Zagrebačkoj 18. gimnaziji dodijeljeno francusko priznanje za izvrsnost

Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, dodijelila je XVIII. gimnaziji oznaku izvrsnosti FrancEducation u ime francuskog Ministra vanjskih poslova i međunarodnog razvoja. Ova oznaka izvrsnosti dodjeljuje se od 2012. godine stranim školama koje sudjeluju u promicanju francuskog jezika i kulture nudeći svojim učenicima pojačanu nastavu francuskog jezika i nastavu pojedinih predmeta na francuskom jeziku

Dvojezični francusko-hrvatski program 18. gimnazija provodi od 2002. godine u kontinuitetu, nakon što je eksperimentalni dvojezični program, uveden 1992. godine, ukinut 1995.

Dvojezična nastava podrazumijeva izvođenje nastave pojedinih predmeta na stranom jeziku, uz poštivanje nacionalnih programa. Strani jezik u dvojezičnom programu prestaje biti samo predmetom učenja, tj. sam sebi svrhom te postaje sredstvo stjecanja i prijenosa znanja u pojedinim nastavnim područjima, odnosno “jezikom podučavanja”.

Učenici u dvojezičnom programu imaju 6 sati nastave jezika tjedno, 4 sata s hrvatskim profesorima, a 2 sata s lektorima tj. izvornim govornicima čime je osigurana pojačana nastava francuskog jezika prilagođena specifičnim potrebama učenika. Osim toga, na francuskom jeziku slušaju povijest od 1. do 4. razreda, likovnu umjetnost kroz sve 4 godine, geografiju od 1. do 3. razreda, sociologiju u 3. razredu i politiku i gospodarstvo u 4. razredu. Nastava se odvija prema hrvatskim programima, učenici koriste hrvatske udžbenike uz dodatne materijale na francuskom jeziku.

Francusko ministarstvo prosvjete, Francusko veleposlanstvo i druge institucije prate rad ove škole i ovo priznanje je kruna zajedničkog rada. Prepoznat je rad profesora koji sudjeluju u realizaciji tog programa. Učenici postižu odlične rezultate na maturi iz francuskog jezika. Naši učenici redovito osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima i postižu odlične rezultate na međunarodno priznatim DELF ispitima. Naši su učenici prvi u Hrvatskoj prije deset godina pristupili DELF ispitima na razinama B1 i B2, a učenici dvojezičnog programa na kraju 4. razreda redovito polažu DELF ispit na razini B2.

Oznaka izvrsnosti

Oznaka izvrsnosti Label FranceÉducation po prvi puta je dodijeljena jednoj hrvatskoj školi i 18. gimnaziju uvrstila je u mrežu od stotinjak škola u svijetu koje posjeduju to priznanje.

S tom oznakom izvrsnosti dodijeljenom jednoj hrvatskoj školi sigurno će porasti interes za učenje francuskog jezika, ali isto tako i za upis u dvojezični program u 18. gimnaziji.

13240569_1152041931484323_2174080824631782679_n

Ovim priznanjem nama se otvaraju još veće mogućnosti suradnje s francuskim školama. Naime, treba spomenuti da je 18. gimnazija upravo ove godine obilježila 10. godišnjicu suradnje s gimnazijom Lycée Danton (Brive-la-Gaillarde, Francuska) u kojoj naši učenici svake godine pohađaju redovnu nastavu i druže se s francuskim vršnjacima. Upravo je to još jedna od specifičnosti XVIII. gimnazije.

Svim motiviranim učenicima, polaznicima dvojezičnog francusko-hrvatskog programa, omogućen je boravak u Francuskoj i praćenje nastave u francuskim gimnazijama partnerima u trajanju od 3 do 4 tjedna, a u svrhu usavršavanja jezika tj. jezičnih kompetencija, upoznavanja s kulturom Francuske, njezinim socio-kulturnim sadržajima i nastavnim procesom, te s ciljem doprinosa izgradnji zajedništva i partnerstva u Europi. Francuski učenici isto tako redovito posjećuju našu školu i sudjeluju u zajedničkim projektima. Osim te već uhodane suradnje, uspješno sudjeluju u mnogim međunarodnim projektima i natječajima poput projekata na temu održivog razvoja u Bruxellesu i Ženevi realiziranih u suradnji s Akademijom u Grenobleu.

IMG_7361

Praćenje najnovijih nastavnih metoda

Uspješno surađuju i s Francuskom školom u Zagrebu, a brojne su radionice održane u suradnji frankofonim kulturnim djelatnicima i političarima koji posjete Hrvatsku (književnica Danielle Auby, književnikTahar Ben Jelloun, pjesnici Jean Poncet, Yves Broussard i Jacques Lovichi, umjetnici Jérôme Olivier i Anne-Claire Jouvray, kanadski slamer David Dufour, zastupnik francuske Narodne skupštine gospodin Pierre-Yves Le Borgn' itd. ). Sada se očekuje još lakše uspostavljanje sličnih oblika suradnje s francuskim školama i institucijama, bolja razmjena kako jezičnu tako i interkulturalnu, te još više mogućnosti usavršavanja za profesore.

label_fe_18e_lycee_zg_img_2282_800x600

Što se tiče poduke francuskog jezika, znatnijih promjena neće biti jer se prate suvremene trendove u tom području. Profesori ove škole redovito se usavršavaju u Francuskoj i surađuju s francuskim kolegama, a rezultati koje postižu učenici su odlični i nastoje se stalno poboljšavati koristeći najnovije pedagoške materijale i kreativne nastavne metode u nastavi, a temeljem tog rada i uspjeha učenika, zasluženo je ovo visoko priznanje na koje je ova škola s punim pravom ponosna.

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

najmlađa žrtva koronavirusa u svijetu

Beba stara šest tjedana preminula od koronavirusa

Tri slučaja djece koja su nedavno umrla od koronavirusa nisu promijenila stav epidemiologa da najmlađi…

mama i kći vani nakon što je prošla zabrana izlazaka zbog koronavirusa

Možda ste imali koronavirus, a da to i ne znate

Između 25 do čak 50% ljudi zaraženih koronavirusom nema nikakvih simptoma. Jeste li i vi…

žena zabrinuta zbog zdravlja i situacije s koronavirusom

"Imam zakazanu punkciju zbog sumnje na tumor. Što sada?" Kako funkcionira liječenje najtežih bolesnika?

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se zdravstveni sustav pomalo vraća u normalni mod…

dijete kod kuće zbog koronavirusa držiporuku da ostanemo kod kuće

Ministar Beroš o najvećem rastu broja oboljelih, a znamo i kada možemo očekivati popuštanje mjera

Čovjek kojeg posljednjih dana mnogi hvale i smatraju pravim herojem, opet je, na sebi specifičan…