Sve žene koje na Dan žena (u nedjelju, 8. ožujka 2020. godine) odluče posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba, imaju slobodan ulaz. Vrt je otvoren od 9 do 17, a ulaz je moguć do 16 sati. Tim povodom edukatori zagrebačkog Zoološkog vrta, u kojem obitava oko 370 životinjskih vrsta, pripremili su zanimljivu priču o - ženkama u životinjskom svijetu.

Veliko priznanje, kaže u priopćenju edukator Tomislav Krizmanić, zaslužuje ženka močvarnog valabica. Ona od svoje spolne zrelosti konstantno odgaja mladunce. Dok joj je jedan mališan u tobolcu, u maternici joj se razvija novi.

Najbrojniji pomladak i pune ruke posla oko mališana ima zebrasta mišica. Novo leglo dobiva svaka dva mjeseca i u njemu je najčešće pet mladunaca.

Za razliku od nje divovska mravojedica je "friška“ mama. Prošle je godine na svijet donijela prvo mladunče. Zahvaljujući njezinoj požrtvovnosti mravojedić odlično napreduje i uskoro će veličinom dosegnuti roditelje.

Neke ženke iz Zoološkog vrta rođene su u Zagrebu, a neke stižu iz drugih zooloških vrtova, najčešće u sklopu uzgojnih programa kojima se spajaju genetski odgovarajuće jedinke koje mogu osigurati pomladak. Tako su u posljednjih godinu dana u Zagreb stigle mnogobrojne ljepotice. Među njima su dvije ljame, velika madagaskarska štakorica, patuljasta mungosica i vrtna boa. Dojmljivoj su se maksimirskoj pernatoj floti priključile zebe rižarice, bjelotrbe i madagaskarske papige.

Pticama odgovara život u hrvatskoj metropoli. Među najdugovječnijim su ženkama u Vrtu dvije emuice stare skoro 33 godine, te ženka bjeloglavnog supa koja će krajem ljeta proslaviti 40. rođendan.

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba otkrivaju kako se odnosi ženki u skupinama razlikuju od vrste do vrste. Lavice su sjajan primjer suradnica. One mladunce imaju istodobno, zajedno se za njih brinu i love u čoporu.

U maksimirskoj šumi posjetitelji mogu upoznati prstenastorepe te čupavouhe lemure. Lemurice su u svojim nastambama prave alfa ženke. Imaju glavnu riječ u skupini, a ostali su tu da ih slušaju. Priroda je uredila da kad je tako, vladaju mir i sreća.

Tekst: press Fotografije: press i Profimedia