Švedska se suočava s nedostatkom sperme, koja se koristi za potpomognutu oplodnju, jer potencijalni donori izbjegavaju posjete bolnicama zbog opasnosti od zaraze korona virusom.

Sustav javne zdravstvene skrbi u Švedskoj pozvao je muškarce, donore sperme, da se jave za davanje uzoraka jer su svi tretmani potpomignute oplodnje trenutno zaustavljeni zbog nedostatka sperme.

Oni koji su se nadali da će zasnovati obitelj, trenutno moraju čekati i do 30 mjeseci, a prošle godine vrijeme čekanja je bilo šest mjeseci, izjavili su liječnici za Reuters agenciju.

‘Nestaje nam sperme. Nikada nismo imali tako malo donora kao prošle godine’, rekla je Ann Thurin Kjellberg, ravnateljica odjela za potpomognutu oplodnju u gothenburgškoj bolnici.

Inače, Švedska se kretala drukčijim smjerovima kad su epidemiološke mjere u pitanju nego veći dio europskih zemalja - izbjegli su lockdown i radije su se odlučili za podržavanje poduzetništva, uključivši samo najnužnije restrikcije.

U zemlji je prijavljeno 13  720 osoba koje su preminule od korona virusa, što je više nego u susjednim nordijskim zemljama, ali još uvijek manje nego u ostalim europskim zemljama.

No trenutno se Šedska suočava s velikim brojem dnevno oboljelih, pa čak ulazi i među one zemlje s najviše oboljelih u Europi.

Kako situacija s pandemijom ne jenjava, parovi koji su se prijavili na tretmane potpomognute oplodnje, primorani su čekati.

‘Vrlo je stresno što ne možemo znati datum mogućeg tretmana’, rekla je Elin Bergsten, 28-godišnjakinja iz južne Švedske. Ona i suprug doznali su prije dvije godine da njegove spermatozoidne stanice nisu dovoljno pokretne kako bi mogle oploditi jajašce te su se odlučili za donora.

Elin je bila naručena za drugi ciklus oplodnje, ali je tretman odgođen zbog nedostatka sperme u banci sperme.

Privatne klinike mogu uvesti spermu iz drugih zemalja, ali tretman je prilično skup, a cijena čak seže do  8500 funti ili oko 75 000 kn, što je mnogim parovima preskupo jer švedski zdravstveni sustav omogućava besplatnu potpomognutu oplodnju.

Prema švedskim zakonima, uzorak sperme može koristiti maksimalno šest žena pa je samo ženama koje su koristile određeni uzorak omogućeno još nekoliko puta koristiti spermu istog donora.

Iako su i putem medija pozvani muški donori, zdravstveni sustav nije dobio zadovoljavajuće rezultate.