Ugasimo neodgovorno ponašanje prema životinjama

''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' moglo se čuti jučer na križanju Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića na predstavljanju istoimene kampanje koju tradicionalno svake godine organizira Udruga Prijatelja životinja. Njoj se ove godine pridružila i Hrvatska vatrogasna zajednica kako bi svi zajedno upozorili na negativni scenarij koji doživljavaju napuštene životinje ljeti: glad, žeđ, vrućine, stradavanje pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca

Podaci iz skloništa diljem Hrvatske potvrđuju crnu statistiku napuštanja životinja u ljetnim mjesecima koja poraste i do 50 posto u odnosu na ostale mjesece u godini. Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi.

Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja.

Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ”skloništima” s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Vastrogasci sa psom iz Dumovca koji ceka na udomljavanje

Hrvatska vatrogasna zajednica i Prijatelji životinja zato apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da dobro razmisle imaju li financijske i ostale uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji te da otvore svoje srce i svoje domove nekoj od brojnih napuštenih životinja koje čekaju u skloništima i privremenim domovima.

Kod prigodno ukrašenog štanda kampanju su predstavili gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice, a građane su osobito razveseliti vatrogasci i vatrogaskinje pod punom opremom, koji su sa simpatičnim psima iz Dumovca sudjelovali u kampanji pod sloganom "Ugasimo neodgovornost"

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore. Plakati manjeg formata distribuirat će se po lokalnim vatrogasnim društvima te će biti dostupni za sve zainteresirane.

Prijatelji zivotinja i Hrvatska zajednica vatrogasaca u zajednickoj kampanji

Tagovi:

Vezano uz temu

Besplatna dječja predstava „PAZI.MAZI.VOLI.“ u Art parku

Sezona godišnjih odmora nažalost je često i sezona…

Tajni život ljubimaca uskoro u kinima

Već sama tema ovog animiranog filma jamči ludu…

Pasoljupci, pozor!

Etnografski muzej u Zagrebu i Udruga za zaštitu…

Kad dječak i patak postanu najbolji prijatelji...

Otkako se patak Beaker, od milja zvan Bee,…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu