Žene koje su preživjele moždani udar zablistale na modnoj reviji

Janja, Katarina, Tanja, Korina, Nataša, Zdenka, Ana i Kristina hrabro su stale pred publiku, prošetale pozornicom kao prave manekenke i poslale jasnu poruku javnosti: moždani udar je strašna stvar, ali se može pobijediti!

U prepunoj maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održano je svečano obilježavanje akcije "Dan crvenih haljina" s ciljem podizanja svijesti javnosti o moždanom udaru u žena koju drugu godinu zaredom organiziraju Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo.

Voditelj svečanosti je bio Vedran Mlikota, a Boris Svrtan je nadahnuto čitao stihove Luke Paljetka i Dobriše Cesarića uz pratnju gudačkog kvarteta Vortex Strings. Svojim nastupom podršku je dao legendarni roker Aki Rahimovski uz pratnju Berislava Blaževića na klavijaturama, a publika je zajedno s njim oduševljeno pjevala najveće hitove Parnog valjka.

"Kada me je doktorica Svjetlana Šupe pozvala da sudjelujem u akciji "Dan crvenih haljina" nisam dvojio ni trenutka i rado sam se odazvao. Prije dvije godine i meni se dogodio moždani udar, ja sam dobro prošao i sada je sve to iza mene." - rekao je Aki Rahimovski.

Pozdravne riječi gostima su uputili predsjednica Organizacijskog odbora akcije prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić. Neurologinje Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe dale su stručan osvrt na specifičnosti moždanog udara u žena, rizike na koje posebno treba obratiti pozornost te mjere koje treba poduzeti kako bi se smanjila mogućnost nastanka moždanog udara.

"Svi smo osobito potreseni kada se dogodi da mlade osobe dožive moždani udar, a veliku nedoumicu u javnosti izazivaju i slučajevi kada su u pitanju osobe koje vode iznimno zdrav život. Ovom akcijom želimo upozoriti i na to da moždani udar ne bira životnu dob te da je način života od ključne važnosti ali nije nikakvo jamstvo da će se ovo teško stanje izbjeći. Niz je faktora rizika i oni su vrlo specifični kod ženske populacije pa se o tome kontinuirano mora govoriti i educirati." - naglasila je prof. dr sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

Svečano obilježavanje akcije završilo je prekrasnom modnom revijom koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar – osam istinskih heroina životne dobi od 18 do 60 godina.

Janja Jegjud nosila je Bite my Style dizajnera Zorana Aragovića, Katarina Sudarić Hippy Garden dizajnerice Đurđice vorkapić,Tanja Kovačić kreaciju Diane Viljevac, Korina Škegro nosila je Lore dizajnerice Lorete Gudelj, Nataša Mikulec Krie dizajnerice Kristine Burje, Zdenka Namjesnik haljinu dizajnerice Katarine Mamić, Ana Vidiček Duchess Snježane Mehun i Tina Brišara teKristina Vračarić haljinu modne kuće Varteks. Za frizure i šminku hrabrih žena pobrinuo se tim salona Stdio Marcela, a za cipele Hӧgl.

Akcija se nastavlja, a detalje možete pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Foto: Domagoj Biondić i Zvonimir Ferina

Pročitajte i:

dijete u kućnoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa

Novi apel ministra Beroša oko koronavirusa: 'Moramo biti sumnjičavi...'

Poslana je i snažna poruka o zaštiti ljudi koji u ovim teškim okolnostima dodatno trpe…

trudnica umrla od koronavirusa tijekom porođaja u bolnici

Tijekom porođaja umrla trudnica zaražena koronavirusom

Nesretna žena prva je žrtva koronavirusa među trudnicama. Beba je, srećom, spašena, no u bolnici…

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…