Životinje nisu za pod bor

Prijatelji životinja pozivaju sve da ne kupuju životinje i da ih ne koriste kao poklone. Životinja u domu mora biti promišljena odluka cijele obitelji, a ne nametnuta odgovornost

Koncem godine mnogi razmišljaju o maštovitim darovima za svoje drage i bliske osobe. Nerijetko se događa da taj dar bude i živo biće - pas, mačka, kunić ili neka egzotična životinja. No statistike pokazuju da štenci koji se kupuju kao darovi za Božić, osobito djeci, najčešće završe kao napušteni psi prije godišnjih odmora. Životinje zahtijevaju dugogodišnju odgovornu skrb i svakodnevnu brigu i predanost te suživot s njima mora biti rezultat promišljene odluke odgovornog skrbnika i cijele obitelji, a ne nametnut i neželjen poklon.

Udruga Prijatelji životinja poziva sve da ne kupuju životinje kao što bi kupili šal ili parfem nego da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje. Možda topao pogled najboljeg čovjekova prijatelja privuče nekoga na udomljavanje, no čak i ako se ne udomi životinja, posjet skloništu svakoga može potaknuti da pomogne pronaći dom za neku uzdrhtalu tužnu životinju u kavezu.

Osim pasa i mačaka, koje najčešće završavaju pod borom, osobito je raširen trend darivanja egzotičnih životinja, što je većinom ne samo pogubno za nesretne životinje nego može imati tragične posljedice i za ljude i okoliš. Nemogućnost postizanja složenih životnih uvjeta u zatočeništvu, opasne zooonoze, nedostatak educiranosti veterinara o bolestima egzota, prijetnja za druge vrste u prirodi kada su odbačene, agresivna i otrovna narav mnogih životinja samo su neki od razloga zašto nijedna životinja ne bi trebala biti dar.

U Hrvatskoj nema jasne regulative prodaje i držanja životinja za kućne ljubimce. Prijatelji životinja predložili su Ministarstvu poljoprivrede da, po uzoru na već uhodanu praksu Belgije i Nizozemske, u Zakon o zaštiti životinja uvrsti Pozitivnu listu, popis vrsta koje se mogu držati kao kućne životinje. Time bi se na razini EU-a učinkovitije regulirali i golemi troškovi saniranja štetnih posljedica držanja egzotičnih životinja. Osim toga, takva lista znači konkretan pomak prema prestanku iskorištavanja životinja kao kućnih ljubimaca.

Tutku iz azila udruge Pobjede

Želite li učiniti nešto plemenito za ove blagdane, ne kupujte životinje kao prigodne darove nego pomognite napuštenim psima i macama da dočekaju Novu Godinu zbrinute u toplom domu. Sjetite se da uzgoj i prodaja životinja rezultiraju njihovom patnjom i da nijedno živo biće ne bi smjelo biti svedeno na predmet trgovine. Pišite Ministarstvu poljoprivrede da uvede Pozitivnu listu i time spriječi patnju divljih životinja te osigura smanjenje broja životinja koje bi završile u skloništima ili centrima za spašavanje divljih životinja.

Ako želite darovati poklone koji se tiču životinja i doslovno spašavaju njihove živote, neka to bude kozmetika koja nije testirana na životinjama, ruž za usne bez karmina, bombonijera bez sastojaka životinjskog podrijetla, veganska hrana za pse i mačke, pamučne rukavice umjesto vunenih, igračka za psa ili mačku iz pet shopa koji ne prodaje životinje, DVD o životinjama ili donacija starih ručnika skloništu za životinje.

Prijedlozi za suosjećajni šoping, popis skloništa za napuštene životinje, mali oglasnik za udomljavanje i više informacija o Pozitivnoj listi nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Suosjećajni šoping: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1841

Popis skloništa za napuštene životinje: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1961

Mali oglasnik za udomljavanje: www.prijatelji-zivotinja.hr/mali_oglasi.php

Pozitivna lista: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2720

Tekst i foto: Prijatelji životinja

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Besplatna dječja predstava „PAZI.MAZI.VOLI.“ u Art parku

Sezona godišnjih odmora nažalost je često i sezona…

Besplatna radionica 'Svi smo mi dio istog svijeta'

Edukativna radionica namijenjena djeci od 7 do 12…

Tajni život ljubimaca uskoro u kinima

Već sama tema ovog animiranog filma jamči ludu…

Ugasimo neodgovorno ponašanje prema životinjama

''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' moglo…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…