Polazak djeteta u vrtić velik je korak za dijete, ali i majke. Nije uvijek lako podnijeti činjenicu da odjednom više nisu nužno "potrebne" djetetu

Neke majke se osjećaju isključeno, a druge znaju osjećati i ljubomoru na jaslice ili vrtić jer djetetu više nisu prve i jedine. Prirodno je tako se osjećati i razumljivo je da nije lako odvojiti se od djeteta nakon toliko vremena upućenosti jedno na drugo i još ga k tome predati drugima na brigu. Može li se itko bolje brinuti o djetetu od njegove majke? Teško, ipak polazak u vrtić osim pomiješanih emocija donijet će i neke dobre stvari i za majku i za dijete.



Za početak vas možda može utješiti činjenica da ćete od sada imati više vremena za svoje potrebe te da će vaše dijete imati priliku igrati se s vršnjacima, socijalizirati se i time napredovati u razvoju.



Kako ostaviti dijete u vrtiću?


Kad dođu prvi dani za polazak u vrtić i nakon što ste odradili sve prilagodbe i s djetetom puno razgovarali o vrtiću, trenutak je da budete odlučni i čvrsti, čak i ako dijete plače ili ste i sami na rubu suza. Iako vam oproštaj od djeteta teško pada pokušajte se ne zadržavati dugo kod rastanka kako biste tješili dijete jer dugačke scene opraštanja situaciju mogu samo pogoršati. Dijete će iz te situacije, ako je izvedete bez odugovlačenja, naučiti da ste ozbiljni, da tako mora biti te će se osloniti na vas da ćete se zaista vratiti po njega kako ste i obećali. To povjerenje će biti sve čvršće kad ćete zaista svaki dan doći po njega u dogovoreno vrijeme. Zato se držite tog dogovora.


Nemojte nikako napraviti pogrešku i nestati iz vrtića bez oproštaja kako biste možda poštedjeli dijete i sebe tuge i plača. Na taj način ćete uplašiti dijete i ugroziti povjerenje koje ima u vas. Razmislite! Bijegom ustvari poručujete djetetu da ste napravili nešto iza čega sami ne stojite. A zbog toga bi dijete moglo biti u strahu da ste ga lagali i ostavili nepoznatim ljudima na milost i nemilost. Stvarno nema potrebe da se dijete tako osjeća i zato se uvijek oprostite.



Povratak kući iz vrtića i iscrpljeno dijete


Nova okolina znači i puno novih iskustava i dojmova. Dijete mora sve te nove informacije preraditi i posložiti što će trošiti njegovu energiju. Zbog toga su djeca prvo vrijeme polaska u vrtić nerijetko iscrpljena te samim time i manje živahna, a katkad i agresivna. Primijetite li ove znakove, respektirajte to i omogućite djetetu malo mira. Kad se dojmovi slegnu, dijete će ponovo živnuti i biti pristupačnije.


U tom razdoblju budite oprezniji i izbjegnite obasipati ga pitanjima ako primjećujete da nema volje odgovarati na njih. Pustite ga kratko na miru i malo se odmaknite. Ako ćete baš željeti znati što vaše dijete radi u vrtiću i je li mu u njemu lijepo, uvijek se možete obratiti tetama koje ga čuvaju i od njih saznati sve detalje.