Projekt Učionica budućnosti u Hrvatskoj nastavlja se i u novoj školskoj godini 2014./2015. Nakon Osnovne škole Kamešnica u Otoku, IX. gimnazije u Zagrebu i Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice, Učionica budućnosti otvorena je u II. osnovnoj školi Bjelovar. Učionica je opremljena najnovijom informacijskom tehnologijom koja će omogućiti interaktivno učenje i razmjenu znanja za 700 učenika škole. Otvaranje Učionice budućnosti u II. osnovnoj školi Bjelovar, zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nastavak je ulaganja u obrazovni sustav, moglo se čuti povodom njezina otvaranja.

- U gotovo 240 godina postojanja II. osnovne škole Bjelovar, ovo je najveća donacija koju smo primili, zahvaljujući odličnoj suradnji sa CARNetom i Samsungom. Donacija je znatno ulaganje u kvalitetu nastave i korištenja informatičkih tehnologija kao pomoći učenju. Budući da smo već otprije prepoznati kao rasadnik znanja i širenja spoznaja o novim tehnologijama, uvjerena sam da će novo uređenje Učionice budućnosti biti početak za nove uspjehe naših učenika i učitelja. Zahvaljujem još jednom suradnicima iz CARNeta i Samsunga koji su prepoznali dosadašnje napore II. osnovne škole u Bjelovaru, njenih učenika i učitelja – naglasila je profesorica Davorka Bačeković-Mitrović, ravnateljica škole.

Učionica budućnosti u II. osnovnoj školi Bjelovar opremljena je nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom, koji će omogućiti interaktivnu razmjenu znanja svim učenicima. Nastavnicima omogućava brzo dijeljenje pratećih informacija, bilješki s predavanja te trenutan uvid u učeničko razumijevanje pojedinog predavanja. Mogu dijeliti sadržaj na interaktivnoj, pametnoj ploči, te uz svega nekoliko „klikova“ poslati na učeničke tablete. Učenici i nastavnici mogu voditi bilješke s predavanja, podcrtavati ključne informacije ili crtati, kako na tablet računalima tako i na pametnoj ploči. Nastavnici vrlo brzo mogu provjeriti razumiju li učenici predavanje, uz kratke kvizove znanja, ankete i raspravu.

- Izuzetno mi je drago što imamo priliku otvoriti još jednu Učionicu budućnosti u suradnji sa Samsungom u II. osnovnoj školi Bjelovar. Ova se škola s nastavnicima koji u njoj rade, istaknula kao izuzetno napredna u mnogim područjima od uvođenja inovativnih predmeta, do niza izvanškolskih aktivnosti, a prepoznaje i važnost uvođenja i primjene tehnologije u obrazovnom procesu. Koncept Učionice budućnosti uključuje korištenje naprednih tehnologija za interaktivnu nastavu, tijekom koje učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti nastavne aktivnosti, provjeriti svoje znanje kroz testove, pretraživati informacije na Internetu te sudjelovati u aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje. Danas, na prvi dan škole, II. osnovna škola Bjelovar i službeno postaje škola budućnosti, koja će svojim učenicima osigurati obrazovanje 21. stoljeća. CARNet i Samsung tu ne staju, jer već idući ponedjeljak otvaramo učionicu budućnosti i u osnovnoj školi u Gunji, školi koja je najteže stradala u nedavnim poplavama u Slavoniji. CARNet će kroz niz svojih projekata, od E-otoka, preko Škola 2.0 do Učionica budućnosti, ali i drugih, nastaviti raditi na digitalnom osnaživanju obrazovnog ustava u RH, prateći najsuvremenije svjetske trendove – istaknuo je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

II. osnovna škola Bjelovar djeluje od 1776. godine. Trenutno zapošljava šezdesetak djelatnika, a s područnom školom Centar čini cjelinu za gotovo 700 učenika. Škola je opremljena s pametnom pločom i računalom te ukupno 30 tableta namijenjenih učenicima. Prvenstveno će se koristiti za nastavu geografije, matematike, hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika a potom i za druge predmete.

- Izuzetno nas raduje što, u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta možemo otvoriti još jednu Učionicu budućnosti u Republici Hrvatskoj. Želimo biti aktivni sudionici u oblikovanju budućnosti učenja i osnažiti nastavnike i učenike kroz novo iskustvo učenja, u kojem tehnologija pruža individualizirane alate koji omogućavaju kvalitetnije obrazovanje. Projektima kao što je Učionica budućnosti, dugoročno želimo omogućiti učenicima i nastavnicima iz svih krajeva Hrvatske ravnopravan pristup svim raspoloživim tehnološkim alatima, kako bismo podržali razvoj Hrvatske u društvo znanja i jednakih šansi – rekao je Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics.

Prilikom otvorenja Učionice budućnosti u Bjelovaru, video-konferencijom su se povezale i Učionice budućnosti u zagrebačkoj IX. gimnaziji i gimnaziji Fran Galović u Koprivnici, koje su već implementirale ova obrazovna rješenja u kurikulum.

- Premda već duži niz godina IX. gimnazija prednjači u uvođenju i korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, projekt Učionice budućnosti otvorio je nove mogućnosti i izazove kako za profesore tako i za učenike. Jednogodišnje iskustvo bilo je izuzetno zanimljivo. Istraživali smo primjenu Samsungove informacijsko-komunikacijske tehnologije u Učionici budućnosti u promicanju inovacija u obrazovnom procesu te razvijanju kreativnosti i digitalnih kompetencija naših učenika. Prvi rezultati su odlični. Povećali smo motiviranost učenika i kvalitetu nastave te smo pokrenuli brojne projekte kao što su inGenius, inspiring SCIENCE, ODS, eTwinning i drugi. Naše profesorice održale su brojne edukacije i dijele svoja iskustva s kolegama iz Hrvatske i svijeta. Surađuju u istraživanju i razvoju aplikacije Samsung School, sustava za učenje i upravljanje učionicom. I naravno, spremni smo za dalje – zaključila je prof. Sonja Lušić Radošević, nastavnica matematike i informatike u zagrebačkoj IX. gimnaziji.

Foto: Grayling Zagreb press