Uskoro se otvara Mozgaonica – pametna igraonica za male i velike lumene i one koji to žele postati!

Mozagonica – pametna igraonica se otvara početkom rujna 2016. godine na Zavrtnici, u prostoru od 600 m2 kako bi se posjetiteljima omogućilo zabavno, kvalitetno i poučno provođenje slobodnog vremena. Posjetitelji će svakodnevno imati priliku stimulirati svoj mozak i održavati ga u kondiciji kroz igru i zabavu uz stručno osoblje koje će pomagati oko rješavanja igara i primjene naučenog u svakodnevnom životu

Mozgaonica je jedinstveni edukativni centar u svijetu namijenjen djeci, ali i odraslima. Radi se o potpuno novom konceptu koji putem preko 250 drvenih igara, slagalica te različitih mozgalica i zagonetki, omogućuje zabavno, kvalitetno i poučno provođenje slobodnog vremena. U Mozgaonici posjetitelji imaju priliku stimulirati svoj mozak i održavati ga u kondiciji kroz igru i zabavu uz stručno osoblje koje im pomaže oko rješavanja igara i primjene naučenog u svakodnevnom životu. Cilj je kroz didaktičke i metodičke igre djecu usmjeravati da otkriju i ostvare svoje potencijale, razviju sposobnosti kreativnog razmišljanja i nauče kako donositi odluke koje će pozitivno utjecati na njihov život.

Prvi dio ovog edukacijskog centra čini pametna igraonica u koju mogu doći ljudi svih uzrasta i to obiteljski, samostalno ili u grupi te igrati više od 100 pametnih igara koje zahtijevaju puno mozganja, poput najpoznatije svjetske mozgalice tangrama, pento šaha, testa ljubavi, 3D piramide i mnogih drugih. Neke su igre u XXL veličini, pa je za njihovo rješavanje potrebno cijelo ljudsko tijelo, dok su druge obiteljske (npr. Chinese chekers, Barikade, Kahala, Domino) tako da svatko može pronaći nešto za sebe, ali i za obitelj.

Drugi dio centra je Think&Solve edukacijski program za učenike osnovnih škola koji provode certificirani profesori te koji kod djece pospješuju razvoj kognitivnih, socio-emocionalnih i motoričkih vještina. Ovaj program ima 6 različitih stupnjeva i funkcionira kao izvannastavni program, a održava se dvaput tjedno prateći raspored školske godine. Temelj programa su drvene didaktičke igre - mozgalice, slagalice i društvene igre. Rješavanjem takvih problema djeca razvijaju vlastiti kapacitet pažnje, spacijalno i logičko rasuđivanje. Suvremenim metodama mentori potiču djecu na širenje i produbljivanje vlastitih interesa, osvještavanje kognitivnih i emocionalnih procesa te razvoj samokontrole kao najvažnijeg čimbenika za uspjeh pojedinca. Cilj edukacije je zapravo dobra zabava jer u takvim uvjetima svi uče lakše, brže i učinkovitije.

Think and solve program se još provodi jedino u Kini, Tajlandu i Maleziji, te je dio nastavnog programa unutar škola i fakulteta, dok je naprimjer u Izraelu cijeli program namijenjen i orijentiran samo prema staračkim domovima. Upravo su se slagalice i mozgalice pokazale kao iznimno učinkovit način održavanja mozga, posebno kod pripadnika starije odrasle dobi.

U Mozgaonici će se nalaziti 3 vrhunski opremljne učionice gdje djeca mogu u potpunosti razvijati svoje potencijale.

012_gotov

Temelj programa Think & Solve su drvene didaktičke igre, a temeljni pristup radu je PDT metoda.

 1. IGRA - Najveći dio svakog sata predviđen je za igru drvenim mozgalicama i ostalim didaktičkim igrama. Tijekom sata se analizira igra i njeni dijelovi, svladavaju se pravila i pokušava doći do rješenja.

 1. RASPRAVA/SPOZNAJA - Diskusija o mogućim rješenjima igre, strategijama, mislima i osjećajima koji su se javljali tijekom igranja važan su dio svakog sata u kojem središnju ulogu imaju djeca. Uloga mentora je da postavi prava pitanja, potakne raspravu i planira iduće sate na temelju dječjih odgovora koji otkrivaju njihove interese i nedoumice te razinu kognitivnog, socio-emocionalnog i moralnog razvoja.

