Na prvom mjestu popisa opasnih stvari su igračke, a od ukupno 652 proizvoda, koliko ih je testirano, najviše upozorenja, čak 29%, odnosilo se na igračke, potom slijede motorna vozila (23%) te električni uređaji i oprema (8%). Čak su i brojni proizvodi za njegu djece, kao i dječja oprema, imali velik broj upozorenja, a zabrinutost se najviše odnosila na uzrokovanje ozljeda, kemijski sastav proizvoda i rizik od gušenja. U svrhu ispitivanja sigurnosti proizvoda komisija je odabrala nekoliko kategorija, primjerice punjače baterija, plišane igračke, sjedala za bicikle za djecu i igračke "ljigavce", a u tom uzorku, na opće iznenađenje, najmanje sigurni bili su plišanci.

Ova godina, specifična po mnogočemu, tako je donijela i neke nove predmete na popis najopasnijih. Naime, od početka pandemije koronavirusa zabilježena su brojna upozorenja za maske za lice te dezinfekcijska sredstva.

Sustav brzog uzbunjivanja, koji je dostupan 24 sata, uveden je 2003. godine kao bi se omogućilo brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni s tržišta. U njemu sudjeluje 31 zemlja.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock