Od ukupnog broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, kojih je trenutačno 867 (77 novooboljelih u zadnja 24 sata), 41 su mlađi od 20 godina, objavio je danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capek u utorak, 1. travnja, na konferenciji za novinare Kriznog stožera. Iako mladi nisu ugrožena skupina, danas je objavljeno kako je među novooboljelima i četvero djece iz Splita. Koronavirus, čini se, nije poštedio ni one najmlađe, ali statistike, ipak, kažu kako u Hrvatskoj najčešće obolijevaju oni između 50 do 59 godina, kojih je trenutačno 187, dok je koronavirus zarazio i 101 najugroženiju osobu, tj. one starije od 70 godina.

Podaci HZJZ-a pokazali su kako zbog potresa u Zagrebu nije porastao broj oboljelih od koronavirusa, jer krivulja novooboljelih jednako, linearno raste za cijelu Hrvatsku. Zagreb je čak pokazao i blagi silazni trend. Odgovarajući na pitanja novinara, prof. dr. sc. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu osvrnula se na moguću stigmatizaciju pacijenata zaraženih koronavirusom, koji se nakon ozdravljenja vraćaju normalnom životu.

"Oni pacijenti koji su ozdravili nisu opasnost za okolinu, za razliku od sviju nas koji nismo preboljeli ovu bolest i možemo biti potencijalna opasnost", rekla je prof. Markotić.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia