Nije ni čudno kad djeca bočicu imaju 24 sata na raspolaganju te iz nje piju kad god požele i to danju i noću. Ako je bočica napunjena slatkim sokom ili čajem, posljedice mogu biti posebno razorne. Naime, bakterije u ustima šećer pretvaraju u kiselinu koja polako otapa caklinu zuba, otvara prostor karijesu i time pospješuje njegove tipične posljedice crne rupice na zubićima. Prvo obično strada unutarnja strana mliječnih sjekutića, a zatim stradavaju i ostali zubići. S vremenom kako bakterije napreduju, karijes dolazi i do živca pojedinog zuba, uzrokuje upalu, bol, propadanje zuba te na kraju i ispadanje cijelog zubića.

Roditelji se često znaju tješiti da se radi o mliječnim zubićima pa nije strašno ako se pokvare ili ispadnu. Pritom ne znaju da su mliječni zubi vrlo važni jer drže i čuvaju mjesto za zub koji dolazi kasnije kao trajni zub. Bez mliječnog zubića na svom mjestu, dijete kasnije može imati velikih problema s pravilnim nicanjem novih trajnih zuba.

Kako biste spriječili prebrzo kvarenje mliječnih zubića, možda će vam pomoći sljedeći savjeti:

  • pokušajte bočice koristiti samo do prvog djetetovog rođendana. Da biste u tome uspjeli, počnite što ranije učiti dijete da pije na čašu
  • dajte djetetu bočicu samo prije ili nakon obroka odnosno kad traži piti
  • ne ostavljajte djetetu da samo raspolaže bočicom, posebice ne noću!

Savjet roditeljima malih dudoljubaca!

Ispadne li djetetu duda na pod, nemojte je stavljati u svoja usta kako biste spriječili da u djetetova usta dospiju bakterije i nečistoće. Doduše, tako ćete dudu zaista očistiti od nečistoća, ali pritom ćete djetetu u usta transportirati nešto puno štetnije – vaše bakterije karijesa. Kad jednom dospiju u djetetova usta, bakterije karijesa više se nikada neće moći istjerati van. One će se nastaniti u djetetetovim ustima čak i ako dijete nema prve zubiće. Zato uvijek imajte više duda za promjenu i ne "perite" ih u svojim ustima.

Foto: Profimedia