Zagrebački Zoološki vrt pokrenuo Zelenu mrežu

U sklopu velike europske kampanje „Vratimo divljinu“ Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je Zelenu mrežu kojom se želi povećati broj autohtonih biljaka i životinja u gradovima

Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), Međunarodno udruženje botaničkih vrtova za očuvanje ugroženih vrsta (BGCI) i Europska mreža znanstvenih centara i muzeja Escite pokrenuli su kampanju "Let It Grow" koja u Hrvatskoj nosi naziv "Vratimo divljinu". Sloganom "Pružimo ruku našim divljim vrstama i sačuvajmo raznolikost" europski znanstvenici žele potaknuti građane na očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

U sklopu kampanje Zoološki je vrt grada Zagreba pokrenuo Zelenu mrežu biološke raznolikosti koja se skraćeno naziva Zelenom mrežom.

Danje paunče

"Zoološki vrt grada Zagreba koji je pridonio tome da Maksimir prije nekoliko dana bude uvršten među deset najljepših europskih parkova prema izboru internetskog portala European Best Destinations, kroz edukativne kampanje za svoje posjetitelje kontinuirano ističe važnost zaštite autohtonih vrsta biljaka i životinja. Da bismo svijest o tome razvili i u široj zajednici, pokrenuli smo Zelenu mrežu. Riječ je o mreži otvorenih površina u urbanim i djelomično urbanim sredinama koje su uređene tako da pružaju mogućnost života, razvoja i razmnožavanja lokalnim autohtonim vrstama", kazao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Načela Zelene mreže građani i institucije uz malo truda mogu implementirati u parkove, vrtove te na ostale zelene površine o kojima se brinu. Važno je da zaštite postojeću lokalnu biološku raznolikost, smanje uporabu kemijskih sredstava te autohtone štite od invazivnih životinjskih i biljnih vrsta. Takvim djelovanjem na lokalnoj razini rade i na očuvanju globalne biološke raznolikosti.

Prigodni program u sklopu kojeg će građani moći više naučiti o zaštiti autohtonih vrsta, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati u subotu, 16. travnja, od 11 do 18 sati. Djeca će, među ostalim, naučiti kako izraditi hranilicu za leptire te hotel za kukce. Zabavna igra nadahnuta crvenom vjevericom, atraktivnom stanovnicom maksimirske šume, očekuje ih na posebnom poligonu.

Nakon što doznaju kako utjecati na oporavak i jačanje autohtonih vrsta te kakvu dobrobit one donose prirodi i ljudima, Zoološki vrt poziva građane da uređenjem vlastitih vrtova i balkona pozitivno utječu na druge. Svojom zelenom površinom koja ističe važnost autohtonih vrsta, moći će se pohvaliti i putem Facebook stranice Zoološkog vrta.

Tijekom kampanje "Vratimo divljinu" koja traje do kraja 2017. godine Vrt će organizirati niz aktivnosti koje promiču očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

Hotel za kukce

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada…

Legendarni Smogovci i nogometaši Dinama na Majčin dan stižu u zagrebački ZOO

U nedjelju, 10. svibnja, slavimo Mjačin dan. Ljubav…

Zagrebački Zoološki vrt

Zoološki vrt Zagreba otvara svoja vrata na Praznik rada

Zoološki vrt grada Zagreba za posjetitelje se otvara…

Pročitajte i:

dijete online

Smrt 10-godišnjakinje u Italiji: online igra koja prijeti djeci!

Prošli je četvrtak, 21. 01., u Palermu, u Italiji, tragično preminula 10-godišnja djevojčica, a policija…

žema u ppd

Niste same! Nova nada za hrvatske rodilje oboljele od poslijeporođajne depresije

Psihički poremećaji i psihoze, nažalost, još uvijek stavljaju stigmu na oboljele, a osobe s mentalnim…

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…