Uskoro počinje 12. Ogulinski festival bajke – u kojem sudjeluju i posjetitelji

Slavimo bajke i bajkovito stvaralaštvo zajedno u Ogulinu od 9. do 11. lipnja 2017.

Slavimo bajke i bajkovito stvaralaštvo već 12. godinu za redom uz goste raznolikih umjetničkih izraza. Baština bajki najprevođenije hrvatske spisateljice za djecu, Ivane Brlić Mažuranić, je bila poticaj za pokretanje ovakvog festivala, koji se s godinama istaknuo kao jedan od vodećih festivala namjenjenih djeci svih uzrasta. Želeći potaknuti kreativnost kod najmlađih, kao i čitanje bajki i knjiga, te kulturno stvaralaštvo, festival se bazira na nizu kazališnih predstava i pripovijedanju.

Kako i sam naziv ovogodišnjeg festivala govori, Bajke u novom ruhu, predstave, radionice i pričaonice će biti obučene u "novo ruho", donijet će jednu novu, modernu dimenziju festivalu. Svi sudionici festivala, tj. posjetitelji će biti uključeni u program i sadržaj festivala, na način da ne budu više samo pasivni promatrači, već se mogu i aktivno uključiti u različite radionice koje se nude u programu. Neke od radionica će sadržavati izradu bajkovite prirodne kozmetike na kojoj će izraditi samostalno kozmetički proizvod. Posjetit će nas Lutke iz davnine – bjesovi, vile i divovi koji se u bajkama Priče iz davnine pojavljuju kao ravnopravni likovi uz realna bića, a ovdje su poslužile kao nadahnuće za oblikovanje lutaka osebujnog obličja i upečatljivog karaktera. Sudionici radionica će vizualizirati svoj doživljaj Ivaninih nadnaravnih bića te tako stvoriti bogatu galeriju štapnih lutaka naglašenog reljefa i kolorita. Radit će tehnikom modeliranja i oslikavanja uz kolažnu konstrukciju tijela. Novo estetsko i praktično iskustvo. Naglasak na ekološki osviještenom pristupu.

Od kreativno-edukativnih radionica tu su i radionice Ja sam…?, Glasovi u bajci, Naša bajka, koje će potaknuti djecu na stvaranje i interpretaciju svojih bajki izrađivanjem čarobnih likova, bojanjem, crtanje, pričanjem, govornim vježbama i pogađanjem, a sve u svrhu učenja iskazivanja emocija i prenošenja ljubavi prema bajkama našim najmlađim članovima društva. Izložba dječjih igračaka i proljetna radionica kreativnosti će potaknuti djecu na igru bojama i oblicima.

Neizostavan dio festivala je svakako i pripovijedanje, koje možemo nazvati i krunom festivala, jer će neke od najpoznatijih hrvatskih pripovjedačica čitati i pripovijedati hrvatske narodne bajke, ali i bajke poznatih svjetskih pisaca poput Hansa Christiana Andersena, ali i "Tri čarolije" japansku verziju poznatog "Mačka u čizmama", u kojoj baš poput poznatog Mačka stari mudri svećenik svojom lukavštinom oslobodi cijelu planinsku šumu jedne vrlo zle vještice. Priča će biti pripovijedana publici na stari japanski način pričanja priča, kamišibai, koji na europskom tlu predstavlja sasvim nov i inovativan način predstavljanja priča.

Profesionalna kazališta i ove godine čine važan dio festivala, te tako u samo tri dana publiku očekuje čak 10 predstava profesionalnih kazališta i sedam amaterskih. Dođite na putovanje kroz raznolik sadržaj, od klaunsko-žonglerske predstave, lakrdijaškog showa, preko leta na letećem tepihu prema Tunisu i Iranu, do svima dobro znanog Grge Čvarka, Popaja kojeg Oliva pokušava natjerati na vjenčanje, nasukavanje na otoku Zlarinu te ljubomornog Gurbača. Lutat ćete šumom i gradom u pratnji Vilje, nadasve dražesnog psića i učiti o ljubavi uz Teatar Poco Loco i kazalište Smješko te naravno, i prijateljstvu. Prvi put će biti publici predstavljena i predstava u koju je kroz prekrasnu koreografiju uveden znakovni jezik, pušten djeci da ga sama dešifriraju.

