Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege. Program je u povodu Međunarodnog tjedna dojenja predstavljen u KB Merkur kao nastavak uspješnog programa „Rodilišta – prijatelji djece

Upravo je kontakt s roditeljima jedan od ključnih faktora za brži oporavak prijevremeno rođene djece. Kako bi to omogućio, UNICEF je 12 neonatoloških odjela intenzivnog liječenja i njege, među kojima i Odjel KB Merkur, opremio različitim pomagalima koja omogućuju kvalitetniji i duži boravak roditelja s djecom. Oprema vrijedna 450 tisuća kuna uključuje izdajalice, naslonjače, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu, kapice i čarapice te ostalu opremu za „klokansku skrb“, odnosno kontakt „koža na kožu“ djeteta s roditeljima.

unicef-donira-opremu-za-skrb-o-prijevremeno-rodenoj-djeci

Uz donaciju opreme koja će olakšati boravak roditelja s djecom i dojenje, program uključuje i edukaciju medicinskog osoblja i patronažnih sestara o važnosti i načinima dojenja prijevremeno rođene djece te o važnosti pružanja podrške roditeljima. U ožujku ove godine UNICEF je organizirao i međunarodni tečaj o promicanju dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi za 80 liječnika neonatologa i medicinskih sestara iz svih neonatoloških odjela u Hrvatskoj. O potrebi pokretanja programa govori i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece. Nije dojeno čak 19% djece s teškoćama u razvoju i 22% djece s neurorizicima, dok je nedojeno 6% zdrave djece.

unicef-donira-opremu-za-skrb-o-prijevremeno-rodenoj-djeci

Na konferenciji za novinare govorio je i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur prof. dr. sc. Ratko Matijević, neonatologinja rodilišta „Sveti Duh“ dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak te koordinator programa „Rodilišta – prijatelji djece“ prof. dr. sc. Josip Grgurić.

unicef-donira-opremu-za-skrb-o-prijevremeno-rodenoj-djeci

Tekst i foto: Ured UNICEF-a