UNICEF organizira pomoć za izbjeglu djecu

Zbog sve većeg broja izbjeglica koje pristižu u Hrvatsku, a među kojima su stotine djece, UNICEF u suradnji sa Crvenim križem te provedbenim partnerima na terenu pokreće aktivnosti za pomoć djeci i njihovim obiteljima

Na terenu će uspostaviti tri "mjesta za djecu" u kojima će djeci biti pružena psihosocijalna pomoć te organizirane rekreativne aktivnosti. "Mjesta za djecu" bit će organizirana, ovisno o potrebama, u UNICEF-ovim šatorima pokraj prihvatnih centara ili u samim prihvatnim centrima. Uz to, UNICEF će podržati patronažnu skrb za trudnice i majke s najmlađom djecu te raditi na obuci djelatnika koji mogu pružati podršku djeci i majkama. UNICEF je također za majke i djecu pripremio letke o prehrani i sigurnosti na arapskom i turskom jeziku, koje distribuira u suradnji s partnerima. Uz letke za izbjeglu djecu i njihove obitelji, UNICEF je za stručnjake koji će raditi s djecom pripremio alate za bolju skrb o izbjegloj djeci: minimalne standarde zaštite djece u ovoj situaciji te Upitnik za brzu procjenu potreba izbjegle djece.

"Djeca koja ulaze u našu zemlju prošla su pakao rata, traumatizirana su i iscrpljena nakon duga puta, te im je potrebno pružiti pomoć i zaštitu. Pratimo potrebe na terenu, i u skladu s njima spremni smo podržati napore Vlade Republike Hrvatske kroz uspostavu "mjesta za djecu", gdje će se djeca moći igrati, družiti i učiti, drugim riječima, vratiti se u djetinjstvo", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

U izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Europu djeca i žene čine trećinu svih tražitelja azila, a svaki je četvrti tražitelj azila dijete. Zbog golema stresa koji prati majke i trudnice, one trebaju dodatnu podršku. UNICEF poziva građane da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj donacijom na račun HR9223600001501092532, poziv na broj: 15698-01 ili putem interneta http://www.unicef.hr/donirajte.

Tekst: www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu