Ugasimo neodgovorno ponašanje prema životinjama

''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' moglo se čuti jučer na križanju Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića na predstavljanju istoimene kampanje koju tradicionalno svake godine organizira Udruga Prijatelja životinja. Njoj se ove godine pridružila i Hrvatska vatrogasna zajednica kako bi svi zajedno upozorili na negativni scenarij koji doživljavaju napuštene životinje ljeti: glad, žeđ, vrućine, stradavanje pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca

Podaci iz skloništa diljem Hrvatske potvrđuju crnu statistiku napuštanja životinja u ljetnim mjesecima koja poraste i do 50 posto u odnosu na ostale mjesece u godini. Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi.

Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja.

Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ”skloništima” s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Vastrogasci sa psom iz Dumovca koji ceka na udomljavanje

Hrvatska vatrogasna zajednica i Prijatelji životinja zato apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da dobro razmisle imaju li financijske i ostale uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji te da otvore svoje srce i svoje domove nekoj od brojnih napuštenih životinja koje čekaju u skloništima i privremenim domovima.

Kod prigodno ukrašenog štanda kampanju su predstavili gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice, a građane su osobito razveseliti vatrogasci i vatrogaskinje pod punom opremom, koji su sa simpatičnim psima iz Dumovca sudjelovali u kampanji pod sloganom "Ugasimo neodgovornost"

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore. Plakati manjeg formata distribuirat će se po lokalnim vatrogasnim društvima te će biti dostupni za sve zainteresirane.

Prijatelji zivotinja i Hrvatska zajednica vatrogasaca u zajednickoj kampanji

Tagovi:

Vezano uz temu

odrastanje s kućnim ljubimcem

Evo koje su prednosti odrastanja s kućnim ljubimcima

Ako se i sama prisjetiš, vjerojatno si u…

pas u obitelji s djecom

Dijete želi psa? Koje su najbolje pasmine za obitelji s djecom?

Prije kupnje ili udomljavanja psa poželjno bi bilo…

Besplatna dječja predstava „PAZI.MAZI.VOLI.“ u Art parku

Sezona godišnjih odmora nažalost je često i sezona…

Tajni život ljubimaca uskoro u kinima

Već sama tema ovog animiranog filma jamči ludu…

Pročitajte i:

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…

online nastava

Bivša ministrica Divjak: Kad smo imali na tisuće zaraženih dnevno, rekli su da su škole sigurne, a sada nisu?

Nakon odluke o tome da 2. polugodište počinje za sve županije 18.01., i to za…

oš glina

U Sisačko-moslavačkoj županiji žele odgodu početka nastave: Peticiju u jedan dan potpisalo 4000 ljudi!

Na području Sisačko-moslavačke županije većina je škola oštećena i nesigurna za provođenje nastave, a mnogi…