Zaplešite s balerinama, pjevajte sa Svirkom svemirkom, upoznajte se s bubamarama i skakavcima, pogledajte totalni makeover bajke o ribaru i ribici, modernu Snjeguljicu, a naravno, tu je i najpoznatiji ogulinski gorostas Regoč, kao i neizostavni Malik Tintilinić.

Kako nam je rekao i Mario Kovač, umjetnički direktor Ogulinskog festivala bajki "U svojoj posljednjoj netinejdžerskoj godini vaš najdraži festival nastavlja nuditi bogati meni predstava, pričaona, radionica i ostalih slastica za cijelu obitelj. Naši vjerni posjetitelji primjetit će ipak kako ove godine nudimo znatno više radionica jer nam je želja da naša dječja publika ne bude isključivo u funkciji pasivnog promatrača već da na OGFB-u nešto i nauči i ponese sa sobom. Predstave koje će se prikazivati standardno su bajkovite tematike a, kao i svake godine, ponajviše je zastupljen književni opus naše Ivane Brlić Mažuranić čija “Kuća bajki”, što je i svojevrsna središnja točka festivala.

Ulaz na sve predstave i većinu radionica je besplatan no mjestimično smo, zbog povećanih materijalnih troškova, bili prisiljeni staviti minimalne kotizacije na neke radioničarske programe. Osim bogatog kulturnog programa, koji je osnova festivala, Ogulin nudi i raznorazne turističke, izletničke i gastronomske užitke tijekom trajanja festivalskog programa, ponešto za cijelu obitelj. Dakle, ni mame i tate neće ostati zakinuti za svoj tip zabave.Tijekom tri dana zaboravite na brige, financije i probleme koji vas okružuju te hrabro zakoračite u – BAJKU!"

Program festivala

 

 

Dođite u Ogulin vlakom!

Za sve posjetitelje organiziran je prijevoz vlakom iz Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca i Rijeke po promotivnim cijenama!

Karlek

Subota, 10.6.2017.

Zagreb-Ogulin-Zagreb

Zagreb 8.12 sati, Jastrebarsko 8.45 sati, Karlovac 9.10 sati, Ogulin 10.12 sati (dolazak)

Povratak iz Ogulina 16.13 sati

Rijeka-Ogulin-Rijeka

Rijeka 7.27 sati, Ogulin 9.45 sati (dolazak)

Povratak iz Ogulina 15.55 sati i 18.41 sati, uz dolaske u Rijeku u 18.41 sati, tj. 20.43 sati

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

zabava kod kuće za cijelu obitelj

Vodimo vas u kazalište! 4 predstave koje će unijeti zabavu u vašu svakodnevnicu

U predstavama kazališta Knap uživajte iz kućnog naslonjača

Radionice za djecu: Fora priča superjunak

Naša kolumnistica Danijela Miklec puna je kreativnih ideja,…

Povratak u prošlost uz priče Ivane Brlić Mažuranić

Iz davnine priče stižu znane, dođu kradom, tiho,…

Božić u ŠPUD-u: podržimo mlade kreativce na najjače!

Ovu subotu, 14. prosinca 2019. od 11 do…

Pročitajte i:

trudnica

U Švedskoj su banke sperme gotovo prazne - i to zbog korone!

Parovi koji su se nadali da će zasnovati obitelj, morat će čekati i do 30…

onlie skola

Nakon praznika kreće online nastava u Zagrebu još tri županije!

Od ponedjeljaka, 12. travnja, donesena je odluka o online nastavi u Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i…

bolnica

Pred bolnicom u Klaićevoj ostavljali lampione i plišane igračke za preminulu djevojčicu!

Od sinoć ispred Klaićeve bolnice dolazili su mnogi i donosili lampione, a djeca su ostavljala…

klaićeva

Preminula djevojčica, žrtva obiteljskog nasilja iz Nove Gradiške

Danas, na Uskrs, zbog komplikacija, preminula je dvoipolgodišnja djevojčica, žrtva zlostavljanja iz Nove Gradiške. Nakon…