Sve dok dijete nosi pelene koje izvrsno upijaju kad god zatreba, roditelji ne obraćaju pozornost na noćno mokrenje. Kad pelene, međutim više nisu dio djetetove noćne opreme neki mališani se ujutro počinju buditi u mokrom krevetu. Nezgode s mokrenjem, kad djetetu počnemo skidati pelene, nisu ništa neobično za mališane od 3 do 5 godina. Svakom će se djetetu dogoditi da se tu i tamo popiški u gaćice, posebice noću, no oko 6% djece će to neugodno iskustvo imati malo češće. Najčešće je razlog takvog mokrenja prerano "skidanje" pelena kad dijete na to još nije spremno.

Znakova da je spremno na taj korak je nekoliko: dijete povremeno uspijeva noću imati suhu pelenu, a danju prođe više sati između dva mokrenja. Nema li tih znakova, dijete nije spremno i bez pelena bi moglo početi patiti od enureze odnosno noćnog mokrenja. No, postoje i drugi uzroci ovoj pojavi. Medicina razlikuje enurezu zbog psihičkih poteškoća povezanih s emocijama te enurezu čiji uzrok leži u fiziologiji tijela.

Emocije kao okidač

Kako odrastaju, naši mališani prolaze kroz osjetljive faze razvoja kad su emocionalno ranjiviji. Pored tih faza, dodatno ih mogu pogađati sukobi roditelja, rođenje brata ili sestrice, preseljenje, polazak u vrtić, a nerijetko osjećaju i različite strahove (od vještice, čudovišta iz ormara, slučajno odgledane horor-scene filma, mraka, pasa...). Nabrojene negativne emocije mogu poremetiti normalan tijek razvoja i vratiti dijete u infantilniju fazu od one u kojoj se nalazi. Time je moguće da se nakon uspostavljanja kontrole nad mjehurom, dijete ponovno vrati u fazu kad to nije uspijevalo.

Takva psihički uzrokovana enurza javlja se kod povučenije i senzibilnije djece. Što su starija osjećaj srama ili krivnje zbog mokre plahte može pogubnije djelovati na djetetovo samopouzdanje te utjecati na pogoršanje problema. Pogoršanje se obično manifestira na djetetovom snu. Dolazi do poteškoća uvečer kad dijete treba zaspati ili mu san postaje nemiran i plitak. Kod psihički potaknute enureze najbolji je lijek prvo pomoći djetetu da shvati kako sve to što mu se događa nije strašno. Zatim treba ojačati djetetovo samopouzdanje i pomagati mu da nauči kontrolirati mokrenje. Ipak nije zgorega posjetiti liječnika i potražiti točan uzrok noćnog mokrenja.

Fiziološki uzroci

Kad je uzrok enureze fiziološki, tada će dijete teže naučiti kontrolirati noćno mokrenje, a u nekim slučajevima bez pomoći lijekova odnosno liječnika problem se uopće neće moći riješiti. Nekoliko je takvih uzroka. Katkad je organizam osjetljiviji dok je izložen infekcijama i bolestima (upala krajnika, crijevne infekcije, upala mokraćnih putova ili bolesti bubrega i živčanog sustava, želučane smetnje) te dijete uslijed iscrpljivanja može izgubiti mehanizam kontrole mokrenja.

Mogući uzroci enureze su i bolesti mokraćovoda, mokraćnog mjehura ili malformacije spolnih organa. Dijagnozu takvih tjelesnih problema postavljaju liječnici raznih specijalnosti (pedijatar, nefrolog, neurolog, ginekolog) koji će na osnovu pretraga zaključiti u čemu je problem. Na nemogućnost kontrole mokrenja mogu utjecati i problemi s kralježnicom (mijelodisplazija odnosno nepravilan razvoj lumbalnih segmenata kralježničke moždine) što se rješava operativnim putem. Ako se pretragama ne utvrde nikakvi organski uzroci pojave enureze, tada se djetetu prepisuje poseban sprej za nos ili tabletice koje reguliraju lučenje urina tijekom noći. Lijek ima antidiuretičko djelovanje u trajanju od 8 do 12 sati i kod većine djece ima pozitivan učinak.

