Životne kompetencije i vještine djeca trebaju razviti već u vrtiću

Godi Keller, Verity Campbell-Barr i Laila Gustavsson, vrhunski europski pedagozi i edukatori, dolaze u Zagreb! Edukativna konferencija Mliječni zub, koja se održava u Kraš Auditoriumu 8. i 9. ožujka, okupit će više od dvjesto roditelja i odgojitelja djece predškolske dobi

Stručnjaci govore o razvoju kompetentnog djeteta već od samog rođenja, no što to znači? Biti kompetentan znači biti sposoban, fleksibilan, imati autoritet i, isto tako, ne samo posjedovati određene vještine i stavove, već znati ih koristiti. Kojih osam kompetencija trebamo, kao roditelji i odgojitelji, poticati kod djece već u predškolskoj dobi? O tome će na trećoj edukativnoj konferenciji Mliječni zub, pod nazivom "Kompetencije djeteta novog doba", 8. i 9. ožujka u Zagrebu govoriti vodeći europski i domaći pedagozi i odgojitelji, autori i roditelji.

Godi Keller, poznati norveški pedagog, Waldorfski učitelj i autor, širom Europe održava Škole za roditelje. Njegova predavanja puna su emocija, topline i životnog iskustva, koje je stekao godinama radeći s obiteljima. Postoje li neke vještine i sposobnosti koje djeca trebaju razviti i mimo onih zacrtanih u odgojno obrazovnim programima, vještine za život? Godi Keller u svom zagrebačkom predavanju, u subotu 9. ožujka, govorit će baš o tim životnim kompetencijama – kvalitetama poput povjerenja, samopoštovanja, znatiželje i snage volje. Nakon inspirativnog predavanja, održat će interaktivnu radionicu za roditelje, o uvijek aktualnoj temi - postavljanju (i kršenju) granica. Kako usmjeriti svoje dijete, ali ne narušiti njegov integritet; kako ga voditi kroz život, ali poštujući njegove odabire - samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti iskusni pedagog i peterostruki djed.

Poznato je kako skandinavske obitelji i odgojitelji već od najranije dobi djecu ostavljaju spavati na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete. Polaskom u vrtić i školu boravak na otvorenom u prirodi dobiva još više na važnosti, kada se s djecom ciljano provode razne aktivnosti učenja kroz igru. Možemo li u Hrvatskoj nešto naučiti iz primjera nordijskih zemalja, čut ćemo na predavanju švedske profesorice i odgojiteljice Laile Gustavsson, uz mnoštvo praktičnih primjera kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom u prirodi kao mjestu za igru i učenje.

 

Kako vidimo našu djecu?

Kako odrasla osoba pristupa svojoj ulozi odgojitelja djeteta, bilo kao roditelj ili pedagog, ovisi o njegovoj predodžbi djeteta. Slika djeteta u očima odrasle osobe predstavlja njegov doživljaj o tome što je djetinjstvo i kako bi djeca trebala živjeti svoj život. Kao takvi, odrasli će imati stavove o tome što je “normalno” za dijete, uključujući ono što se od njih očekuje i kako bi trebali provoditi svoje vrijeme. Profesorica Verity Campbell-Barr s britanskog Sveučilišta u Plymouthu, predstavit će zanimljivo istraživanje o tome kako vrtićki odgojitelji u šest europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, vide djecu s kojom rade i kako ta slika utječe na njihov odnos i rezultate koje postižu.

Uz šest interaktivnih radionica na temu različitih kompetencija djece, na konferenciji Mliječni zub u subotu 9. ožujka održat će se okrugli stol i tribina sa zanimljivim gostima. Bruno Šimleša, sociolog i popularni autor, na okruglom stolu nazvanom "Kompetencije potrebne za život" razgovarat će s uspješnim pojedincima i roditeljima - dr. Zoranom Bahtijarevićem iz Klinike za dječje bolesti, psihologinjom i glazbenicom Majom Vučić te Manuelom Šola, narađivanom poduzetnicom. Iz vlastitog životnog i roditeljskog iskustva otkrit će koje sposobnosti i vještine smatraju prijeko potrebnim za uspjeh u životu, a koje su i sami poticali kod vlastite djece.

Konferencija će završiti tribinom "Gdje su granice dječje slobode?", koju će također moderirati Bruno Šimleša. Uz uvodne riječi dječje psihologinje Tanje Sever i pedagoginje Tanje Pap, u interaktivnom razgovoru glavnu će riječ imati publika. Odgovorni roditelji širom svijeta pitaju se kako odabrati ispravne odgojne postupke, dati li djetetu slobodu i u kojoj mjeri ili ga kontrolirati. Pravo je umijeće znati razlikovati potrebe od želja, emocionalnu podršku od emocionalne ucjene, razvoj odgovornosti, a ne poslušnosti djeteta te u skladu s tim svojom autentičnošću, poštujući vlastite osobne granice i integritet, stvarati uvjete za rast i razvoj djeteta.

Mliječni zub je "kids friendly event" koji tijekom cjelodnevnog programa u subotu 9. ožujka osigurava boravak djece u igraonici, gdje će se održati i dvije radionice za djecu Relax Kids 4All te čitalački kutak Školske knjige i Hrvatskog čitateljskog društva. Dječju igraonicu oprema Babycenter, službena voda konferencije je Jana voda s porukom, sponzor pauza za kavu i domaćin konferencije je Kraš, a konferenciju podržavaju i Nivea te Biorela. Stručni pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tekst i foto: press

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Poznati stručnjak otvoreno o odgoju: u čemu najviše griješimo?

Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete, tema je ovogodišnje…

Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete?

Znanstveno je dokazano da osobe koje imaju razvijene…

Put do emocionalno inteligentnog djeteta otkrijte na konferenciji Mliječni zub

Do 31. siječnja možete iskoristiti 10 posto popusta…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!