Što se tiče velike nužde, djeca nju brže nauče kontrolirati od male nužde. Dijete u trećoj godini jednom do dvaput dnevno ima veliku nuždu, poneka i svaki drugi ili treći dan. Da se sprema velika nužda dijete počinje primjećivati po pokretnju crijeva u trbuščiću što se često događa u određena vremena u danu: nakon buđenja, nakon doručka ili nakon toplog čaja. Obično se dijete malo umiri, čak malo i povuče u neki svoj kutak kako bi obavilo posao, naravno u pelenu. Nemojte ga odmah postavljati na kahlicu. Radije mu dopustite da postane svjesno procesa i ojača spoznaju da je obavilo nuždu.

Zašto su curice češće naprednije u kontroli nužde?

Curice obično dva do tri mjeseca ranije nauče kontrolirati mjehur. One su i u drugim stvarima naprednije od dječaka. Djevojčice obično brže počnu sjediti, imaju bolju koordinaciju oko i ruka što se objašnjava time da se lijeva i desna polutka mozga djevojčica i dječaka različito razvijaju s obzirom na različite hormonalne slike.

Polako s kahlicom:

  • koliko brzo će neko dijete naučiti kontrolirati nuždu potpuno je individualno. Zato nemojte to doživjeti kao razlog za natjecanje s drugim mamama i djecom koja su možda ranije upoznala suhe pelene.
  • tipično ponašanje djeteta koje se polako sprema učiti kontrolirati nuždu jest da vas nakon obavljenog posla obavijesti što je napravilo. U tom trenutku dijete je preplavljeno tim novim saznanjima i tada nemojte odmah tražiti od njega da vam tu informaciju kaže prije nužde. Kahlicu ostavite da stoji u zahodu u koji i vi idete na nuždu i objasnite djetetu da je to njegov zahod kad god poželi ići na njega.
  • ako vas trogodišnje dijete traži pelenu iako vi smatrate da je spremno na vrijeme reći da treba obaviti nuždu, dajte mu pelene. Djeca se ne usude katkad biti bez pelena jer nisu sigurna u čitav proces. Nekad se djeca boje rezultata koji mogu vidjeti u pelenama, školjci, kahlici i osjećaju se čudno znajući da je tako nešto izašlo iz njih. Vjerujte, ta će faza brzo proći, ako od toga, prije svega vi, ne radite veliki problem. Ako se suprotstavite djetetu, mogli biste doživjeti da vam počne odbijati obavljati nuždu ili je zadržavati. To nikako ne želite. Bez brige, jednog dana, ubrzo, dijete će zaboraviti da je problema bilo, a isto tako će zaboraviti i na pelene.

Pročitajte i:

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…

povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je…

djevojčica u maloj školi priprema se za polazak u prvi razred

7 savjeta za malu školu kod kuće i zadaci za vježbanje čitanja i matematike

Zbog pandemije koronavirusa mnoga djeca nisu do kraja odradila malu školu, no zato su tu…