Od voditeljice dramske radionice za mlade 'Daj5' Vesne Rukavine Vukačević doznali smo što sve može očekivati dijete kojeg zanima gluma i želi pohađati dramski studio u Centru za kulturu i informacije u Zagrebu:

Kako izgleda jedna proba u dramskom studiju?

Krećemo sa zagrijavanjem-izvodimo osnovne glumačke vježbe, upoznajemo grupu, radimo na glasu i mašti. Zatim prelazimo na tematski odabrane vježbe, radimo na artikulaciji vlastitih emocija, obrađujemo dramu i imaginaciju, završavamo s opuštanjem i još par igrica za kraj.

Što se može naučiti?

Potaknuti individualnost i talent, jačati samopozdanje i vlastite kreativne ideje, smanjiti strah od javnog nastupa. Važan nam je proces stvaranja, učenje, rad na sebi i mogućnost dopuštanja pogrešaka. Dramskim vježbama također se razvija inteligencija, pamćenje i govorne sposobnosti, jača se povezanost unutar grupe.

Što kasnije?

Nakon što se svladaju osnovni principi rada u dramskom studiju, radi se na likovima (život lika kroz improvizacije, unutar drame) i na tekstu (upoznavanje s književnim rodovima, zakonitostima, kreiranje lika iz dramskog predloška). Završna produkcija je samo dio procesa koji se provodi u dramskoj radionici, važnije od toga je zajedništvo, međusobno poštovanje, stvaranje, učenje i igra.

za-mlade-glumacke-talente

Tekst i foto: press