Zagrebački Zoološki vrt pokrenuo Zelenu mrežu

U sklopu velike europske kampanje „Vratimo divljinu“ Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je Zelenu mrežu kojom se želi povećati broj autohtonih biljaka i životinja u gradovima

Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), Međunarodno udruženje botaničkih vrtova za očuvanje ugroženih vrsta (BGCI) i Europska mreža znanstvenih centara i muzeja Escite pokrenuli su kampanju "Let It Grow" koja u Hrvatskoj nosi naziv "Vratimo divljinu". Sloganom "Pružimo ruku našim divljim vrstama i sačuvajmo raznolikost" europski znanstvenici žele potaknuti građane na očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

U sklopu kampanje Zoološki je vrt grada Zagreba pokrenuo Zelenu mrežu biološke raznolikosti koja se skraćeno naziva Zelenom mrežom.

Danje paunče

"Zoološki vrt grada Zagreba koji je pridonio tome da Maksimir prije nekoliko dana bude uvršten među deset najljepših europskih parkova prema izboru internetskog portala European Best Destinations, kroz edukativne kampanje za svoje posjetitelje kontinuirano ističe važnost zaštite autohtonih vrsta biljaka i životinja. Da bismo svijest o tome razvili i u široj zajednici, pokrenuli smo Zelenu mrežu. Riječ je o mreži otvorenih površina u urbanim i djelomično urbanim sredinama koje su uređene tako da pružaju mogućnost života, razvoja i razmnožavanja lokalnim autohtonim vrstama", kazao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Načela Zelene mreže građani i institucije uz malo truda mogu implementirati u parkove, vrtove te na ostale zelene površine o kojima se brinu. Važno je da zaštite postojeću lokalnu biološku raznolikost, smanje uporabu kemijskih sredstava te autohtone štite od invazivnih životinjskih i biljnih vrsta. Takvim djelovanjem na lokalnoj razini rade i na očuvanju globalne biološke raznolikosti.

Prigodni program u sklopu kojeg će građani moći više naučiti o zaštiti autohtonih vrsta, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati u subotu, 16. travnja, od 11 do 18 sati. Djeca će, među ostalim, naučiti kako izraditi hranilicu za leptire te hotel za kukce. Zabavna igra nadahnuta crvenom vjevericom, atraktivnom stanovnicom maksimirske šume, očekuje ih na posebnom poligonu.

Nakon što doznaju kako utjecati na oporavak i jačanje autohtonih vrsta te kakvu dobrobit one donose prirodi i ljudima, Zoološki vrt poziva građane da uređenjem vlastitih vrtova i balkona pozitivno utječu na druge. Svojom zelenom površinom koja ističe važnost autohtonih vrsta, moći će se pohvaliti i putem Facebook stranice Zoološkog vrta.

Tijekom kampanje "Vratimo divljinu" koja traje do kraja 2017. godine Vrt će organizirati niz aktivnosti koje promiču očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

Hotel za kukce

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Legendarni Smogovci i nogometaši Dinama na Majčin dan stižu u zagrebački ZOO

U nedjelju, 10. svibnja, slavimo Mjačin dan. Ljubav…

Zagrebački Zoološki vrt

Zoološki vrt Zagreba otvara svoja vrata na Praznik rada

Zoološki vrt grada Zagreba za posjetitelje se otvara…

Zoološki vrt gostuje na Samoborskom fašniku

Zoološki vrt grada Zagreba i ove godine surađuje…

Egzotična zima u Zoo vrtu: Ljuskavi, dlakavi i pernati

Zašto ptice imaju perje, a ribe ljuske? Čemu…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…