Dvojezični francusko-hrvatski program 18. gimnazija provodi od 2002. godine u kontinuitetu, nakon što je eksperimentalni dvojezični program, uveden 1992. godine, ukinut 1995.

Dvojezična nastava podrazumijeva izvođenje nastave pojedinih predmeta na stranom jeziku, uz poštivanje nacionalnih programa. Strani jezik u dvojezičnom programu prestaje biti samo predmetom učenja, tj. sam sebi svrhom te postaje sredstvo stjecanja i prijenosa znanja u pojedinim nastavnim područjima, odnosno "jezikom podučavanja".

Učenici u dvojezičnom programu  imaju 6 sati nastave jezika tjedno, 4 sata s hrvatskim profesorima, a 2 sata s lektorima tj. izvornim govornicima čime je osigurana pojačana nastava francuskog jezika prilagođena specifičnim potrebama učenika. Osim toga, na francuskom jeziku slušaju povijest od 1. do 4. razreda, likovnu umjetnost kroz sve 4 godine, geografiju od 1. do 3. razreda, sociologiju u 3. razredu i politiku i gospodarstvo u 4. razredu.  Nastava se odvija prema hrvatskim programima, učenici koriste hrvatske udžbenike uz dodatne materijale na francuskom jeziku.

Francusko ministarstvo prosvjete, Francusko veleposlanstvo i druge institucije prate rad ove škole i ovo priznanje je kruna zajedničkog rada.  Prepoznat je rad profesora koji sudjeluju u realizaciji tog programa. Učenici postižu odlične rezultate na maturi iz francuskog jezika. Naši učenici redovito osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima i postižu odlične rezultate na međunarodno priznatim DELF ispitima.  Naši su učenici prvi u Hrvatskoj prije deset godina pristupili DELF ispitima na razinama B1 i B2, a učenici dvojezičnog programa na kraju 4. razreda redovito polažu DELF ispit na razini B2.

Oznaka izvrsnosti

Oznaka izvrsnosti Label FranceÉducation po prvi puta je dodijeljena jednoj hrvatskoj školi i 18. gimnaziju uvrstila je u mrežu od stotinjak škola u svijetu koje posjeduju to priznanje.

S tom oznakom izvrsnosti dodijeljenom jednoj hrvatskoj školi sigurno će porasti interes za učenje francuskog jezika, ali isto tako i za upis u dvojezični program u 18. gimnaziji.

zagrebackoj-18-gimnaziji-dodijeljeno-francusko-priznanje-za-izvrsnost

Ovim priznanjem nama se otvaraju još veće mogućnosti suradnje s francuskim školama. Naime, treba spomenuti da je 18. gimnazija upravo ove godine obilježila 10. godišnjicu suradnje s gimnazijom Lycée Danton (Brive-la-Gaillarde, Francuska) u kojoj naši učenici svake godine pohađaju redovnu nastavu i druže se s francuskim vršnjacima. Upravo je to još jedna od specifičnosti XVIII. gimnazije.

Svim motiviranim učenicima, polaznicima dvojezičnog francusko-hrvatskog programa, omogućen je boravak u Francuskoj i praćenje nastave u francuskim gimnazijama partnerima u trajanju od 3 do 4 tjedna, a u svrhu usavršavanja jezika tj. jezičnih kompetencija, upoznavanja s kulturom Francuske, njezinim socio-kulturnim sadržajima i nastavnim procesom, te s ciljem doprinosa izgradnji zajedništva i partnerstva u Europi. Francuski učenici isto tako redovito posjećuju našu školu i sudjeluju u zajedničkim projektima. Osim te već uhodane suradnje, uspješno sudjeluju u mnogim međunarodnim projektima i natječajima poput projekata na temu održivog razvoja u Bruxellesu i Ženevi realiziranih u suradnji s Akademijom u Grenobleu.

zagrebackoj-18-gimnaziji-dodijeljeno-francusko-priznanje-za-izvrsnost

Praćenje najnovijih nastavnih metoda

Uspješno surađuju i s Francuskom školom u Zagrebu, a brojne su  radionice održane u suradnji  frankofonim kulturnim djelatnicima i političarima koji posjete Hrvatsku (književnica Danielle Auby, književnikTahar Ben Jelloun, pjesnici Jean Poncet, Yves Broussard i Jacques Lovichi, umjetnici Jérôme Olivier i Anne-Claire Jouvray, kanadski slamer David Dufour, zastupnik francuske Narodne skupštine gospodin Pierre-Yves Le Borgn’ itd. ). Sada se očekuje još lakše uspostavljanje sličnih oblika suradnje s francuskim školama i institucijama, bolja razmjena kako jezičnu tako i interkulturalnu, te još više mogućnosti usavršavanja za profesore.

zagrebackoj-18-gimnaziji-dodijeljeno-francusko-priznanje-za-izvrsnost

Što se tiče poduke francuskog jezika, znatnijih promjena neće biti jer se prate suvremene trendove u tom području. Profesori ove škole redovito se usavršavaju u Francuskoj i surađuju s francuskim kolegama, a rezultati koje postižu učenici su odlični i nastoje se stalno poboljšavati koristeći najnovije pedagoške materijale i kreativne nastavne metode u nastavi, a temeljem tog rada i uspjeha učenika, zasluženo je ovo visoko priznanje na koje je ova škola s punim pravom ponosna.

Tekst i foto: press