Umjetnost je čovjeka uljudila, a kultura mu otvara vidike, slogan je Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, koja njeguje kulturu govorenja i slušanja, te odgaja i obrazuje uljuđene mlade ljude.

Kako bi većem broju mladih i kreativnih osnovnoškolaca pružio mogućnost kvalitetnog umjetničkog i gimnazijskog obrazovanja, Školski odbor Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu kreirao je tri natječaja za stipendije: Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!.

Film za 5! junior nastao je kao nastavak projekta Film za 5!, u sklopu kojeg učenici PUG-a gledaju sve domaće filmove prikazane  u školskoj godini, ocjenjuju ih i redateljima na kraju dodjeljuju nagradu za najbolji domaći dugometražni film (u dosadašnje tri godine projekta nagrađeni su „Svećenikova djeca“, „Kauboji“ i „Takva su pravila“). Upravo će početkom lipnja, na ovogodišnjoj svečanoj dodjeli nagrade Film za 5! „odraslim“ redateljima, biti proglašeni i dobitnici nagrada u sva tri osmoškolska natječaja te dobitnici stipendija.

Za sudjelovanje u natječaju Film za 5! junior potrebno je snimiti film u tehnici i žanru po vlastitom izboru, za Sliku za 5! naslikati, nacrtati, izrezbariti, fotografirati ili modelirati rad po izboru, a za Tekst za 5! napisati literarni rad na hrvatskom ili engleskom jeziku pa u toj kategoriji postoje dvije ravnopravne nagrade.

Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske, koji će slanjem svojih radova do 15. svibnja sudjelovati u natjecanju za jednu od četiri stipendije. Posebnost cijelog projekta je i u tome što će  pobjednike izabrati sadašnji učenici PUG-a.

Privatnu umjetničku gimnaziju (PUG) s pravom javnosti osnovala je 2002. godine dr. sc. Rasima Kajić s misijom odgoja i obrazovanja uljuđenih mladih ljudi. Posebnost Privatne umjetničke gimnazije je u tome što je riječ o jedinoj gimnaziji u Hrvatskoj koja radi po modelu umjetničke gimnazije, kao specijalizirane gimnazije, utemeljenom na rezultatima suvremene metodičke znanosti i napredne nastavne prakse. Uz program opće gimnazije PUG nudi pojačan umjetnički program te rad u kreativnim radionicama, koje se odvijaju najmanje dva sata tjedno. U sklopu pojačanoga umjetničkog programa odvija se nastava iz likovne, glazbene, filmske i scenske umjetnosti te medijske kulture.

Osim nastave u učionicama, škola organizira brojne posjete kulturno-znanstvenim institucijama kao i posebne manifestacije poput Dana engleske kulture i Dana talijanske kulture. Kako bi učenike izbliza upoznali sa suvremenom hrvatskom kinematografijom, 2012. pokrenut je projekt „Film za 5“ u okviru kojeg učenici gledaju i ocjenjuju domaće filmove, a nakon toga im se osobno predstavljaju i redatelji odgledanih filmova. PUG uključuje učenike u brojne međunarodne projekte, kao što su Erasmus +, Etwinning, Comenius WHAT i MUN (Model United Nations).

https://youtu.be/glsQGNfcriQ

Detaljnije informacije o natječaju dostupne su na: www.pug.hr/gimnazija/natjecaji-pug-a/.

Tekst i foto: press