Kako se trebaju postaviti roditelji?

  • Nikada, baš nikada, ne grdite dijete zato što se pomokrilo u krevet. Nemojte ga kažnjavati i tjerati da to više ne radi jer ono to ne može kontrolirati. Time ne rješavate problem, nego ga samo produbljujete.
  • Odaberite pozitivan pristup. Nakon što ste ujutro pronašli mokru plahtu, budite strpljivi, promijenite je i nemojte se ljutiti. Objasnite djetetu da se to događa i drugim mališanima i da vjerujete kako će to nakon nekog vremena proći. Više od toga nemojte komentirati. Pretjerane pokude za mokru plahtu ili pohvale za suhu jednako su loše. Neutralnim stavom, s druge strane, dijete će samo poželjeti potruditi se oko kontrole mokrenja.
  • Ponudite djetetu večeru 3 sata prije no što će otprilike poći na spavanje. Nakon toga mu ne nudite voće ili jela koja mogu imati diuretičko djelovanje (med, jabuka, naranča). Ipak, pedijatri danas ne preporučuju potpuno izbjegavanje tekućine prije spavanja odnosno tjeranje djeteta da trpi žeđ. Neka istraživanja su pokazala da se time stanje s noćnim mokrenjem može pogoršati jer vrlo brzo dolazi do prilagodbe mjehura i smanjenja njegova kapaciteta. Mjehur se tako brže napuni i brže šalje signal da se treba isprazniti. Kao rezultat žeđanja dijete još češće mokri, ali manje količine.
  • Prije spavanja ponudite djetetu da se popiški. Možete mu pomoći stimulirajući ga puštanjem vode u umivaoniku.
  • Obavezno uvedite sistem nagrađivanja "suhih" noći. Primjerice dogovorite kako ćete zajedno poći u zoološki vrt ako dva dana zaredom plahta bude suha. Ili neka dijete za svaku suhu noć u tablicu nacrta zvjezdicu pa kad skupi 5 zvjezdica slijedi nagrada. To će biti velik poticaj djetetu da pokuša kontrolirati mokrenje noću.
  • Ne budite dijete u sred noći kako bi se išlo popiškiti. Nemojte to raditi niti kasno navečer niti rano ujutro. Time djetetu šaljete poruku da vi kontrolirate situaciju i ono se samo oko toga neće truditi. Doduše, time ćete možda izbjeći pokoju mokru plahtu, ali dugoročno nećete riješiti problem. Posebice nemojte pokušati izvesti taj potez tako da se dijete pomokri u polusnu pa da ponovno brzo možete oboje na spavanje. Efekt tog poteza bit će upravo ono što želite izbjeći - vježbanje nesvjesnog mokrenja u snu. Općenito vrijedi: manje dijete nemojte nikada buditi noću, a starije dijete (5 do 6 godina) budite tek ako vas ono to zatraži. Tada ga pokušajte dobro razbuditi kako bi se pomokrilo jer će na taj način učiti buditi se radi punog mjehura.
  • Djeca se obično toliko izmore igrajući se tijekom dana da po noći imaju vrlo dubok san koji ometa mehanizam buđenja radi potrebe za mokrenjem. Dijete bi stoga trebalo tijekom dana malo odspavati i odmoriti tijelo koje će zatim noću spavati laganijim snom i lakše se probuditi za mokrenje.
  • Djeca se često pomokre u krevet jer duboko spavaju i njihovo tijelo još nije naučilo probuditi se kad je mjehur pun. No, neka se djeca uspijevaju probuditi kad im je sila na zahod, ali ne usude se hodati po mraku do njega. Zbog straha se tada jednostavno popiške u krevet. Zato djetetu pored kreveta stavite tutu. Ako se jako plaši mraka ostavite mu upaljeno noćno svjetlo.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia