Uslijed epidemije ebole koja je najraširenija i najsmrtonosnija dosad, smrtno je stradalo 4555 osoba, a zaraženo je 9216 osoba. Zahvaćena je zapadna Afrika, a najugroženije su Gvineja, Liberija i Sijera Leone, dok je širenje epidemije uspješno zaustavljeno u Senegalu i Nigeriji. To je ujedno i najbolja vijest otkako je počela epidemija i dokaz da se širenje zaraze može zaustaviti, no još uvijek postoji rizik od širenja na druge zemlje zbog čega je ebola alarmantan međunarodni javno-zdravstveni problem.

Više od deset milijuna djece u zemljama zapadne Afrike zahvaćenima ebolom živi u riziku od zaraze, a smrtonosni virus tisućama je zauvijek promijenio živote oduzevši im roditelje, skrbnike, zdravstvenu skrb, obrazovanje, a time i šanse za bolju budućnost.

Procjenjuje se da je među zaraženima između 1000 i 1400 djece. Jednog ili oba roditelja, prema posljednjim podacima, dosad je izgubilo 3700 djece u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, a tisućama je zbog kolapsa zdravstvenog sustava i straha od zaraze uskraćena osnovna zdravstvena skrb. Škole su zatvorene i djeca su već mjesecima uskraćena za školovanje. Zbog kolapsa u zajednicama djeca su u povećanom riziku od zanemarivanja i napuštanja. Djeca kojima su roditelji umrli od ebole posebno su ranjiva jer su stigmatizirana i druge obitelji ne žele skrbiti o njima zbog straha od zaraze.

„UNICEF ulaže velike napore kako bi pomogao djeci i obiteljima u zemljama koje su zbog opasnosti od širenja zaraze praktički odsječene od svijeta. Na žalost, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će broj oboljelih eksponencijalno rasti ako se širenje virusa ne zaustavi, a apelom koji smo pokrenuli želimo poručiti da je ebola globalni problem s kojim se cijeli svijet treba uhvatiti u koštac. Sada i svaki građanin naše zemlje ima priliku dati svoj doprinos očuvanju života i budućnosti više od 10 milijuna djece čiji su životi neposredno ugroženi“, poručila je u povodu pokretanja kampanje predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

U suradnji s vladama ugroženih zemalja, UNICEF u te zemlje dostavlja dezinfekcijska sredstva i zaštitnu opremu, informira i educira stanovništvo s ciljem prevencije širenja zaraze putem mobilnih timova koji obilaze zajednice, televizijskih i radijskih objava, SMS poruka, edukativnih postera, letaka, obučava preživjele za skrb o djeci koja su u karanteni te organizira pružanje psihosocijalne pomoći za više od 60 tisuća ranjive djece i njihovih obitelji.

Ovim putem UNICEF Hrvatska poziva građane da svojim donacijama pomognu zaustavljanju zaraze i osiguravanju pomoći zaraženoj djeci i djeci u riziku od obolijevanja, kao i njihovim obiteljima. Donirati se može putem interneta na www.unicef.hr ili putem žiro računa:

IBAN HR9223600001501092532, poziv na broj 14698-02.

Najnovije vijesti o eboli možete pratiti na http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/.