U tijeku videoradionice za djecu i mlade u Kraljevici

U Nacionalnom centru tehničke kulture, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture, a pod pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra u Kraljevici se od 26. srpnja do 2. kolovoza održavaju četiri filmske radionice po motom ''Od ideje do realizacije''

Tako u ovom primorskom gradiću trenutačno boravi 27 osnovnoškolskih i srednjoškolskih filmaša iz svih dijelova Hrvatske, bilo nagrađenih na Revijama djece i mladeži, bilo ostalih zainteresiranih filmofila i marljivo stvaraju svoje igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove pod vodstvom redom redatelja Igora Jelinovića, profesorice likovne kulture i medijske pedagogije Ivane Rupić, animatora Martina Babića i snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.

Kakva je atmosfera u Kraljevici opisao je jedan od voditelja, Martin Babić: O čemu se nekada samo došaptavalo u ezoteričnim kuloarima postalo je bijelodano već na samom dolasku, Kraljevica ima prekrasan Centar za tehničku kulturu. Osim svega sa nama su došla i marljiva te zainteresirana djeca koja, poput pčelica, ignoriraju sve distrakcije i koncentriraju se na izgradnju njihovog medijski kreativnog iskustva.

S ništa manje oduševljenja svoj boravak u Kraljevici nisu opisali niti polaznici, koji se očito u Kraljevicu vrlo rado vraćaju: Po drugi put se lijepo provodim na ovom filmskom tjednu u Kraljevici. Nazvala bih ga radnim, ali toliko volim to što radimo da mi je taj posao čisti užitak. Društvo koje prisustvuje radionici eksperimentalnog filma Borisa Poljaka međusobno je znano već s prijašnjih događanja. Od mentora i njegovog pomoćnika Marinka Marinkića izvlačimo maksimalno znanje, iskustvo i ostatak dobronamjernih mjera putem kojih postajemo sve bolji i bolji filmaši.

HFS2

Nije isto kao i prošle godine. Na drugačiji način je odlično, izjavila je Veronika Mlinarić, polaznica radionice za eksperimentalni film. S obzirom da je grupa igranog filma najveća, imamo slatke brige. Svi su pokazali izražen talenat za nešto, pa se tako jedni po cijele dane igraju kamerom, drugi imaju glavne uloge u svakom filmu, dok treći stoje u montaži još dugo nakon svakog radnog dana. Neki pjevaju po cijele dane, pa mi ostali pijemo tablete za glavobolju, ali sve u svemu atmosfera je radna i poticajna, a polaznici uživaju i druže se. Prva dva dana radili smo na razvoju scenarija, a zatim se išlo u snimanja. Prvi film sam ih ja nadgledao, a drugi su dobili zadatak da snime sami. Dok je većina ekipe snimala, nekoliko njih vrijedno su sve to slagali u montaži i javljali ako nešto fali i treba nadosnimiti.

Trenutno su u planu i prijevodi filmova za inozemno tržište, zaključio je Igor Jelinović, voditelj radionice za igrani film. Inače, po prvi puta uz radionički program, u Kraljevici se održavaju i filmske projekcije. Tako je na sam dan otvaranja prikazan animirani film "Pčelica Maja", a dan kasnije i hrvatski hit film za mlade "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana.

Tekst i foto: Hrvatski filmski savez

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…