 1. PRIMJENA - Cilj svakog sata jest naučiti polaznike kako ono što su naučili tijekom igre i rasprave primijeniti u svakodnevnom životu te povezati pravila igre sa životnim, roditeljskim i školskim pravilima. Primjena uključuje i znanstvene discipline pa se tako na svakom satu povezuje i isprepliće gradivo iz različitih područja – od povijesti, preko zemljopisa, matematike pa sve do politologije – jer je ključ pravilnog učenja dobra organizacija i povezivanje novih informacija sa starima.

Treći dio Mozgaonice čine grupne posjete škola, ali i teambuilding programi, proslave rođendana, za koje su pripremljeni posebni edukacijski sati, a sve kroz igru i zabavu. Program uključuje grupu do 40 učenika te u sat i 15 min igre djeci prenose znanja matematike, opće kulture, razmišljanja i donošenja odluka.

Kako je nastao cijeli projekt?

Razgovarali smo s Rokom Živkovićem koji radi na pokretanju Mozgaonice, nakon što je javnosti već poznat po Muzejima iluzije u Zagrebu i odnedavno u Zadru od kojeg doznajemo kako je došlo do ovog projekta i zna li i sam rješavati mozgalice koje se nalaze u pametnoj igraonici.
– Projekt Mozgaonice je pokrenut prije skoro godinu dana kada smo zakupili licencu. Prije 5 mjeseci 6 zaposlenika je bilo na Tajlandu gdje smo svi skupa završili edukaciju na kojoj smo naučili riješavati preko 250 didaktičkih igara koje su u ponudi. Svi smo dobili titulu Thinking coach-a.
Dodaje kako se koncept Mozgaonice temelji na preko 250 drvenih igara, slagalica i različitih mozgalica i zagonetki, a neke od njih postoje i u Muzeju iluzija.
– Upravo nas je interes i entuzijazam koji djeca, ali i odrasli, pokazuju pri igranju drvenim mozgalicama potaknuo da ih iskoristimo u radu s djecom te da razvijemo jedan mali dio Muzeja iluzija u nešto puno veće.

Igra je najbolje didaktičko sredstvo!

Zašto je igra bitna?

 • Igra je učenje! Kroz nju od rođenja učimo o sebi, drugima i svijetu koji nas okružuje.

 • Igra je univerzalna! Ona je instinktivna te jedan od glavnih faktora tijekom odrastanja i oblikovanja osobnosti.

 • Igra je zdrava! Osim što stimulira mozak (potiče kreativnost i sposobnost rješavanja problema), ona razvija i motoriku.

  Cijena ulaznica, radno vrijeme, adresa

  Cijena ulaznice za djecu do 15 godina je 25 kn (dnevna) i 150 kn (mjesečna), odrasli plaćaju 40 kn (300 kn mjesečna ulaznica), obiteljska dnevna ulaznica je 100 kn (dvoje djece do 15 god) i dvoje odraslih)
  Pametna igraonica otvorena je svaki dan od 9 do 22 sata za sve posjetitelje.
  Mozgaonica će imati i Dillema shop, te će se sve igrice koje se nalaze u Mozgaonici moći kupiti i za doma.
  Adresa Mozgaonice je Zavrtnica 17, Zagreb (ulaz iz Podaupske ulice)

Mozgaonica Vas poziva da iz prve ruke saznate sve o Think & Solve edukacijskom programu. Svakoga dana od otvorenja u 17, 18, 19 i 20 sati postavljajte sva pitanja i dvojbe. Predbilježite se za željeni termin putem maila na info@mozgaonica.hr

Na našem portalu pratite objavu točnog datuma kad Mozgaonica postaje otvorena za javnost, a već sada možemo najaviti uskoro kod nas i vrlo vrijedan natječaj u kojem darujemo besplatan semestar u Mozgaonici!

Tekst: roditelji.hr, promo materijal
Foto: arhiva Mozgaonice

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Vapaj u pomoć: četvero djece ostalo je bez mame

Vjerujemo da nitko neće ostati ravnodušan na tragediju…

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

U Hrvatskoj je otvoren MiniPolis – mjesto gdje mali postaju veliki

Ovaj interaktivni park napokon je stigao i u…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!