U ritmu pomno odabrane glazbe, zabavnih predstava, kreativnih radionica i vrhunskih delicija Zagrepčani i njihovi gosti od ove godine mogu uživati na novoj adventskoj lokaciji na Trgu Ante Starčevića.

Istražujući različite materijale te mogućnosti ponovne upotrebe, Udruge Priroda za sve od danas do 1. siječnja 2020. godine organizira prvi održivi Božić u Zagrebu – RECI Božić.

Cilj događanja je potaknuti posjetitelje na odgovorno ponašanje prema okolišu u božićno vrijeme kada se stvaraju velike količine otpada. Vlastitim primjerom želimo pokazati kako Božić može biti bajkovit i ukoliko se koriste stari predmeti koji nerijetko svoje mjesto umjesto kao božićna dekoracija pronađu u spremniku za otpad.

Ugostitelji, koji su smješteni u posebno dizajniranim adventskim kućicama, a koje su naslovljene stihovima nekih od najpoznatijih božićnih pjesama, koristit će biorazgradiv pribor za jelo. Uz to, piće će osim u biorazgradivim čašama i elegantnim staklenim teglama posluživati i u autohtonim hrvatskim bukarama u modernoj izvedbi.

Rani prijepodnevni sati na prvom održivom Božiću rezervirani su za predstave i radionice dok će se u večernjim satima na pozornici izmjenjivati vrhunski glazbenici.

RECI Božić u petak 29. studenoga 2019. godine otvaraju Cinkuši – suvremeni čuvari Hrvatske tradicije. Do kraja godine na pozornici koju krase licitarska srca nastupit će Saša Lozar, BOA II, Stampedo, Neki Novi Klinci i drugi. Za dobro raspoloženja ponedjeljkom od 20:00 sati zadužen je Studio smijeha.

U sklopu manifestacije na Trgu A. Starčevića postavljena je i prva božićna recikliranu šuma u Hrvatskoj na kojoj su marljivo radili učenici osnovnih i srednjih škola. Posebna atrakcija bit će tkz. solarni Christmas star wall koji će poslužiti kao mjesto za fotografiranje. Cilj je iskoristiti sunčevu energiju za osvjetljenje, a kako bi posjetitelji sa prvog održivog Božića ponijeli najbolje fotografije i najljepše uspomene.

Podršku prvom održivom Božiću u Zagrebu dao je i Grad Zagreb koji je manifestaciju proglasio od iznimnog značaja za grad, ali i Zagrebački holding, podružnice Zrinjevac i Čistoća koji će osigurati spremnike u koje će posjetitelji moći razvrstavati otpad.

Manifestacija RECI Božić održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Više detalja o RECI Božiću potražite na Facebook stranici i Instagram profilu.

Tekst i foto: press