Između 11 i 17 sati edukatori će posjetitelje Vrta upoznavati s ljepotom i važnošću biološke raznolikosti.

Hrvatska je po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta jedna od najbogatijih zemalja u Europi, no i njima prijete opasnosti modernog doba. Smanjuju se staništa divljih životinja, pa se sve više vrsta s čovjekom mora „dogovarati“ oko svojeg mjesta pod suncem. Zbog toga je Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo Zelenu mrežu biološke raznolikosti kojoj je cilj u urbanim područjima stvoriti što više područja koja će lokalnim autohtonim vrstama omogućiti život, razvoj i razmnožavanje.

upoznajte-zagrebacke-leptire

U tu se akciju mogu uključiti i pojedinci. Naime, zelenilom uređeni vrtovi i terase idealno su mjesto za život kukaca. Edukatori Vrta podučavat će građane kako da sami izmjere biološku raznolikost svojih vrtova i terasa. Zabavan je to način da upoznaju životinjske i biljne vrste koje nastanjuju hrvatsku prijestolnicu. U posebnom edukativnom kutku građani će moći upoznati šarenilo zagrebačkih leptira. Među njima su lastin rep, danje paunče, žućak, glogov bijelac i brojne vrste plavaca.

Kako bi djeca naučila razlikovati invazivne od autohtonih vrsta životinja, moći će se uključiti u zabavnu igru i zanimljive radionice. Primjerice, i sami će moći sudjelovati u stvaranju minijaturne zelene mreže koja predstavlja onu kakva bi u Zagreb donijela pravi suživot s prirodom.

upoznajte-zagrebacke-leptire

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba