Za svoj rođendan UNICEF djeci daruje računalnu igru „Čovječe, ispravi se!“

U povodu 68. rođendana UNICEF-a i 25. rođendana Konvencije o pravima djeteta, Ured UNICEF-a za Hrvatsku danas je na svojim internetskim stranicama objavio računalnu igru za djecu osnovnoškolske dobi „Čovječe, ispravi se“. Igranjem ove igrice djeca mogu provjeriti i produbiti svoje znanje o vlastitim pravima na život i razvoj, zaštitu, sudjelovanje, igru, kao i drugim pravima

Nakon uspješnog svladavanja igrice, svaki igrač i igračica osvajaju određen broj bodova i diplomu "pravobranka" ili "pravobranke" koju mogu isprintati i sačuvati za uspomenu. Što je još važnije, djeca na zabavan način mogu otkriti prava koja pripadaju njima i svakom djetetu na svijetu, naučiti razliku između potreba i želja, a sve što nauče mogu primijeniti u životu.

Igricu su među prvima sa svojom djecom jučer isprobale UNICEF-ove ambasadorice Maja Vučić i Bojana Gregorić Vejzović te hokejaši KHL Medveščaka Mark Owuya i Dario Kostović, a testirali su je učenici Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba, koji su svojim savjetima i komentarima pridonijeli zanimljivosti igre.

Bojana Gregorić Vejzović s djecom
Bojana Gregorić Vejzović s djecom

"Igricom želimo darovati osnovnoškolcima znanje o nečemu što je u životu jako važno - njihovim pravima. Iako često u javnosti čujemo kako djeca znaju svoja prava jako dobro, a obaveze puno manje, istraživanja pokazuju da djeca o svojim pravima ne znaju dovoljno. Stoga pozivamo djecu da u svoje slobodno vrijeme kliknu na www.unicef.hr/covjeceispravise i krenu na zabavno i poučno putovanje kroz dječja prava. Nadamo se da će ih to putovanje potaknuti na aktivno traženje prava za sebe, ali i sve svoje vršnjake koji su u ovom trenutku uskraćeni na pravo na obrazovanje, zaštitu od nasilja te posljedica siromaštva i neimaštine", izjavila je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Ideja za igricu javila se nakon što je agencija Ipsos Puls ove godine za UNICEF provela istraživanje među djecom o tome koliko poznaju svoja prava i koliko se ona poštuju. Rezultati istraživanja su pokazali da jedna trećina djece osnovnoškolske dobi nikad nije čula za dječja prava, ostali ponešto, a najmanje o poštovanju dječjih prava znaju djeca između sedam i 10 godina. Nešto manje od polovice djece osnovnoškolske dobi (46 posto) sklono je vjerovati da se njihova prava poštuju.

Čak 75 posto djece je reklo da se prilikom donošenja oduka u školi njih ne pita za mišljenje. Što se tiče donošenja odluka koje ih se tiču u njihovim zajednicama, čak 88 posto djece je reklo da ih pritom nitko ništa ne pita. Ako se djecu i traži neko mišljenje, uglavnom se radi o biranju "predsjednika" razreda. Djeca žele da ih se uključi u odlučivanje o stvarima koje ih se tiču: sportskim igralištima, uređenju parkova i škola, čistoći naselja, ali i pomoći siromašnima. Na to odrasle, uostalom, i obvezuje Konvencija o pravima djeteta.

Photo-1
Maja Vučić, ambasadorica UNICEF-a, s kćeri

Igricu je osmislila agencija Najlon, a ilustracijama opremio nagrađivani ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens.

Foto: Dario Hacek

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu