Tijekom deset godina u kazalištu Mala scena igraju se predstave za djecu od 1,5 do 5 godina. Jedna od njih je i Priča o zvuku koja je nastala kao autorski projekt kolektiva SKROZ, a prethodilo joj je višemjesečno međunarodno istraživanje u koje su bili uključeni brojni stručnjaci različitih disciplina, kako bi ispitali, ali i potencijalno pomaknuli granice percepcije zvuka i njezinu povezanosti s drugim osjetilima; kognitivnim i emocionalnim razvojem najmlađe publike.

U predstavi se po prvi put koristi pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja – francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) i to kao nadogradnja senzacionalnih otkrića utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine!

Zvuk je, naime, prvo iskustvo vanjskog svijeta što ga djeca percipiraju još u majčinu trbuhu, kao što je zvuk plača novorođenčeta prvi znak njegova dolaska na svijet. Tek rođena djeca prepoznaju i umirujuće doživljavaju majčin glas, a već s tri mjeseca poznati zvukovi (koraci, šum vode za kupku i sl) kod njih izazivaju uzbuđenje. U istoj dobi djeca počinju prepoznavati i locirati izvore zvuka i njihovu prostornost, dok će sam prostor vizualno biti u stanju percipirati tek u kasnijoj dobi.

vec-150-izvedba-price-o-zvuku

No, svemu tome usprkos –  percepciji samog zvuka, kao i vještini slušanja u djece – suvremeni odgoj pridaje jako malo pažnje, izuzev kad je u pitanju glazba ili pak – priče.  Zvuk je, međutim, daleko više od toga. Asocijacije što ih zvukovi izazivaju kod pojedinog slušatelja – daleko su različitije no što je to slučaj s bilo kojom, pa čak i najmaštovitijom reprezentacijom u slici, riječi i/ili pokretu. Njima se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.

Oblikovanje zvuka i glazbu u predstavi 'Priča o zvuku' potpisuje Vedran Peternel, režiju Nora Krstulović, kostime Hana Letica, oblikovanje svjetla Saša Fistrić, vizualni identitet Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, a izvode je naizmjenično Tina Hoffman Mateja Majerle.

Odlična iskustva s dječjom publikom

Od Mateje Majerle koja će glumiti u 150. izvedbi doznajemo još neke detalje o predstavi:

Do kojeg se uzrasta preporučuje predstava i koliko traje s obzirom na ovako mladu publiku?

Predstava 'Priča o zvuku' traje 35 minuta, nakon čega se iza predstave još malo i družimo na sceni, te je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina starosti. Međutim, imamo odlična iskustva i s djecom od godine dana starosti, tako da je rado i bez straha preporučam i mlađima.

Kako djeca reagiraju tijekom predstave?

S obzirom na to da je predstava neverbalnog karaktera i pomalo netipična za tu dob, reakcije djece su nevjerojatne i izuzetno pozitivne. Posebnost ove predstave je u tome što slušajući zvukove djeca imaju priliku stvoriti svoju jedinstvenu sliku o događajima unutar predstave. Balon može biti crvene, plave ili možda zelene boje, zvukovi prometa mogu biti auto, vlak ili pak avion, trava može biti zelena ili puna cvijeća, ali sve to što ja vidim opet je samo moja slika... dječja mašta nema granica.

Koliko je zahtjevno glumiti za ovako maleni izrast djece, na što treba posebno paziti?

Igrati za ovako malen uzrast može biti poprilično zahtjevno, međutim ako stvarno iskreno uđete u svijet čarolije koji im želite približiti i dopustite djeci da budu njegovim dijelom jako puno možete dobiti od njih. Najbitnije je dopustiti im aktivno sudjelovanje u svemu što radite.

vec-150-izvedba-price-o-zvuku

Osvojite ulaznice za subotnju izvedbu:

Iduće izvedbe predstave na programu su 'Male scene' u petak 10. veljače od 18 sati, te u subotu 11. veljače od 10 i 11:30 sati. Prvi čitatelj ili čitateljica koji pošalju prijavu na naš mejl urednistvo@roditelji.hrsa svojim podacima i naznakom "Priča o zvuku" osvojit će dvije ulaznice za subotnju predstavu od 10 h. Ulaznice se preuzimaju 15-ak minuta prije početka predstave.

Dobitnica dviju ulaznica je Kosana Matošević iz Zagreba!

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Mala scena, Julio Frangen