Udruga Roda se od svog osnutka 2001. godine zalaže za mogućnost da rodilja u rodilištu ima pratnju na porodu po svom izboru, bez ikakvih prepreka, po uzoru na Rodilišta – prijatelje majki. U proteklih 14 godina mnogo toga je učinjeno, no u većini rodilišta žene i njihova pratnja i dalje nailaze na prepreke koje ograničavaju ili uskraćuju pratnju na porodu.

Tijekom srpnja i kolovoza Udruga RODA primila je nekoliko upita i komentara o praksama u rodilištima vezanim uz pravila odijevanja muške pratnje na porodu. Naime, neki su muškarci u pratnji rodilja udaljavani iz rodilišta zbog toga što su bili odjeveni u polu-duge hlače ili su imali otvorenu (ljetnu) obuću, s naputkom da "odu nabaviti duge hlače i primjerenu obuću“. Ljudi koji su nerijetko putovali i više od 40 km do rodilišta, pa i s otoka, primorani su lutati po gradu u svako doba dana i noći, u špici turističke sezone, tražeći trgovine gdje mogu kupiti propisane odjevne predmete, ili se vratiti kući kako bi se presvukli, strepeći da će propustiti rođenje djeteta i da će njihova partnerica za to vrijeme biti bez pratnje i podrške u porodu koju je željela. Najvažnije, rodilji je time uskraćeno pravo na emocionalnu podršku voljene osobe tijekom trudova i poroda, zbog pravila odijevanja koja nemaju ni znanstveno ni praktično uporište, budući da u oba rodilišta pratnja na porodu dobiva bolničku zaštitnu odjeću koju odijeva preko vlastite odjeće.

Roda je navode primljene od građanki i građana provjerila u rodilištima, te utvrdila da pravilo o „propisanoj odjeći“ vrijedi u samo dva hrvatska rodilišta - u Puli i Zadru. Reagirale su pismom Ministarstvu zdravlja i spomenutim rodilištima, te sa zadovoljstvom javljaju povratnu informaciju da je ministar zdravlja naložio da se iste prakse odmah ukinu te da se muškoj pratnji na porodu omogući prisustvovanje porodu neovisno o dužini nogavica ili vrti obuće.

Udruga RODA veseli se brzoj i pozitivnoj reakciji Ministarstva zdravlja da se ovo arbitrarno, znanstveno neutemeljeno pravilo poništi, i nada se da je to još jedan mali korak u poništenju svih prepreka za pratnju na porodu u svim rodilištima u Hrvatskoj i korak prema tome da rodilišta u Hrvatskoj zaista malo pomalo postanu prijatelji djece i majki

Pismo Udruge RODA upućeno Ministarstvu zdravlja možete pročitati ovdje:

http://roda.hr/uploads/dokumenti/MZ-odjeca-Roda-dopis.pdf

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia