Zapošljavanje roditelja i dostupnost vrtića ključni za smanjenje siromaštva djece

Olakšati roditeljima zapošljavanje, povećati dostupnost vrtića, zdravstvenih i socijalnih usluga, osigurati odgovarajuće stambene uvjete obiteljima s djecom te razvijati sustav novčanih naknada za djecu i obitelji u riziku od siromaštva samo su neke od preporuka stručnjaka iz UNICEF-ova istraživanja „Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Hrvatskoj“. Uz preporuke, na Okruglom stolu „Utjecaj siromaštva na najmlađu djecu – što pokazuju analize i što je potrebno poduzeti?“, održanom 17. lipnja, predstavljeni su i primjeri dobre prakse – općine Viškovo i Stubičke Toplice, koje ulaganjima u djecu i njihovu dobrobit sprječavaju dječje siromaštvo te mudro ulažu u razvoj svoje zajednice

"Siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegova potencijala", naglasila je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Istraživanje o siromaštvu djece predškolske dobi 2013. godine za UNICEF je proveo tim stručnjaka na čelu s prof. dr. sc. Zoranom Šućurom sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati istraživanja, čiji su ključni nalazi predstavljeni prošle godine, sabrani su u publikaciji u kojoj se mogu naći svi podatci koji ukazuju na razmjere i obilježja dječjeg siromaštva u našoj zemlji.

Na raspravi je govorio i pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade Hrvoje Sadarić, koji je istaknuo kako se donošenjem Nacionalne strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i Nacionalne strategije za prava djece od 2014. do 2020. Hrvatska obvezala upustiti u borbu sa siromaštvom djece, a započeta reforma socijalnih mjera svakako ide u korist suzbijanja dječjeg siromaštva.

Djeca ne mogu čekati

Na Okruglom stolu govorili su i predstavnici općina koje se ističu po ulaganjima u djecu i mlade: Općina Viškovo, primjerice, čak četvrtinu proračuna ulaže u djecu, a kombinacija poticajnih mjera i pozitivnih gospodarskih kretanja rezultirala je najvećim prirodnim prirastom koji Viškovo ima od svih općina u Hrvatskoj. Drugi primjer dobre prakse Općina je Stubičke Toplice, koja također izdvaja znatna proračunska sredstva za djecu u zajednici i podršku obiteljima.

"Unatoč krizi s čijim se posljedicama još uvijek nosimo, naša je zajednička i neodgodiva obveza krenuti u borbu protiv dječjeg siromaštva. Djeca ne mogu čekati, jer svi dobro znamo da se prilike propuštene u djetinjstvu kasnije teško mogu nadoknaditi. Stoga vas sve pozivam da ujedinimo snage i s pomoću ovih preporuka koje nam predlažu stručnjaci počnemo raditi na boljoj sadašnjosti i budućnosti ove zemlje. Kad odlučimo da su djeca prioritet, onda su pozitivne promjene moguće. Dokazuju to primjeri lokalnih zajednica koje su uspješno zaštitile svoje najmlađe od života u siromaštvu. Poslužimo se njihovim primjerom i dajmo djeci u cijeloj Hrvatskoj jednake šanse, na koje imaju pravo", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

U raspravi su sudjelovali i voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analitiku u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, predstavnici drugih ministarstava i brojni stručnjaci zainteresirani za dobrobit djece u Hrvatskoj.

Tekst i foto: UNICEF

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu